Acasă Analize Conducerea ANRE poate fi schimbată și fără înspăimântarea populației!

Conducerea ANRE poate fi schimbată și fără înspăimântarea populației!

de M G

În aceste zile asistăm la un adevărat scandal pe piața energiei electrice, ce pare cauzat de liberalizarea pieței. Ceea ce ar trebui să fie un non-sens! Liberalizarea unei piețe n-are de ce să provoace scandal, angoase, spaime! Economia este condusă de legi naturale, așa cum este legea gravitației pentru fizică, iar o piață liberă ar trebui să fie un lucru la fel de normal ca și ”mersul pe jos”, care aduce beneficii. Din păcate, din cauza intervenției statului, ceea ce este natural a devenit înspăimântător! În acest moment, pare că dorința unora de a schimba conducerile unor instituții ale statului nu se face pur și simplu, ci se urmărește și ”o spoială” de necesitate! Opinia noastră este că exact acest lucru se întâmplă acum pe piața energiei: se induce populației ideea că va crește factura la ”lumină” până la cer, doar pentru a exista motiv pentru schimbarea conducerii ANRE. Dar conducerea ANRE poate fi schimbată și fără ”isterizarea” populației! ANRE are multe ”păcate”, multe neajunsuri, neîmpliniri, ”chixuri”; nu trebuie să înspăimântăm populația pentru asta!

În aceste zile de sfârșit de an, în loc ca românii să-și vadă de sărbători, au o nouă preocupare majoră: factura la electricitate! Și asta pentru că, de la 1 ianuarie 2021, se re-liberalizează piața energiei. Spunem re-liberalizează pentru că aceasta a mai fost liberalizată o dată, în anul 2018, dar reglementată la loc, în anul 2019, prin efectele OUG 114/2018. Prin OUG 1/2020, piața se liberalizează la loc, începând cu prima zi a anului 2021. În anul 2018, când a avut loc, de fapt, liberalizarea pieței, n-a mai fost atâta scandal în mediul public! Repetăm: acum doar se re-liberalizează, adică se întâmplă încă o dată ce s-a întâmplat în anul 2018. Ceea ce, în mod normal, ar trebui să fie mult mai ușor: din moment ce ai facut o dată un lucru, a doua oară ar trebui să știi mai bine ce ai de făcut și să-ți fie mult mai ușor! Se pare că nu așa se întâmplă pe piața energiei! Prima dată, în anul 2018, liberalizarea pieței a decurs lin, fără incidente, iar a doua oară, acum, se lasă cu scandal! Oare de ce?!

Este adevărat, există și o lipsă de informare a clienților casnici! În mod normal, este obligația fiecărui cetățean să știe care îi sunt drepturile și obligațiile. În România, cetățenii știu bine care le sunt drepturile. La ”capitolul” obligații stau românii mai rău! Sigur, se pune problema ”cum știe țața Floarea de la Cuca Măcăi” care-i sunt drepturile în ceea ce privește energia electrică și cum poate să le afle.

Prin legea de funcționare, ”Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, denumită în continuare ANRE, este o autoritate administrativă autonomă (…) având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea și monitorizarea aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel național necesar funcționării sectorului și pieței energiei electrice, termice și a gazelor naturale în condiții de eficiență, concurență, transparență și protecție a consumatorilor”.

Altminteri spus, ANRE ar trebui să o protejeze pe ”țața Floarea”.

Aberații legislative

Dar și ”protecția” aceasta îmbracă diferite forme legale. De exemplu, art. 57 al legii 123/2012, privind obligațiile furnizorului, prevede că acesta ”trebuie să informeze clienții finali, atât prin intermediul punctelor unice de contact și paginii de internet, conform reglementărilor ANRE, cât și prin intermediul facturii sau al documentelor anexate acesteia, precum și prin materiale promoționale, cu privire la drepturile acestora, la legislația în vigoare (…)”.

Aceeași lege prevede, la art. 7 (1) că „ANRE asigură creșterea gradului de informare și conștientizare a drepturilor clientilor finali de energie electrică în relația cu operatorii economici participanți la piața de energie electrică și intreprinde toate măsurile necesare pentru punerea la dispoziția acestora de informații practice”.

Altminteri spus ANRE ”conștientizează”, iar furnizorii ”informează”. Practic, ANRE n-are voie să facă plainte, broșuri, spoturi TV! De altfel, un pliant care există pe pagina ANRE a fost tipărit și difuzat de către asociația InfoCons, pe banii ei, tocmai pentru că ANRE n-are voie prin lege să facă acest lucru!

Această aberație legislativă, prin care, pe de o parte, trebuie să protejeze consumatorii, dar nu-i poate informa, ci doar conștientiza, are efecte, uneori, dramatice! Sigur, ANRE a obligat furnizorii să-și informeze clienții, potrivit legii. Iar furnizorii au transmis tuturor clienților aceste informații, odată cu factura la ”lumină”.

Se scumpește foarte mult kilowattul, nu neapărat factura!

Totuși, există o explicație în ceea ce privește ”agitația” din piață! Liberalizarea din anul 2018 a avut loc treptat, în timp ce aceasta, care debutează pe 1 ianuarie 2021, se face oarecum brusc! Prețurile la energie electrică sunt mai mari și cu 26% față de cele stabilite până acum de ANRE. Și asta pentru că ANRE a dictat niște prețuri extrem de mici!

Din punctul nostru de vedere, acesta este unul dintre ”păcatele” ANRE: a obligat Hidroelectrica și Nuclearelectrica (cei mai ieftini producători de energie deținuți de stat) să livreze energie pentru furnizorii populației la prețuri aproape ridicole! Și aceasta, cel mai probabil, doar pentru că anul 2019 a fost unul electoral! Iar populația/consumatorul casnic devine brusc ”electorat” pentru oamenii politici, în anii în care sunt alegeri!

