Acasă MediuDezvoltare Durabila Debut de primăvară cu incendii și victime

Debut de primăvară cu incendii și victime

de L M

Zilele calde de la începutul lunii martie au dus la creșterea substanțială a numărului incendiilor de pădure, ceea ce a făcut ca mii de oameni să fie implicați în stingerea incendiilor. Focul s-a manifestat în special la marginea pădurii, făcând scrum peste 8.000 de hectare la nivel național. Cel mai grav este că două persoane au murit, iar alte două, printre care și un pompier, au fost rănite.

Aproximativ 400 de angajați ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva sunt implicați în stingerea incendiilor de pădure, alături de pompieri militari, angajați ai Ministerului Apărării Naționale și voluntari, la direcțiile silvice Caraș – Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinți, Vaslui, Suceava și Vâlcea, precum și în parcurile naturale Apuseni și Porțile de Fier și Parcul Național Domogled – Valea Cernei, se arată într-un comunicat de presă al Romsilva.

„Totodată, personalul Romsilva acționează și pentru stingerea incendiilor din zonele limitrofe fondului forestier, prevenind astfel extinderea acestora către suprafețele împădurite”, precizează documentul.

De la începutul lunii martie, în fondul forestier administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva s-au înregistrat 42 de incendii, care au afectat 785,77 hectare, marea majoritate de litieră. Cele mai multe incendii s-au produs în pădurile administrate de Direcția Silvică Caraș-Severin, 20, mai exact, care au afectat 693,3 hectare. Incendii semnificative s-au produs și în păduri administrate de Direcțiile Silvice Hunedoara și Mehedinți, pe suprafețe de 38,27 hectare, respectiv, 26,22 hectare.

„Având în vedere că majoritatea incendiilor din fondul forestier sunt provocate de extinderea celor de miriște, facem un apel către populație să dea dovadă de responsabilitate, să nu incendieze miriștile, să nu lase focul nesupravegheat, mai ales în zonele de risc, să nu aprindă focul în păduri sau în apropierea acestora, să se asigure că sting focul după ce îl folosesc, exclusiv în locurile special amenajate”, completează comunicatul.

Foc pe 8.000 ha

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat că, în ultimele patru zile, incendiile de vegetație uscată și litieră de pădure au mistuit peste 8.000 de hectare la nivel național. Cele mai afectate zone sunt în 15 județe (AB, BC, BH, BN, BV, BZ, CS, GJ, HD, HR, MM, MH, SB, TM și VL), unde focul s-a extins rapid, distrugând suprafețe semnificative de teren.

„Numărul intervențiilor a fost unul foarte ridicat, pompierii fiind solicitați să intervină în aproape 1.400 de situații pentru a limita extinderea flăcărilor”, se arată într-un comunicat de presă al IGSU.

Pentru stingerea incendiilor, au fost mobilizați peste 1.300 de pompieri militari, lucrători de la ocoalele silvice, echipe din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, personal din cadrul Inspectoratului General de Aviație și al Ministerului Apărării Naționale, polițiști, jandarmi, dar și cetățeni care s-au alăturat eforturilor de stingere.

„Din păcate, incendiile au avut consecințe tragice. În ultimele zile, două persoane și-au pierdut viața în județele Vâlcea și Maramureș, iar alte două au fost rănite și transportate la spital pentru îngrijiri medicale, printre acestea numărându-se și un pompier din Caraș-Severin”, precizează documentul.

Pentru a sprijini operațiunile de stingere, o aeronavă Spartan a efectuat mai multe aruncări de apă în județul Caraș-Severin, în timp ce două elicoptere Black Hawk au acționat în Hunedoara și Vâlcea.

Autoritățile fac apel la populație să respecte regulile de prevenire a incendiilor și să evite orice activități care ar putea favoriza extinderea focului, completează comunicatul.

 

din aceeasi categorie