Acasă MediuDezvoltare Durabila Construcții ilegale dezafectate cu rugăminți

Construcții ilegale dezafectate cu rugăminți

de L M

Situație hilară. Un ministru îi roagă pe cetățenii din Ineu care au ridicat construcții ilegale, pe terenuri cu risc de inundații, să le dezafecteze. Urmează și somațiile. Partea proastă este că astfel de situații se întâlnesc în toată țara, iar în caz de inundații Guvernul, oricare ar fi el, acordă despăgubiri la grămadă. Doar beneficiarii sunt votanți.

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, aflat într-o vizită de lucru în județul Arad, a inspectat zona râului Crișul Alb situată în centrul orașului Ineu. „A constatat că în albia majoră erau amplasate anexe gospodărești (garaje, cotețe, spații de depozitare), motiv pentru care le-a cerut reprezentanților ANAR să trimită proprietarilor, până la 12 septembrie, înștiințări prin care li se cere dezafectarea acestor construcții. Demnitarul a discutat și cu câțiva proprietari ai anexelor și i-a rugat personal să răspundă solicitării autorităților locale și ale ANAR de a elibera zona respectivă, având în vedere faptul că în viitorul apropiat vor fi demarate lucrările de sistematizare prevăzute în proiectul POIM”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apelor și Pădurilor.

Ministrul a precizat autorităților locale că se preconizează realizarea unor proiecte de investiții ce vizează bazinul hidrografic al râului Crișul Alb de 32 de milioane de euro. „Proiectul care are ca scop apărarea împotriva inundațiilor a acestei zone va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare și cuprinde următoarele lucrări: amenajarea albiei Valea Bănești, amenajare Valea Zeldiș, amenajare Valea Tăcășele și acumulare nepermanentă Zimbru. Astfel, vor fi create 4 noi acumulări nepermanente cu o capacitate de 5,39 mil. metri cubi, se vor realiza 15,8 km de reprofilări și recalibrări de albii, se vor consolida 6,06 km maluri, se vor amenaja 22,585 km coronamente diguri și se vor reabilita și pune în siguranță 2,45 km de lucrări existente”, precizează documentul.

Potrivit ministrului Ioan Deneş studiul de fezabilitate și planul tehnic vor fi finanțate din credite de angajament, astfel încât în momentul în care vor fi semnate contractele de finanțare cu reprezentanții U.E (aprilie-mai 2019) o parte din proceduri să fie deja finalizate astfel încât execuția să înceapă cât mai curând.

Demnitarul este însoțit în vizita de lucru efectuată în județul Arad de directorul general al Administrației Naționale Apele Române (ANAR), Victor Sandu, directorul Administrației Bazinale de Apă Crișuri, Sorin Guler, consilierul pe probleme de ape, Constantin Sofronie, și directorul SGA Arad, Caius Mihai Parpală. Din partea autorităților locale au fost prezenți primarul orașului Ineu, Călin Ilie Abrudan, consilieri locali, reprezentanți ai serviciilor din primărie, precum și parlamentari de Arad.

din aceeasi categorie