Acasă Stiri Interne Contoare inteligente de la Enel

Contoare inteligente de la Enel

de M G

Peste 171.000 de contoare inteligente, în valoare de 53 de milioane de lei, vor fi instalate în acest an de către companiile E-Distribuţie (ce fac parte din Grupul Enel România) la consumatorii din 10 judeţe. Astfel, până la finalul anului 2019, peste 671.000 de clienţi din cadrul E-Distribuţie Muntenia, E-Distribuţie Dobrogea şi E-Distribuţie Banat vor beneficia de contoare inteligente.

“Contoarele inteligente vor pune bazele viitoarelor reţele inteligente, care sunt definitorii pentru a face faţă provocărilor aduse de tranziţia energetică, promovând dezvoltarea unor sisteme energetice curate, sustenabile şi eficiente. Continuăm să profităm de vasta experienţă internaţională a Grupului Enel în tehnologii digitale pentru a instala contoare inteligente în toate regiunile deservite de companiile E-Distribuţie, cu scopul de a continua să ne îmbunătăţim calitatea serviciului şi pentru a aduce mai multe beneficii clienţilor noştri”, a declarat, într-un comunicat, Gino Celentano, director general al companiilor E-Distribuţie în România.

Programul de instalare de contoare inteligentă va fi implementat, conform planului aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ca parte a strategiei Grupului Enel pe termen mediu de a instala contoare inteligente pentru întreaga bază de 2,9 milioane de clienţi de distribuţie de electricitate din România.

Prin intermediul celor patru proiecte anterioare, au fost deja instalate peste 500.000 de contoare inteligente.

Pe durata acestui an, încă 171.000 de clienţi vor dispune de avantajele contorizării inteligente a consumului de energie electrică, cum ar fi citiri ale indexului contorului de la distanţă, care înlocuiesc citirile de pe teren şi estimările de consum, oferind clienţilor mai multe informaţii despre profilul lor de consum. De asemenea, contoarele inteligente pot comunica cu distribuitorul în timp real, permiţând o identificare mai uşoară a defecţiunilor de reţea, astfel încât compania să poată interveni în caz de avarii mai rapid şi mai eficient, îmbunătăţind în acest fel calitatea reţelelor şi a serviciilor. De asemenea, în cazul utilizării de surse de energie regenerabilă, contorul va putea înregistra atât energia consumată, cât şi cea injectată în reţea.

E-Distribuţie Muntenia a programat, pentru 2019, instalarea a aproximativ 80.000 de noi contoare inteligente în judeţele Giurgiu şi Ilfov, în timp ce E-Distribuţie Dobrogea va instala peste 42.000 de contoare inteligente în judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa şi Tulcea, iar E-Distribuţie Banat are în plan instalarea de contoare cu noua tehnologie pentru aproape 50.000 de clienţi din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.

Estimările companiei arată că, până la finalul anului 2028, rata de acoperire a contoarelor inteligente în baza de clienţi E-Distribuţie va depăşi 60%.

De asemenea, ca urmare a programelor ample de investiţii în modernizarea reţelelor, s-a îmbunătăţit semnificativ calitatea serviciilor, companiile E-Distribuţie ale grupului fiind în topul celor mai performanţi operatori de distribuţie energie electrică din România. Conform rapoartelor oficiale ale ANRE pentru anul 2017, indicele SAIDI pentru E-Distribuţie Muntenia a fost de 145 minute, cel mai performant din ţară, media naţională înregistrată fiind de 283,9 minute. E-Distribuţie Dobrogea şi Banat au avut, de asemenea, performanţe sub media naţională, cu indicele SAIDI de 185 minute, respectiv 259 minute.

Enel este o companie energetică multinaţională, unul dintre liderii integraţi pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile. Enel este una dintre cele mai mari companii de utilităţi din Europa în ceea ce priveşte capacitatea instalată şi EBITDA raportat.

Grupul Enel activează în peste 30 de ţări, având o capacitate instalată netă de producţie de energie de circa 90 GW. Compania distribuie electricitate şi gaz printr-o reţea de peste 2,2 milioane de kilometri, are circa 73 de milioane de clienţi casnici şi companii în toată lumea.

Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, dar şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, prezent pe piaţa locală din 2005.

din aceeasi categorie