Acasă Economie Conducerea CEZ „duce cu zăhărelul” conducerea statului ceh

Conducerea CEZ „duce cu zăhărelul” conducerea statului ceh

de M G

În aceste zile, se pune la cale noua strategie de afaceri a Grupului CEZ (în care statul ceh deţine aproximativ 70% din acţiuni). Ceea ce, la prima vedere, n-ar trebui să-i intereseze pe români. Dar, CEZ deţine o mare distribuţie de energie în România (în zona Oltenia), este al patrulea cel mai mare furnizor de energie electrică din ţară şi deţine, în Dobrogea, cel mai mare parc eolian onshore din Europa, care reprezintă aproximativ 20% din capacitatea instalată în centralele pe vânt din ţară. Orice modificare a politicii energetice a cehilor are influenţe majore pe piaţa din România. Autorităţile de la Praga sunt decise să oblige compania să vândă active din străinătate, pentru a finanţa investiţii energetice în Cehia. Conducerea grupului CEZ pare că vrea „să-i ducă cu zăhărelul” pe politicieni, până la alegerile parlamentare din 2021, pentru că nu ar renunţa la activităţi profitabile din străinătate doar pentru a satisface ambiţiile politice ale unora!

În ultimul an au tot apărut în piaţă zvonuri privind faptul că cehii de la CEZ vor să părăsească România. Premierul – milionar al Cehiei, Andrej Babis, a cerut grupului energetic, în repetate rânduri, să se concentreze pe piaţa internă, ceea ce, practic, înseamnă să părăsească celelalte pieţe. Zvonurile privind vânzarea activelor din România au luat amploare după ce country managerul Martin Zmelik, căruia, în 2017, i se prelungise contractul de mandat cu 2 ani, a decis să părăsească Bucureştiul încă de anul trecut şi să se întoarcă la Praga.

Zvonurile privind părăsirea României s-au accentuat la sfârşitul săptămânii trecute, după ce a fost publicată propunerea de modificare a politicii de afaceri a Grupului CEZ. Potrivit propunerilor făcute Adunării Generale a Acţionarilor, care va avea loc pe 26 iunie, Grupul CEZ îşi va concentra activitatea în Cehia: „Principalele oportunităţi pentru Grupul CEZ se regăsesc în îmbunătățirea securității energetice a Republicii Cehe, modernizarea sectorului energetic ceh și îndeplinirea ţintelor energie – schimbări climatice ale Republicii Cehe, care reflectă obiectivele UE, precum și în interconectarea continuă a industriei și comerțului ceh cu țările vecine”, se arată în proiectul noii strategii de afaceri a CEZ.

Propunerile se referă la construcţia de noi grupuri energetice nucleare în Cehia, gestionarea eficientă a centralelor nucleare și a celor pe cărbune pe care CEZ le deţine în Cehia, dezvoltarea surselor regenerabile de energie în Cehia, modernizarea şi digitalizarea reţelelor de distribuţie în Cehia. Practic, noua politică de business se concentrează numai pe activităţile din Cehia! Singura excepţie o reprezintă serviciile energetice: „dezvoltarea serviciilor energetice în străinătate, cu scopul de a obține o poziție semnificativă pe alte piețe europene, care sunt aproape de Republica Cehă”, se arată în proiect.

Poate cel mai important paragraf al noului plan de afaceri al Grupului CEZ se referă la părăsirea unor pieţe: „În paralel cu punerea în aplicare a strategiilor noastre în domeniile principale de afaceri, dorim să continuăm și să optimizăm structura de proprietate a activelor noastre și să realizăm strategii de ieșire eficiente de pe pieţele şi segmentele sectorului energetic riscante şi neperformante”.

Cehii arată în proiect că „situația de pe piața energiei electrice este marcată de o incertitudine semnificativă, în special în ceea ce privește evoluțiile viitoare în sectorul energetic european. În timp ce prima decadă a secolului XXI a fost marcată de o traiectorie clară spre liberalizarea pieței, integrarea și dereglementarea, iar decarbonizarea energiei a primit un sprijin puternic, în al doilea deceniu am asistat la tendințe contrare, în special fragmentarea pieței și creșterea influenței reglementatorilor locali din domeniul energetic. Această situație a adus riscuri semnificative, în special în ceea ce privește situația pe termen lung privind politica de investiții, deoarece este foarte dificil să se estimeze evoluțiile viitoare pentru mai mult de câțiva ani”.

