Acasă Economie ”Dacă vrei cu adevărat, poți”: francezii vor să naționalizeze Electricite de France

”Dacă vrei cu adevărat, poți”: francezii vor să naționalizeze Electricite de France

de M G

Elisabeth BORNE

Guvernul francez mizează pe o naţionalizare completă a grupului de utilităţi Electricite de France (EDF), a anunţat premierul Franţei, Elisabeth Borne, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

„Pot să vă confirm astăzi că statul intenţionează să controleze 100% din capitalul EDF”, a spus Elisabeth Borne, într-un discurs ţinut în camera inferioară a Parlamentului, în care a prezentat priorităţile Guvernului său minoritar.

„Trebuie să avem control deplin asupra producţiei noastre de electricitate şi a performanţelor sale. Trebuie să ne asigurăm suveranitatea în faţa consecinţelor războiului şi a provocărilor colosale care vor veni”, le-a spus Elisabeth Borne deputaţilor.

Guvernul de la Paris este deja cel mai mare acţionar la EDF, cu o participaţie de 84%. Opţiunea naţionalizării EDF a fost evocată şi de preşedintele Emmanuel Macron, care intenţionează să facă din această companie principalul pilon al unui program de investiţii semnificative în noi reactoare nucleare.

EDF trece în prezent printr-o perioadă dificilă, după ce a fost afectat de decizia Guvernului francez, care a obligat compania să vândă mai multă energie electrică la preţuri reduse, în ideea de a proteja consumatorii şi companiile de creşterea preţurilor la energie.

EDF a fost înfiinţat în 1946, când Franţa a creat un monopol de stat în domeniul electricităţii, care regrupa peste 1.000 de companii implicate în producţia, transportul şi distribuţia de energie electrică. Primul reactor nuclear din Franţa a început să funcţioneze în 1963, iar, un deceniu mai târziu, EDF a început să îşi extindă rapid capacităţile de producţie a energiei nucleare.

Franţa a început să liberalizeze piaţa de electricitate în 2004 şi un an mai târziu a listat EDF la bursă.

din aceeasi categorie