Acasă Economie Corneliu Bodea: După părerea mea, nu suntem pregătiți pentru această iarnă

Corneliu Bodea: După părerea mea, nu suntem pregătiți pentru această iarnă

de M G

”După părerea mea nu suntem pregătiți pentru această iarnă. Și nu prea avem cum să fim pregătiți pentru așa ceva. Avem de a face cu o situație fără precedent, avem de-a face cu un complex de factori. Pe de o parte, este criza energetică, care afectează tot globul, toată Europa și, cu precădere, țara noastră. Apoi este criza sanitară, care pare că pregătește următorul val. În plus, este criza politică, ce afectează țara noastră de mai bine de o lună de zile”, a declarat Corneliu Bodea, CEO al Grupului Adrem, la cea de-a XXXVI-a ediție a Conferințelor FOCUS ENERGETIC, cu tema ”Provocările iernii 2021 – 2022 pentru sistemul energetic național”. Cu toate acestea, Corneliu Bodea este convins că vom trece iarna cu bine datorită profesionalității angajaților din sectorul energetic.

”La noi industria energetică este dependentă de decizia politică și de acțiune politică, de aceea este imperios necesar să avem cât mai curând un Guvern. Și avem de a face cu tensiuni globale, cu tensiune regionale, cu tensiuni militare în țările vecine, care nu sunt de natură să ne ajute. Din păcate, există state în regiune care folosesc subiectul energie ca pe o armă politică, ceea ce nu face decât să agraveze situația. Acestea se suprapun peste niște probleme sistemice ale sectorului energetic. Asistăm la forțarea sistemului de piață adoptat de Uniunea Europeană. Acum avem ocazia să îi testăm limitele. Mai multă competiție în sistemul energetic nu ar fi stricat. Altă problemă sistemică este legată de lipsa investițiilor în generarea de electricitate: în ultimii 20 de ani am reușit să finalizăm doar două investiții mari: centrala de la Brazi, un proiect privat al OMV, și celălalt al infrastructurii – BRUA. Sunt singurele investiții energetice majore care au fost realizate în România. Includem și valul întâi al regenerabilelor din România, care a fost stopat brusc”, a mai spus Corneliu Bodea.

”Legislația este un alt factor care îngreunează și face imposibilă afirmația „suntem pregătiți să atacăm această criză fără precedent”. Peste toate a intervenit această lege de modificare a OUG 118/2021. Era nevoie de intervenția statului pentru protejarea consumatorilor. După părerea mea ar fi fost necesar ca, în această lege, să fie introdusă drept consumator și consumul propriu tehnologic al distribuitorilor și transportatorilor. Era simplu și ușor de estimat efectul. Sperăm că vor fi adoptate măsuri în cel mai scurt timp pentru a proteja cu privire la efectul grav al al creșterii prețului. De la început am considerat această lege ca fiind necesară, dar complicată și dificil de aplicat. Acestea sunt elemente care mă fac să cred că nu avem cum să pretindem că suntem pregătiți de iarnă. Ar trebui să fim ușor îngrijorați, dacă nu serios îngrijorați!”, a mai spus CEO al Adrem.

”Nu doresc să învinuiesc pe nimeni pentru situația creată. Este evident că foarte multe din aspectele evidențiate nu sunt cauzate de cineva anume. Cu toate acestea, eu cred că vom trece iarna cu bine. România are capacitatea, încă, afectată grav în ultimul timp, dar are capacitatea să facă față unor situații grave. Pentru că avem două lucruri în sistem: profesioniști cu suflet și cred că avem resurse, inclusiv resurse financiare”, a mai spus Corneliu Bodea.

Pe de altă parte, acesta a atras atenția și asupra unei categorii de activități în sectorul energetic mai puțin auzită și băgată în seamă: contractorii care lucrează în acest domeniu. ”Am semnale de la toți distribuitorii de energie din România cu care am legătură care anunță amânări, diminuări chiar de investiții și de încărcare cu lucrări cel puțin pe primul trimestru al anului viitor, cauzate și de unele temeri, care, totuși, ar putea să nu se manifeste: eventuale întârzieri în plata compensațiilor la care statul s-a angajat prin Legea 259/2021, care aprobă cu modificări OUG 118/2021. Deocamdată statul și-a asumat ferm plata în 30 de zile. Eu cred că avem motive să acționăm cu precauție și să dăm dovadă de ceva ce, să recunoaștem, nu ne este tipic nouă, românilor: solidaritatea”, a precizat șeful Adrem.

din aceeasi categorie