Acasă Analize Cod Roșu la apă caldă și căldură

Cod Roșu la apă caldă și căldură

de M G

iulian iancu 3România se află sub Cod roșu în privința alimentării cu apă caldă și căldură în sistem centralizat, iar noua lege a energiei termice reprezintă cel mai sensibil subiect de pe agenda energetică a țării, consideră Iulian Iancu (foto), președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

Noua lege a energiei termice este cel mai sensibil subiect din domeniul energetic de azi, respectiv alimentarea cu energie termică în sistem centralizat. Cred că azi suntem în Cod roșu privind alimentarea cu apă caldă și căldură în sistem centralizat în România. Suntem cu apa undeva foarte aproape, la vârful nasului, și foarte, foarte aproape de a ne scufunda, a spus Iancu la conferinţa „Legea privind energia termică în cogenerare şi implicaţiile asupra preţului căldurii”, organizat de Grupul de presă Mediauno.

Iancu a subliniat că, în ultimii trei ani, consumul de energie termică ăn sistem centralizat a scăzut cu 50% și că, în prezent, mai sunt în funcțiune 44 de sisteme centralizate.

”În România erau 101 sisteme centralizate în funcțiune, 107 operatori, 1,359 milioane apartamente și 5 milioane consumatori, în mai 2010. Astăzi sunt 69 sisteme, din care sigur în funcțiune 44. În 1990 erau 241. Până în 2010 au fost investite 500 milioane euro pentru dezvoltarea sistemului (transport, distribuție, modernizarea generării) și 500 milioane euro ajutoare de căldură și subvenții. În 2010 factura la încălzire era de 0,8 miliarde euro. An de an au crescut ajutorul, pierderile, prețul și a scăzut consumul. În ultimii trei ani consumul a scăzut cu 50%. Deci colaps! Cod roșu, dar cred că roșu nu mai este e o culoare care să se potrivească situației grave în care ne aflăm”, a precizat Iulian Iancu.

Potrivit acestuia, populația a ajuns la 42% creștere a gradului de sărăcie energetică și la limita de suportabilitate.

”Nu există o formulă de definire a gradului de suportabilitate. Există hotărâri de Guvern, care sunt empirice. Nu există nicio analiză de detaliu de stabilire a vulnerabilului și suportabilului. Nu există așa ceva și, pentru că aceasta este o povară an de an pentru fiecare Guvern, au ajuns la concluzia: să se descurce autoritatea locală și fiecare consumator casnic. Se spune că suntem în situația în care 11% nu își pot acoperi facturile anual, însă acest procent este mult mai mare”, a mai spus președintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaților.

El a subliniat că există o problemă uriașă legată de încrederea consumatorilor, care vine, în principal, din lipsa de informații.

”Principala problemă este legată de informarea consumatorilor. Consumatorul e dezinformat, informația nu ajunge la consumator pentru a-l convinge în alegerea celei mai bune soluții. Soluția cea mai bună este sistemul centralizat de alimentare cu apă caldă și căldură, în marile aglomerări urbane”, a spus Iancu.

O a doua problemă este, potrivit acestuia, cea de implementare. ”Și dacă am ști ce avem de făcut avem probleme cu cine implementăm. Suntem în situația în care ne trebuie o gestiune asumată de noi, de operatorii direct implicați, de autoritățile locale, investitorii potențiali, decidenții politici la nivel macro și la nivel de autoritate locală”, a mai afirmat deputatul, adăugând că, pentru ca Legea energiei termice să poate fie realizată la nivelul exigențelor actuale, este nevoie să se așeze la masă cei mai buni experți ai domeniului.

Pe de altă parte, Iulian Iancu a menționat că, potrivit datelor pe care le are, în Europa 80% din factura cu energie electrică a populației este pentru apă caldă, căldură, aer condiționat, iar 75% din toate locuințele din UE sunt ineficiente din punct de vedere energetic. De asemenea, 10% din populație (unu din 10 cetățeni) nu își poate acoperi facturile de încălzire iarnă de iarnă.

din aceeasi categorie