Acasă Stiri InterneHidro Dezbinare sindicală

Dezbinare sindicală

de GM

Insolvenţa Hidroelectrica a ajuns „să încaiere” sindicatele. Federaţia Univers, a sindicatelor din Electricitate, din care fac parte şi unii angajaţi ai Hidroelectrica, susţine că producătorul de energie trebuie să iasă din insolvenţă prin închiderea procedurii demarate şi stabilirea unui plan de măsuri şi nu prin anularea deciziei de intrare în stare de insolvenţă. Pe de altă parte, membrii Federaţiei Sindicale Hidrosind, a angajaţilor din Hidroelectrica, au declarat recurs la hotarârea privind intrarea companiei în insolvenţă, întemeiat pe “încălcarea flagrantă a procedurilor, pe inexistenţa pe fond a stării de insolvenţă”.

“Este, credem, evident că o reuşită a acţiunii “băieţilor deştepţi” şi a unor lideri de sindicat ai Hidrosind în recursul la demararea procedurii de insolvenţă va avea un efect deosebit de negativ pentru Hidroelectrica. În această nedorită situaţie, conform prevederilor legale, cererea de intrare în insolvenţă va fi considerată ca lipsită de efect chiar de la înregistrarea ei. Prin urmare, toate contractele bilaterale vor fi reactivate, producând efecte de la data cererii de intrare în insolvenţă”, este menţionat în comunicatul Univers.

Organizaţia adaugă că, în condiţiile celui mai prost an din istoria Hidroelectrica, anularea deciziei de intrare în insolvenţă ar însemna o pierdere cauzată de acoperirea cantităţii de energie din contractele bilaterale cu 200 milioane euro.

“Federaţia Univers, conştientă de situaţia foarte proastă în care se afla Hidroelectrica la data declarării insolvenţei, îşi reafirmă poziţia conform căreia Hidroelectrica trebuie să iasă din insolvenţă în mod natural, prin închiderea procedurii şi stabilirea unui plan de măsuri, urmare a succesului procesului de insolvenţă”, arată Univers.

“Interpretarea tendenţioasă a unei situaţii conjuncturale de aliaţi ai “băieţilor deştepţi” este menită să ascundă adevaratele intenţii şi lipsa de profesionalism a celor care conduc astăzi Hidroelectrica”, arată Hidrosind.

“Consiliul Suprem de Apărare al Ţării şi Guvernul României au rămas pasivi în faţa atacului periculos pentru Sistemul Energetic Naţional, al unei deprofesionalizări periculoase generate de amestecul politic perpetuat de fiecare Guvern. Prin măsurile luate în perioada de insolvenţă, renunţând să atace cu nulitate actele adiţionale de prelungire a contractelor cu băieţii deştepţi şi acceptând, de fapt şi de drept, unul dintre contracte până în anul 2018, administratorii insolvenţei vor schimba periculos pentru Hidroeletcrica, şi nu ştim în interesul căror grupuri, lista creditorilor Hidroelectrica”, se mai arată în comunicatul Hidrosind.

Pe 18 octombrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti se va pronunţa în recursul privind admiterea stării de insolvenţă a societăţii Hidroelectrica de către Tribunalul Bucureşti.

din aceeasi categorie