Acasă MediuDezvoltare Durabila Colectarea DEEE-urilor afectată de atașamentul românilor pentru vechituri

Colectarea DEEE-urilor afectată de atașamentul românilor pentru vechituri

de L M

La nivel global se estimează că, în 2019, vor fi generate 50 de milioane de tone de deşeuri provenite de la echipamente electrice şi electronice (DEEE), din această cantitate doar 20% fiind reciclată, arată datele internaţionale, citate de Asociaţia Environ cu ocazia Zilei Internaţionale a Deşeurilor Electrice. La români, gradul de colectare este cu mult mai mic, poate și pentru faptul că acești se atașează de obiectele lor, chiar dacă sunt vechi.

„Asociaţia Environ se alătură celor 100 de organizaţii din 40 de ţări care sărbătoresc pe 14 octombrie cea de-a doua ediţie a Zilei Internaţionale a Deşeurilor Electrice. Evenimentul atrage atenţia asupra problemei în creştere a deşeurilor provenite de la echipamente electrice şi electronice (DEEE). Ziua Internaţională a Deşeurilor Electrice (IEWD) este o iniţiativă a WEEE Forum, care reuneşte părţile interesate din domeniu, promovând eliminarea corectă a echipamentelor electrice şi electronice în vederea reutilizării şi reciclării acestora. În 2019, se estimează că la nivel global vor fi generate 50 milioane tone de DEEE-uri. Jumătate dintre acestea reprezintă device-uri personale – calculatoare, telefoane, tablete şi televizoare, restul fiind electrocasnice mai mari şi echipamente de încălzire şi răcire. Din totalul deşeurilor electrice generate în decursul unui an, doar 20% sunt reciclate, ceea ce înseamnă că 40 de milioane de tone DEEE-uri sfârşesc anual în gropile de gunoi, arse sau tranzacţionate şi tratate ilegal în afara standardelor. Astfel se pierd numeroase materii prime valoroase şi critice din lanţul de aprovizionare, cauzând probleme serioase de sănătate şi de mediu prin transferuri ilegale de deşeuri către ţările în curs de dezvoltare”, se arată într-un comunicat de presă al Environ.

„Considerăm că cei mai importanți pași în direcția creșterii ratelor de colectare și reciclare a deșeurilor electrice sunt informarea corectă în cadrul unor ample campanii de conștientizarea și crearea punctelor de colectare accesibile. Anul acesta, Asociația Environ va marca Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice prin organizarea unei expoziții cu tema ,,Amintirile rămân cu tine, vechiturile rămân la noi”, plecând de la conceptul că românii dezvoltă un oarecare atașament față de obiectele vechi”, a declarat Roxana Puia, director marketing Asociația Environ.

„Prin noile obiective de colectare se urmăreşte ca aproximativ 10 milioane de tone, sau aproximativ 20 kg pe cap de locuitor, să fie colectate separat. O rată de colectare atât de mare ar fi imposibil de atins fără implicarea tuturor actorilor, inclusiv a cetăţenilor. Suntem încrezători că Ziua Internaţională a Deşeurilor Electrice va contribui la creşterea conştientizării acestei probleme, iar cu ajutorul societăţii să putem îmbunătăţi ratele de colectare nu numai în Europa, ci şi la nivel global”, susţine Pascal Leroy, directorul general al WEEE Forum.

La ora actuală, rata minimă anuală de colectare este de 45%, iar din 2021 va creşte la 65% din greutatea medie a aparatelor introduse pe piaţă în cei trei ani precedenţi.

Ziua Internaţională a Reciclării Deşeurilor Electrice a fost lansată în anul 2018, pe 14 octombrie, de organizaţia pan-europeană WEEE Forum, cu sprijinul membrilor săi.

Asociaţia Environ este o organizaţie colectivă ce instituie în România principiul european al răspunderii extinse a producătorului în domeniul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi, respectiv, al celui de baterii şi acumulatori portabili, promovând activ conceptele de colectare selectivă, reciclare şi economia circulară în ţara noastră.

 

din aceeasi categorie