Acasă Economie Companiile greceşti de utilităţi rugate să împrumute Guvernul

Companiile greceşti de utilităţi rugate să împrumute Guvernul

de GM

bani__euro__bancnote_07289700Guvernul grec a făcut un apel la marile companii de utilităţi controlate de stat pentru a împrumuta Executivul prin intermediului unor tranzacţii de tip repo, pe măsură ce Atena se chinuie să evite situaţia în care nu mai are lichidităţi, informează un articol publicat în cotidianul Kathimerini, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, Kathimerini susţine că Guvernul de la Atena a cerut principalelor companii de utilităţi – Athens Water Co (EYDAP) şi Public Power Company – să demareze tranzacţii de tip repo, în urma cărora companiile împrumută bani Agenţiei de gestionare a datoriei Greciei pe baza unor acorduri de răscumpărare pe termen scurt. Kathimerini susţine că pe lista companiilor vizate se mai află şi grupul de telecomunicaţii OTE, la care statul elen are o participaţie de 10%. OTE, cel mai mare operator de telefonie din Grecia, este controlat în proporţie de 40% de Deutsche Telekom, care are şi controlul managerial la această companie.

La începutul acestei luni, Reuters a informat că Guvernul condus de Alexis Tsipras a recurs, deja, la rezervele de lichidităţi ale fondurilor de pensii prin intermediul unor tranzacţii de tip repo.

Autorităţile de la Atena încearcă în prezent să deblocheze fondurile rămase în programul de asistenţă convenit cu creditorii internaţionali, după ce, la finele lunii trecute, Grecia a obţinut o prelungire cu patru luni a programului de asistenţă, cu condiţia să demareze o serie de reforme. Tsipras urmează să se întâlnească, la Bruxelles, cu cancelarul german Angela Merkel, cu preşedintele Franţei, Francois Hollande, cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, precum şi cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.

din aceeasi categorie