Cu un picior în groapă, celor de la CE Oltenia le arde de tichete de vacanță!
februarie 22, 2021
Complexul Energetic (CE) Oltenia (CEO) e ”cu un picior în groapă”: până la 30 aprilie trebuie să achiziționeze cel puțin 7 milioane de certificate de carbon, pentru producția de energie realizată anul trecut. Ceea ce înseamnă că va trebui să plătească minim 250 milioane de euro. Planul de restructurare, care prevede acordarea de ajutoare de stat, încă nu a fost aprobat de Bruxelles și nici nu sunt semne că s-ar întâmpla prea curând. Cu toate acestea, pe 23 februarie, CEO vrea să achiziționeze vouchere de vacanță pentru toți angajații!
CE Oltenia achiziționează servicii de emitere și livrare de vouchere de vacanță pe suport electronic pentru angajații companiei. Contractul va fi atribuit prin achiziție directă, cu etapă de negociere a ofertelor financiare. Deschiderea și negocierea ofertelor va avea loc pe 23 februarie. Cardurile magnetice se vor livra în cel mult 10 zile de la data primirii comenzii, la fiecare sucursală sau subunitate. ”Alimentarea lor se va efectua în termen de o zi lucrătoare de la data încasării integrale în contul bancar al emitentului a valorii nominale a voucherelor comandate și a contravalorii serviciilor de emitere a voucherelor de vacanță pe suport electronic”, se arată în caietul de sarcini, potrivit Pandurul.ro. Durata contractului este până la 31 decembrie 2022, iar valoarea unui tichet va fi de 2.300 de lei.
Ceea ce înseamnă că, pentru cei aproximativ 12.000 de angajați, efortul financiar anual al CE Oltenia este de circa 27.600.000 lei!
Aceste vouchere de vacanță se acordă de ani de zile, argumentul fiind că bonificațiile sunt prinse în contractul colectiv de muncă și nu sunt condiționate de rezultatele economice ale companiei.
De altfel, se pare că administrația și sindicatele au discutat la sfârșitul săptămânii trecute pe această temă. Și nu numai! Informațiile sunt că, începând cu această săptămână, se declanșează și negocierile pentru creșterea veniturilor angajaților CEO, evident, în măsura în care va fi posibil.
Reamintim, CE Oltenia a transmis la Bruxelles un plan de restructurare, care prevede un sprijin de aproximativ 9,93 miliarde lei, din care 6,48 miliarde lei reprezintă sprijin public din partea statului român (n.r. – practic, din partea congtribuabililor români), sub formă de granturi și de împrumuturi (inclusiv împrumutul pentru salvare în valoare de 251 de milioane euro pe care CE Oltenia l-a primit anul trecut și nu l-a rambursat). Suma rămasă ar urma să fie acoperită din fondurile Uniunii Europene (UE), mai precis dintr-un grant acordat prin Fondul pentru modernizare, pentru care România ar urma să solicite finanțare. ”Planul trebuie să asigure faptul că viabilitatea întreprinderii poate fi restabilită fără niciun alt sprijin din partea statului, că aceasta contribuie într-o măsură adecvată la costurile de restructurare și că denaturările concurenței generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor măsuri de compensare care includ, în special, măsuri structurale. În acest stadiu, Comisia are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare și ajutorul pentru sprijinirea acestuia ar îndeplini condițiile prevăzute în orientări”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, care a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române CE Oltenia sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.
Pe de altă parte, până la sfârșitul lunii aprilie, CEO trebuie să demonstreze că deține certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) corespunzătoare producției de energie realizată anul trecut. În principiu, o termocentrală pe cărbune trebuie să achiziționeze un certificat CO2 pentru fiecare megawatt produs. Potrivit ultimelor date ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), aferente lunii noiembrie 2020, CE Oltenia avea o cotă pe piața producerii de energie electrică de aproximativ 17,5%. Ceea ce înseamnă că, la o producție totală de circa 56 TWh (potrivit Institutului Național de Statistică), cota CEO ar fi de aproximativ 10 TWh produși în anul 2020. Totuși, CE Oltenia a investit pentru conformarea la condiționalitățile de mediu, așa că va trebui să achiziționeze mai puțin de un certificat de carbon pentru fiecare megawatt produs. Cel mai probabil, CE Oltenia ar trebui să achiziționeze, până la sfârșitul lunii aprilie 2021, între 7 și 9 milioane de certificate. Cum un certificat CO2 se tranzacționează, în prezent, la prețuri între 35 și 39 euro, efortul financiar al CEO ar urma să fie între 245 și 350 milioane de euro. Aceasta în condițiile în care prețul unui certificat nu va depăși ”bariera” de 40 euro, ceea ce înseamnă un efort financiar și mai mare pentru producătorul de energie.
Având în vedere cererea de ajutor de stat pe care a înaintat-o Complexul Energetic, este clar că această companie este în dificultate! De asemenea, este clar și că orice ban contează! Mai mult, reprezentanții Comisiei Europene investighează CEO și planul acestuia de restructurare. Cu toate acestea, la CE Oltenia se acordă vouchere de vacanță! Ba chiar și pentru anul viitor! Mai mult, se discută și despre creșterea veniturilor angajaților!
Nu credem că angajații sunt atât de lacomi, dar și naivi, încât să-și dorească să meargă anul acesta în vacanță, pe banii companiei, iar de la anul să rămână fără loc de muncă, pentru că firma intră în faliment! Din punctul nostru de vedere, cel puțin pe perioada planului de restructurare, pretențiile sindicaliștilor ar trebui să scadă! Iar Contractul Colectiv de Muncă (CCM) ar trebui, dacă nu renegociat, măcar suspendat! Toată lumea ar trebui să participe la efortul de a salva Complexul Energetic Oltenia! Cetățenii români contribuie, pentru că, din taxele și impozitele lor se acordă ajutorul de stat. Dar, în primul rând, ar trebui să contribuie angajații CEO, indiferent de munca pe care o prestează în cadrul companiei, de la portar la director general!