Acasă MediuDezvoltare Durabila Consiliul Concurenței a amendat 31 de companii din industria lemnului

Consiliul Concurenței a amendat 31 de companii din industria lemnului

de L M

Valul de amenzi date de Consiliul Concurenței a ajuns și la piața lemnului. Autoritatea de Concurență a amendat 31 de companii cu peste 26 de milioane de euro pentru că au aranjat licitații privind adjudecarea de masă lemnoasă, astfel încât să nu se „deranjeze” între ele. Multe și cele mai importante companii au recunoscut înțelegerea nelegală, astfel că au beneficiat de reducerea sancțiunilor. Este a treia amendă de milioane dată de Consiliul Concurenței de la începutul anului.

Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi în valoare totală de 129.684.823 lei (aproximativ 26,6 milioane euro) 31 de companii care își desfășoară activitatea pe piața comercializării masei lemnoase din România, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului.

În cadrul acestei investigații, Autoritatea de concurență a analizat mai multe licitații organizate de către diverși administratori sau proprietari de fond forestier în perioada 2011-2016 și a constatat că în cazul a 45 dintre ele au fost încălcate regulile de concurență prin realizarea unor înțelegeri și/sau practici concertate pentru împărțirea loturilor/partizilor de masă lemnoasă, în funcţie de interes, precum şi/sau pentru împărţirea surselor de aprovizionare.

„Astfel, companiile își coordonau comportamentul prin schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial privind necesarul de materie primă, politica de achiziție de masă lemnoasă, organizarea internă, precum și strategia comercială de participare la anumite licitații sau conduita de a licita/de a nu licita la anumite partizi/loturi de masă lemnoasă. În acest fel, companiile eliminau concurența dintre ele în cadrul licitațiilor pentru a adjudeca masa lemnoasă la cel mai mic preț posibil, de cele mai multe ori, în detrimentul statului care încasa mai puțini bani”, precizează comunicatul.

Cea mai mică amendă dată de Consiliul Concurenței în acest caz a fost de 54 de lei. „Podiumul” este ocupat de cele mai mari companii din industria lemnului din România. Cea mai mare amendă a primit-o HS Timber Productions (n.r. – fostă Holzindustrie Schweighofer), cu o sancțiune de 51,79 milioane de lei, adică peste 10 milioane de euro, urmată de Kronospan, cu 46,44 milioane de lei, adică vreo 9 milioane de euro. Amenda provine de la 3 companii Kronospan. Ultipa din „top” este Egger, cu o amendă de 22,65 milioane de lei, adică aproximativ 4,5 milioane de euro.

Consiliul Concurenței precizează că 13 companii au recunoscut încălcarea legii concurenței şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor (Alredia, Egger Romania, Explosiv Group, Fagus Forest Prod, Forest Land, Genex Com, HS Timber Productions, Kronospan Romania, Kronospan Sebes, Kronospan Trading, Limsilva Forest, Silvania International Prod și Silva LogisticsServices ).

Kronospan Trading a fost sancționată deoarece, la sfârșitul lunii octombrie 2018, a preluat activitatea de producție, precum și toate elementele conexe acesteia (stocuri, clienți, furnizori, contracte, evidențe contabile) de la Kronospan Sebes și Kronospan Romania, continuând activitatea economică a acestora.

Consiliul Concurenței nu este la prima acțiune împotriva înțelegerilor de pe piața lemnului. La sfârșitul anului 2018, companiile Forestar, Nico Paul SRL și Saniral au fost sancționate cu amenzi totale de 2.315.077 lei, aproximativ 500.000 de euro, pentru trucarea unei licitații derulate de Romsilva prin Direcția Silvică Neamț pentru valorificarea lemnului fasonat.

Autoritatea de Concurenţă a derulat mai multe anchete sectoriale și analize pe piaţa lemuluiși a elaborat o serie de propuneri şi recomandări pentru îmbunătăţirea concurenţei, care au şi fost preluate în reglementările din domeniu. Astfel, autoritatea de concurenţă a recomandat Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva să elimine posibilitatea acoperirii, din alte activităţi, a unor costuri legate de prelucrarea masei lemnoase în instalaţiile proprii. De asemenea, Consiliul Concurenței a solicitat ajustarea legislației din domeniu, astfel încât nivelul de taxare să fie nediscriminatoriu, iar Romsilva să plătească taxe și redevențe ca toți ceilalți administratorii și/sau proprietarii de fond forestier.

În același timp, a mai recomandat eliminarea condiţiei atestării sau să se permită participarea la licitaţiile organizate de administratorii de păduri proprietate publică, inclusiv a companiilor/persoanelor fizice care au încheiat contracte de prestări servicii cu operatori atestaţi pentru activitatea de exploatare forestieră.

