Acasă MediuDezvoltare Durabila Codaşi la consumul de lapte

Codaşi la consumul de lapte

de GM

lapteRomânii se află pe ultimele locuri în ceea ce priveşte consumul de lapte, cu circa 100 ml pe zi/persoană, mult sub media europeană. Un aspect îl constituie însă piaţa neagră, care ar reprezenta peste 20% din producţia totală și unde consumul este greu de cuantificat.

”Un român consumă aproximativ 100 de mililitri de lapte pe zi, suntem undeva pe penultimul loc în Europa. Cel mai mult se consumă în țările nordice, ei ajung la niște cifre mult mai mari față de noi. Diferența este așa de mare pentru că ne referim în primul rând la laptele industrializat. Probabil consumul este ceva mai mare, dar pentru că piața nefiscalizată, home made, nu poate fi cuantificată, mai mult ca sigur de aici vin aceste cifre”, a declarat, pentru Focus-Energetic.ro, Cristina Miclea, director de marketing la Albalact, unul din principalii jucători din domeniu.

În  opinia oficialului Albalact, piaţa locală a laptelui a cescut în valoare anul trecut şi foarte puţin în volum, fiind acum evaluată la 880 milioane euro.

Albalact a anunţat investiţii totale de 8 milioane euro pentru acest an, în modernizarea și extinderea capacității de producție a fabricii de la Oiejdea, din județul Alba. Altfel, reprezentanţii companiei spun că o scădere a TVA la alimente, de la 24% la 9%, ar putea fi un mare propulsor al consumului.

Compania a lansat, în premieră pe piața locală, prin brandul Zuzu, primul lapte la bidon de plastic cu mâner, care domină de multă vreme piața americană a laptelui. Pe o piață românească aflată în creștere – cea a laptelui în recipiente de plastic – Zuzu a introdus și un gramaj mai mare – 1,8 litri. Este al treilea rebranding pentru Zuzu de la lansarea sa, în martie 2006. La acea dată, Zuzu aducea în premieră pe piața din România primul lapte pasteurizat în cutie de carton Tetra Top.

“Ne dorim să atragem consumatori ai altor branduri, dar ne dorim și să creștem consumul. Suntem convinși că investițiile și campanile vor  duce în final la creșterea consumului, dar este nevoie de timp pentru acest lucru. Dar sperăm să atragem și clienți noi. (…) Nu a fost ușor, este un proiect la care lucrăm de mai bine de un an, dar rezultatele sunt pe măsură și avem încredere că noul ambalaj va fi bine primit de către consumatorii noștri”, a menționat directorul de marketing al Albalact, legat de lansarea noilor ambalaje.

Pentru proiectele din acest an, Albalact a investit aproximativ 8 milioane de euro, în special în modernizarea și extinderea capacității de producție a fabricii de la Oiejdea, din județul Alba. Investițiile au fost gândite să susțină creșterea companiei în următorii ani și să-i consolideze poziția pe diverse segmente de piață.

Albalact a schimbat linia de ambalare și pentru portofoliul de iaurt, având o productivitate mult mai mare și introduce un nou ambalaj în portofoliu – paharul de plastic pătrat cu gramaj mic. Ambalajul se regăsește acum în gama iaurturilor Zuzu de 125 și 140 de grame, dar și într-o nouă sortimentație de iaurturi cu fructe în pahare de 100 de grame, lansate sub brand-ul Poiana Florilor, un brand mai tânăr al companiei Albalact.

De asemenea, Albalact a introdus recent, în portofoliul brand-ului ononim De Albalact, laptele proaspăt pasteurizat în PET de 1,4 litri.

Albalact, cel mai mare producător de lactate cu capital majoritar românesc, a încheiat anul 2013 cu o creștere de 23% a cifrei de afaceri, care a ajuns la 423,18 milioane lei. Anul trecut, compania a obținut un profit de 8,4 miliaone lei, cu 14% mai mare decât profitul din anul precedent. Pentru acest an, compania estimează afaceri de circa 500 milioane lei, creștere ce s-ar datora lansărilor de produse și a ambalajelor PET, creșterii capacității de producție la iaurturi, precum și proiectelor viitoare.

Albalact este pe primul loc cu brand-ul Zuzu în total piață de lapte (lapte UHT și lapte pasteurizat), dar este și lider de piață pe segmentul untului de masă și pe segmentul smântână, cu brand-ul omonim De Albalact. Compania este totodată între primii trei producători de iaurt din țară, iar cu brand-ul Rarăul și portofoliul său de brânză proaspătă de vaci, lansat acum doi ani, compania a urcat pe locul 2 în această categorie.

Albalact are astăzi în portofoliul său peste 140 de produse care acoperă toate categoriile de lactate, sub cele șase brand-uri – Zuzu, Fruzu, Fulga, Rarăul, De Albalact și Poiana Florilor.

Albalact – Alba Iulia este cea mai mare companie cu capital majoritar românesc din industrie. Înfiinţată în anul 1971 şi transformată în societate comercială pe acţiuni în 1990, Albalact a fost privatizată în 1999. Compania Albalact are peste 800 de angajaţi şi peste 6.000 de acţionari şi este listată la categoria Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti. Albalact deţine și 99,01% din pachetul de acţiuni al societăţii Rarăul Câmpulung Moldovenesc.

din aceeasi categorie