Acasă MediuDezvoltare Durabila Defrişările combătute cu licenţe de export

Defrişările combătute cu licenţe de export

de GM

lemnScandalul defrişării pădurilor a ajuns la faza legislativă. Ca să nu se spună că nu face nimic, Guvernul Ponta a iniţiat două acte normative care vor să pună ordine în exportul de lemn, ca materie primă. Cele două proiecte au apărut după două săptămâni de acuze reciproce între premierul Victor Ponta şi PSD, pe de o parte, şi preşedintele Klaus Iohannis şi PNL, pe de altă parte. Decizia are explicaţia oficială că tăierile ilegale reprezintă aproape 50% din cât este permis.

Primul proiect de Ordonanţă de Urgenţă se referă la suspendarea exportului de material lemnos. Interdicţia ar urma să fie valabilă până pe 31 august 2015 şi se referă la exportul de material lemnos, sub formă de buşteni, cherestele şi lemn de foc. Decizia are la bază faptul că “în ultimii ani fenomenul tăierilor ilegale a materialelor lemnoase a luat amploare”, se arată în preambulul actului normativ. Pe plan mondial, defrişările contribuie cu 20% la emisiile de bioxid de carbon, în fiecare minut dispar 20 ha de pădure şi cel puţin 4,4 milioane de copaci sunt tăiaţi zilnic. Pentru România, statisticile sunt la fel de îngrijorătoare. “Datelor deţinute de Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice – Serviciul Inventarul Forestier Naţional, suprafaţa defrişată în perioada 2003-2005 a fost de 32.600 ha, iar volumul de lemn recoltat din păduri în intervalul 2008-2014 este estimat la o medie anuală de 26,7 milioane mc, în timp ce din datele Institutului Naţional de Statistică reiese faptul că volumul de masă lemnoasă autorizat şi recoltat în acelaşi interval de timp este de aprox. 18 milioane mc pe an. În baza cifrelor de mai sus rezultă faptul că volumul de masă lemnoasă nefiscalizată este de aproximativ 8,7 milioane mc implicând pierderi majore la bugetul de stat, simultan cu fragilizarea ecosistemelor naturale şi aducând atingere dreptului la un mediu natural sănătos”, precizează documentul.

Este de neînţeles de ce, până acum, autorităţile statului, indiferent de culoarea politică, nu a intervenit, în condiţiile în care amândouă partidele implicate în dispută, PSD şi PNL; au fost la conducerea structurilor responsabile cu domeniul forestier.

Intervine INS

Cel de-al doilea proiect de OUG se referă la stabilirea unor măsuri pentru monitorizarea exporturilor şi a livrărilor intracomunitare de material lemnos. Aceste măsuri ar urma să se aplice pâ la sfârşitul anului 2015. Sub incidenţa OUG ar urma să intre exporturile şi livrările intracomunitare de buşteni, cherestele şi lemn de foc, care vor fi condiţionate de prezentarea avizului de însoţire a materialelor lemnoase şi a licenţei de supraveghere în scop statistic.

Licenţa se va emite pe fiecare operaţiune de export şi va cuprinde toate elementele de identificare ale transportului, inclusiv preţul cu care se vinde lemnul, ale exportatorului, chiar şi punctul vamal prin care transportul părăseşte ţara. Licenţa va fi emisă de Institutul Naţional de Statistică, cu avizul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului.

Decizia de a introduce licenţele de export în scop statistic a fost luată cu respectarea Regulamentului (UE) 995/2010 de stabilire a obligaţiilor care revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, prin care statul membru are obligaţia de lua măsuri pentru atenuarea riscurilor cu privire la punerea pe piaţă a lemnului provenit din tăieri ilegale, se arată în preambulul actului normativ

din aceeasi categorie