De la 1 decembrie, rezervările de capacitate la importurile de gaze se pot face orar
noiembrie 30, 2020
În prezent, se pot încheia contracte pentru rezervarea de capacitate de import a gazelor naturale de pe o zi pe alta, dar Transgaz depune toate eforturile ca, începând cu 1 decembrie, să fie funcțională și piața intraday, adică rezervare orară de capacitate, a anunțat Marius Stroia, directorul Departamentului ”Operare” din cadrul Transgaz, la cea de-a XXXV-a ediție a Conferințelor FOCUS ENERGETIC.
Pe de altă parte, acesta a declarat că transportatorul național de gaze este pregătit să trecem iarna cu bine. ”S-au făcut lucrările de întreținere și mentenanță la conducte și stații, echipele de intervenție au fost instruite. De asemenea, avem înmagazinate 90 milioane mc de gaze pentru echilibrarea sistemului, deși obligația, potrivit reglementărilor în vigoare, este de numai 50 milioane mc, iar pentru consumul propriu tehnologic s-au înmagazinat alte 40 milioane mc. Vă pot da asigurări că Transgaz este pregătit de iarnă!”, a spus Marius Stroia.
Acesta a reamintit că, în urmă cu câteva zile, conducta BRUA a fost finalizată. ”Chiar de aseară (n.r. – 24 noiembrie) au fost încărcate conductele, astfel că proiectul a devenit și operațional”, a completat directorul din cadrul Transgaz.
El a precizat că România are o capacitate totală de import de aproximativ 40 milioane mc/zi: din Ungaria, prin punctul Csanadpalota – 7,2 milioane mc/zi, din Ucraina, prin punctul Isaccea – 18,8 milioane mc/zi și prin Negru Vodă – 11,3 milioane mc/zi, din Bulgaria, prin conducta Giurgiu – Ruse – 2,5 milioane mc/zi, iar din Republica Moldova, pe la Ungheni – 0,2 milioane mc/zi.
”În România, aproape în fiecare iarnă, avem 1 – 2 săptămâni cu temperaturi foarte coborâte, de circa -15 grade. Putem face față și unei astfel de situații! La un consum de 72 milioane mc/zi (n.r. – față de un consum normal de 50 – 55 milioane mc/zi), producția internă curentă asigură circa 26 – 27 milioane mc/zi, iar înmagazinările – alte 25 – 28 milioane mc/zi. La începutul ciclului de extracție, capacitatea de extracție din depozitele de înmagazinare este de aproximativ 32 milioane mc/zi, dar, în lunile ianuarie – februarie, când ne putem aștepta la temperaturi foarte scăzute, pe perioade mai lungi, și deja s-au consumate gaze din depozite, capacitatea de extracție este mai scăzută. Astfel, producția curentă și înmagazinările pot asigura un consum intern de 51 – 55 milioane mc/zi. Ceea ce înseamnă că, la un consum de 72 milioane mc/zi, ar fi necesare 17 – 20 milioane mc de gaze pe zi în plus, din import. Capacitatea de import este de aproape 40 milioane mc/zi, adică se depășește necesarul de import de aproape două ori. În concluzie, în condițiile în care sursele interne (producție și înmagazinare) și capacitățile de import disponibile depășesc consumul estimat, pot spune că nu vor fi probleme în Sistemul Național de Transport și în siguranța alimentării cu gaze naturale a consumatorilor”, a mai spus Marius Stroia.