În prezent, CEZ are activităţi şi deţine active în Bulgaria, România, Polonia, Slovacia, Turcia, Olanda, Franţa şi Germania, precum şi acţiuni la companii în Albania şi Ungaria.

Cehii vor centrale nucleare pe banii CEZ

Altminteri spus, premierul ceh Andrej Babis vrea să se extindă centralele nucleare Dukovany şi Temelin pe care Grupul CEZ le ţine în Cehia şi care asigură aproximativ 40% din consumul naţional. Investiţiile, de câteva miliarde de euro, ar urma să fie asigurate de CEZ. „Obiectivul principal al statului ar trebui să fie acela de a prelua controlul asupra construcţiei de noi capacităţi nucleare. Statul ar urma să obţină acest control prin semnarea unui contract cu CEZ cu privire la lucrările de construcţie. Aceasta este o soluţie mai simplă şi mai favorabilă pentru consumatori decât garanţiile de stat, care ar însemna, practic, un cec în alb”, a declarat, la începutul primăverii, Andrej Babis, la o conferinţă pe tema energiei nucleare.

În anul 2014, CEZ a abandonat un plan anterior destinat construirii de noi reactoare nucleare, după ce nu a reuşit să primească garanţii de stat cu privire la preţul energiei electrice.

Pe de altă parte, unii acţionari minoritari de la CEZ sunt îngrijoraţi că un program de construire de noi reactoare ar afecta dividendele plătite de CEZ, dacă grupul va fi obligat să finanţeze acest program din surse proprii. Este posibil chiar ca grupul să fie dat în judecată de unii acţionari.

Totuşi, potrivit declaraţiilor autorităţilor cehe, Guvernul de la Praga se aşteaptă să semneze un contract cu grupul de utilităţi CEZ pentru construcţia unuia sau mai multor reactoare nucleare la Dukovany şi Temelin, o licitaţie urmând să fie organizată la finele lui 2020, pentru ca un furnizor să fie selectat până în 2024.

Astfel, soluţia care pare să fie luată în considerare de guvernanţii de la Praga este aceea ca Grupul CEZ să-şi vândă activele din străinătate, iar cu banii obţinuţi să construiască noi grupuri energetice nucleare în Cehia! De remarcat, toţi membrii Directoratului CEZ fac parte din această structură dinainte ca Andrej Babis să devină prim-ministru al Cehiei, în timp ce 8 dintre cei 12 membri ai Consiliului de Supraveghere al companiei au fost desemnaţi după numirea lui Babis.

Reamintim, din motive cu adevărat obiective, CEZ „se chinuie” de câţiva ani să-şi vândă activele din Bulgaria şi nu reuşeşte!

Pe de altă parte, potrivit rapoartelor financiare, dar şi presei cehe, România este „gâsca cu ouă de aur” ale CEZ! Aproape jumătate din venitul din străinătate al Grupului CEZ, în valoare de mai multe miliarde de coroane, au fost colectate de la Distribuţie Oltenia. Din anul 2017, şi centralele eoliene deţinute de CEZ în Dobrogea au devenit profitabile, alte miliarde de coroane fiind obţinute sub formă de dividende.

De aceea, pare puţin posibil ca, până la alegerile din Cehia din 2021, când, cel mai probabil, Andrej Babis va pierde fotoliul de premier, CEZ „să reuşească” să vândă ceva! Cel mai probabil, conducerea Grupului va tergiversa vânzarea companiilor pe care le deţine în România, motivând în faţa autorităţilor de la Praga cu „experienţa bulgărească”. Nu-i vedem pe cehi să vândă o activitate profitabilă, doar pentru a-i face pe plac şi a satisface ambiţiile politice ale premierului Babis! Mai ales în perspectiva construirii unor reactoare nucleare fără sprijin de la stat! Adică o afacere din care CEZ nu va avea nimic de câştigat! Ba dimpotrivă!

din aceeasi categorie