CNCAN și-a făcut soft de autorizări ca să facă față dotării medicale
noiembrie 18, 2019
Comisia Națională de Control a Activităților Nucleară (CNCAN) și-a făcut sistem informatic menit să facă față avalanșei de cereri de autorizări venite din partea sectorului medical. Sistemul a devenit operațional, fiind deja emise autorizații prin utilizarea noii facilități. Noul soft face parte dintr-un program mai amplu de digitalizare a CNCAN, ce are un impact major asupra debirocratizării activității Comisiei.
Pentru a scurta timpul de eliberare a autorizațiilor, CNCAN a dezvoltat o aplicație informatică pentru păstrarea și evidența instalațiilor radiologice, a surselor radioactive și a titularilor de autorizații, a declarat Rodin Traicu, președintele CNCAN, luni, într-o conferință de presă. Potrivit acestuia, sistemul informatic vine în sprijinul utilizatorilor, pentru că solicitările și documentele aferente acestora se transmit on-line, scurtându-se astfel timpul cu corespondența. „Înregistrarea aplicanților se face on-line, solicitanții având control asupra documentației transmise și a termenului de depunere”, a precizat Traicu. De fapt, sistemul este creat pentru a răspunde unei arii foarte mari de solicitări din partea beneficiarilor, de la autorizări și reautorizări și până la solicitări de informare din partea persoanelor fizice. Iar softul se adresează nu numai sectorului medical, ci și industriei.
„Din punctul nostru de vedere, dar și al beneficiarilor, noul sistem scade birocrația cu 99%. Toate procedurile de până acum se păstrează, dar se fac electronic, astfel că nu mai este nevoie de deplasarea beneficiarilor la București. Corespondența se face electronic”, a spus președintele CNCAN. Potrivit acestuia, sistemul informatic face parte dintr-un program de digitalizare a Comisie. „Și mărește și productivitatea muncii”, a spus Rodin Traicu.
Noul soft răspunde necesității de accelerare procedurii de autorizare în special în domeniul medical. „Printr-un proiect de 300 milioane de euro de la Banca Mondală, destinat autorităților locale, a fost achiziționat un număr foarte mare de aparate medicale, în special de imagistică și de prelucare a datelor. Acest lucru a pus presiune foarte mare pe autorități în vederea punerii în funcțiune a acestor aparate”, a arătat președintele CNCAN.
Rodin Traicu a ținut să atragă atenția că în acest domeniu este nevoie de personal cu specializări stricte. „Sunt foarte greu de găsit. Aceleași probleme cu personalul specializat se înregistrează și la beneficiari”, a spus șeful CNCAN.
Softul a fost produs de Indaco Systems, iar serverul cu datele folosite este la CNCAN. Sistemul a devenit operațional din 4 noiembrie 2019, fiind emise deja autorizații. Potrivit experților CNCAN, perioada de autorizare a scăzut de la două luni la aproximativ 10 zile.