În ceea ce privește modul de selectare a partizilor care vor fi recoltate de către Romsilva, autoritatea de concurență consideră că trebuie să se realizeze într-un mod nediscreţionar, în baza unei reglementări interne clare. Totodată, pentru intensificarea combaterii tăierilor ilegale, autoritatea de concurență a recomandat Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, întocmirea cadastrului fondului forestier.

Consiliul Concurenţei a recomandat Guvernului României realizarea (inclusiv cu sursă de finanţare din fonduri europene) unui program privind economisirea lemnului de foc, prin înlocuirea dispozitivelor ineficiente şi poluante utilizate de populaţie pentru încălzire, cu unele mai eficiente, ceea ce ar conduce la scăderea costurilor de încălzire şi reducere semnificativă a cererii de lemn de foc, aspect determinant în reducerea tăierilor ilegale.

HS Timber a luat măsuri

Marile companii din industria lemnului au reacționat la anunțul Consiliului Concurenței privind amenzile date.

Compania HS Timber Productions a ținut să precizeze că „a convenit o soluționare amiabilă a anchetei inițiate de Consiliul Concurenței”. „După o evaluare amănunțită a procedurilor interne de achiziție ale companiei din perioada 2011-2016, cu sprijinul unor experți recunoscuți la nivel internațional, compania a identificat anumite nereguli și a luat imediat măsurile necesare pentru remedierea acestora. Ulterior, toți managerii companiei au participat în mod regulat la cursuri de formare acordate de experți antitrust”, se precizează îtr-un comunicat de presă al companiei.

„Cu această soluționare amiabilă, considerăm acest capitol din istoria companiei ca fiind în sfârșit încheiat”, arată comunicatul, care precizează că „decizia de soluționare amiabilă privește un eveniment punctual, care a avut loc în perioada 2011 – 2016. Din acel moment, compania și-a îmbunătățit constant sistemul Due Diligence și și-a stabilit un set de reguli și politici extrem de clare”.

HS Timber Productions susține că a implementat o serie de măsuri pentru asigurarea unui lanț de aprovizionare sigur în România. Codul de conduită al companiei, obligatoriu și pentru toți furnizorii, asigură un model sustenabil de afacere într-un mediu dificil. „Unul din principiile de bază ale HS Timber Productions este să acționeze întotdeauna în conformitate cu toate legile și regulamentele în vigoare. Pentru HS Timber Productions, respectul față de lege este elementul cheie pentru dezvoltarea industrială și competitivă a unei țări”, completează comunicatul.

Egger a cooperat

Egger România a decis să coopereze pe deplin cu Consiliul Concurenţei în investigaţia privind comercializarea lemnului şi a acceptat plata unei amenzi, deşi angajaţii săi nu au iniţiat încălcări ale regulilor de concurenţă, însă nici nu au împiedicat practicile ilegale din piaţă, se arată într-un comunicat al companiei, precizează Agerpres.

Începând cu 2016, autoritatea română de concurenţă a investigat companii active în procesarea şi comercializarea lemnului. Investigaţia a avut ca obiect licitaţii privind vânzarea de masă lemnoasă organizate de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva între 2011 şi 2016.

Printre cele 94 de companii care au fost investigate de Consiliul Concurenţei pentru perioada 2011-2016 se numără şi Egger România. În sarcina a 33 de companii au fost reţinute încălcări ale legislaţiei concurenţei. Autoritatea de concurenţă a aplicat amenzi pentru 31 dintre acestea (celelalte două fiind radiate).

„Am cooperat în cadrul acestei proceduri încă de la început şi am furnizat autorităţii de concurenţă toate informaţiile necesare pe parcursul investigaţiei. Ca urmare a investigaţiei, s-a constatat că anumiţi angajaţi responsabili ai companiei nu au adoptat un comportament întocmai corect din punct de vedere concurenţial. Deşi aceşti angajaţi nu au iniţiat ei înşişi vreo încălcare a regulilor de concurenţă, nici nu au oprit practicile în cauză. De aceea, am acceptat fără rezerve să plătim această amendă”, spune Alina Chifan, director comercial în cadrul Egger România.

„Faptul că Egger are o reputaţie, recunoscută la nivel naţional (şi global), de companie ce îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu legile şi alte reglementări în vigoare şi că încălcările identificate ale regulilor de concurenţă sunt excepţii absolute a făcut diferenţa – o diferenţă pozitiv”, a susţinut Alina Chifan.

 

din aceeasi categorie