Este destul de greu de explicat ce se întâmplă acum pe piața energiei, mai ales pentru a înțelege un neinițiat!

În ultimii doi ani, ANRE a stabilit prețurile pentru piața reglementată. Aceasta înseamnă că a stabilit prețul cu care Hidroelectrica și Nuclearelectrica au vândut ”electronul”, tariful de transport pe liniile de înaltă tensiune, tariful de distribuție pe rețelele de curent care trec prin fața casei sau a blocului, profitul furnizorilor, ceea ce, în total, au reprezentat prețul energiei electrice. De remarcat, la acest preț se adaugă valoarea certificatelor verzi, bonusului de cogenerare, accize și TVA, astfel că, de la 0,112 lei/kWh, prețul ”electronului” de la Hidroelectrica, acasă, un român a ajuns să plătească, cu totul, circa 0,6 lei/kWh.

Și, să nu uităm, anul acesta a fost și unul cu pandemie, stare de urgență, de alertă, cu consumuri de energie în economie mai mici, ceea ce a făcut să scadă și prețurile la electricitate.

Oricum, practic, prețul ”electronului” reprezintă maxim 25 – 30% din prețul final la energie electrică (ce apare în factură).

Ceea ce până acum a fost piață reglementată, începând cu 1 ianuarie 2021 va deveni piața pentru serviciu universal. Altminteri spus, toată lumea are dreptul la energie electrică (serviciu universal), curentul putând fi oprit doar dacă nu se plătește sau e vreo pană!

Cum este vorba despre serviciu universal, se pune problema ce se întâmplă în momentul în care un furnizor dă faliment, de exemplu. Pentru că un consumator nu poate rămâne fără curent, având dreptul la serviciul universal! Așa că acesta va fi preluat imediat de către un Furnizor de Ultimă Instanță (FUI), desemnat de ANRE.

Dacă un furnizor are, de exemplu, 100.000 de clienți și dă faliment, furnizorul de ultimă instanță va trebui să preia ”peste noapte” 100.000 de clienți noi. Pentru clienții săi, FUI-ul are energia electrică deja cumpărată, la prețuri negociate etc. Pentru cei noi n-are nimic! Pentru că nu știa că cineva va da faliment și el va trebui să-i preia! Este ca și cum ai invitați la masă și te trezești cu 10 persoane, în loc de 6, câte invitasei. Acasă ”te repliezi”, mergi la cel mai apropiat magazin și te aprovizionezi. Dar, cel mai apropiat magazin are prețuri mai mari decât cele din piață, prețuri cu care ai cumpărat cele necesare pentru cei 6 musafiri invitați! La fel se întâmplă și cu furnizorii de ultimă instanță: merg în piața de energie și cumpără ”electronii” la prețurile care sunt atunci, de obicei mai mari decât cele la care cumpăraseră inițial, pentru clienții lor.

Anul acesta, fiind și unul total atipic, prețurile în piață au fost mai mici. Pentru 2021 se preconizează începerea revenirii economiei, așa că și prețurile la energie vor crește.

Astfel, un FUI face analize, estimări și iese în piață cu un preț pentru serviciu universal, practic, socotit la prețurile mai mari ce ar putea să fie.

Ei bine, prețurile mari anunțate, care cresc și cu 26%, sunt cele pentru serviciu universal! Dar, să nu uităm, crește cu 26% prețul ”electronului”, care înseamnă 25 – 30% fin factura finală!

De aceea toată lumea recomandă populației să treacă în piața liberă, concurențială, să părăsească piața pentru serviciu universal, unde sunt prețurile furnizorilor de ultimă instanță!

Confuzia care se creează este că toți marii furnizori (Enel, CEZ, E.ON și Electrica), de la care primește energie majoritatea populației, sunt și FUI! Dar toți au transmis clienților casnici informări privind trecerea de la piața reglementată/serviciu universal, la piața liberă/concurențială! Mai mult, ANRE i-a obligat să vină și cu oferte pentru piața liberă!

Românii vor ”mură-n gură”!

În România sunt circa 8,8 milioane de consumatori casnici, dintre care 2,8 milioane (circa o treime) au trecut deja pe piața liberă, chiar și în condițiile în care prețul pe piața reglementată era mai mic!

Celelalte două treime parcă ar vrea să li se dea ”mură-n gură”! Că așa-s românii: să nu depună niciun pic de efort!

Pentru ”țața Floarea de la Cuca Măcăi” cel mai bine ar fi să vină ANRE și să-i spună ”ia curent de la Popescu SRL, că așa e cel mai bine”! Plus că ”țața Floarea” ar avea un avantaj în plus: ar avea pe cine să dea vina dacă oferta de la ”Popescu SRL” nu o satisface!

Ei bine, nu se mai poate așa! Dacă la piață îți alegi roșiile care-ți plac, la prețul ce ți se potrivește, la fel va fi, de la 1 ianuarie 2021, și în piața de energie electrică: fiecare consumator va putea să-și aleagă, singur, oferta care i se potrivește cel mai bine!

Singura diferență este că, dacă nu-ți mai place un furnizor, poți oricând să se muți de la el. Practic, un român va putea să-și schimbe furnizorul de câte ori pe an vrea, dacă i se pare că o ofertă este mai bună decât cea pe care o are în momentul respectiv!

Și, în aceste condiții, credem că această ”furtună” în piața energiei electrice este una ce nu-și avea rostul! Singurul ”rost” pe care-l vedem este că se dorește schimbarea conducerii ANRE. Dar, conducerea ANRE poate fi schimbată și fără înspăimântarea populației!

din aceeasi categorie