Acasă Stiri ExterneAfrica Creşte comerţul mondial cu GNL

Creşte comerţul mondial cu GNL

de M G

Comerţul mondial cu gaze naturale lichefiate (GNL) va creşte cu 11%, până la 354 milioane tone, în acest an, pe măsură ce noile facilităţi vor majora livrările către Europa şi Asia, a apreciat grupul petrolier anglo-olandez Royal Dutch Shell într-un raport anual cu privire la GNL, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Shell, cel mai mare cumpărător şi vânzător mondial de GNL, susţine că anul trecut comerţul mondial cu gaze lichefiate a crescut cu 27 milioane de tone, iar cererea din China a fost responsabilă pentru 16 milioane de tone din această creştere.

Prognozele publicate de Shell arată că anul viitor cererea mondială de GNL va creşte până la 384 milioane tone, graţie noilor facilităţi de producţie care vor fi deschise în Australia, SUA şi Rusia, dar şi faptului că din ce în ce mai multe ţări vor deveni importatoare de GNL, prin construcţia de terminale de import. Potrivit raportului Shell, numărul ţărilor importatoare de GNL va creşte la 42 în 2019, iar Panama, Gibraltar şi Bangladesh vor deveni importatoare de GNL pentru prima dată.

Asia domină piaţa de GNL, iar Japonia rămâne principalul cumpărător. China a devenit al doilea mare cumpărător în 2017, pe fondul creşterii cererii, ca urmare a solicitărilor Guvernului de la Beijing ca centralele energetice să facă trecerea de la cărbune la gaze naturale, pentru a reduce poluarea.

Din cauza progreselor inegale înregistrate între dezvoltarea de facilităţii de lichefiere pentru exportul de GNL, pe de o parte, şi a terminalelor de regazificare pentru importul de GNL, pe de altă parte, unii analişti cred că piaţa mondială de GNL va deveni supra-aprovizionată, dacă nu în acest an, atunci sigur anul viitor.

Cu toate acestea, majoritatea analiştilor cred că problemele vor apărea la mijlocul acestui deceniu pentru că, pentru moment, nu sunt suficiente facilităţi de lichefiere a gazelor care să fie planificate, finanţate şi construite.

Potrivit Shell, comerţul spot cu GNL s-a ridicat la 1.400 cargouri în 2018, adică aproape 30% din piaţa mondială, comparativ cu 25% în 2017. Comerţul spot, adică cumpărarea şi vânzarea de cargouri pentru livrarea imediată, semnalează o piaţă mai flexibilă şi mai matură.

din aceeasi categorie