Acasă EconomieBanci & Asigurari Consorțiu de cinci companii din România investește în hidrogen

Consorțiu de cinci companii din România investește în hidrogen

de M G

Reprezentanții Liberty Steel Group, din care face parte și Liberty Galați (fostul Sidex), au semnat, joi, un Memorandum de Înțelegere (MoU) cu Centrul Român al Energiei (CRE), MTAG Elveția (o corporație elvețiană de inginerie), ICSI Râmnicu Vâlcea (centru de cercetare și dezvoltare) și Adrem (companie de servicii energetice). Prin acest memorandum, consorțiul își propune să creeze un cadru eficient pentru colaborarea în domeniul tehnologiilor neconvenționale de producere a energiei electrice. Este vizat un proiect de cercetare cu scopul introducerii hidrogenului verde în procesele industriei siderurgice. Acordul inițial este încheiat pe o perioadă de 5 ani.

Proiectul va fi propus spre finanțare prin intermediul programului Horizon Europe, însă Fondul de Modernizare, Banca Europeană pentru Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) reprezintă, de asemenea, posibile surse de subvenționare, a anunțat Niculae Havrileț, consilier la Ministerul Energiei, prezent la eveniment.

Mai mult, consorțiul își propune să demareze un studiu privind o termocentrală care să utilizeze ca și combustibil un mixt de gaze și hidrogen.

Corneliu Bodea, preşedintele CRE, a afirmat: “Noile tehnologii, combustibilii alternativi şi aplicaţiile lor industriale creează premisele pentru un viitor sustenabil. (…) Sunt onorat să contribui la acest proiect de cercetare – dezvoltare – inovare, împreună cu parteneri care împărtășesc aceleași valori. Inițiativa reprezintă un efort comun, în direcția potrivită pentru a asigura sustenabilitate economică, de mediu și socială.”

De asemenea, Sanjeev Gupta, CEO-ul GFG Alliance și Liberty Steel Group, și-a exprimat susținerea pentru introducerea în oțelării a noii tehnologii: ”Energia verde este scumpă în stadiul actual, dar va deveni mai ieftină. Costul utilizării hidrogenului crește de până la 10 ori, în cazul în care este transportat la distanță, din cauza lichefierii și regazeificării. Soluțiile trebuie să fie acolo unde se folosește hidrogenul. (…) Circa 60 % din operaţiunile noastre globale sunt în Europa, deci aceasta este o oportunitate foarte bună pentru noi. (…) Trebuie să reinventăm şi să decarbonăm rapid producţia de oţel, în condiţiile în care necesitatea de a ne reduce emisiile de CO2 devine din ce în ce mai presantă, atât din partea cererii globale mai mari pentru produsele noastre, cât şi din partea factorilor legislativi, care ne cer să devenim neutri din punctul de vedere al emisiilor. Hidrogenul verde şi fabricarea oţelului cu hidrogen au potenţialul de a rezolva această problemă”, a mai spus Gupta.

„Este o premieră pentru România ca un consorțiu eterogen, dar cu competențe complementare, să-și unească forțele pentru a implementa noi tehnologii emergente la scară mai mare. În fața noastră este o „revoluție” globală și România nu poate rămâne cu rolul de privitor. Întreaga umanitate se confruntă cu noi provocări și este un moment crucial în care trebuie să începem să facem ceva mai mult decât planuri și declarații. Momentul este plin de angajamente, iar ICSI va sprijini, cu cunoștințele sale, orice proiect care are ca scop decarbonizarea industriei grele din România. Ce trebuie să facă acest consorțiu este să rămână concentrat pe ținte și să utilizeze întreaga capacitate pentru a elabora proiecte inovatoare și să le implementeze profesional”, a spus, la rândul său, Mihai Varlam, directorul general al ICSI Rm. Vâlcea.

Consorțiul de companii are în vedere colaborarea internațională pentru proiecte de cercetare, consultanță, instruire și dezvoltare de afaceri în domenii precum hidrogenul verde introdus în procesele industriale din oțelării, surse regenerabile de energie și stocarea energiei electrice.

din aceeasi categorie