Acasă MediuDezvoltare Durabila CNADNR va rezilia contractul cu Romstrade pentru Transalpina

CNADNR va rezilia contractul cu Romstrade pentru Transalpina

de GM

transalpinaCompania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România se află în proces de evaluare a lucrărilor de modernizare a DN 67C Transalpina, executate de către compania Romstrade, în vederea rezilierii contractului și se va adresa Justiției pentru recuperarea prejudiciilor, a anunţat CNADNR.

„Ordinul de începere a execuției lucrărilor a fost emis în data de 22 septembrie 2008, iar antreprenorul SC Romstrade SRL nu a respectat termenul contractual de 18 luni prevăzut. Pe parcursul derulării contractului, antreprenorul nu a demonstrat că are capacitatea tehnică de a finaliza lucrările de modernizare în termenele stabilite. În data de 5 octombrie 2012 CNANDR SA a suspendat lucrările”, se menționează în comunicat.

În vederea rezilierii contractului de lucrări, CNADNR SA se află în proces de evaluare a lucrărilor executate din punct de vedere cantitativ și calitativ. Astfel, CNADNR SA a angajat experți pentru realizarea unui raport prin care să se stabilească eventualul prejudiciu cauzat de SC Romstrade, acest raport urmând a fi opozabil în acțiunea în instanță care va fi demarată de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale.

„Având în vedere faptul că lucrările au fost abandonate de constructorul SC Romstrade SRL, neasigurându-se în tot acest timp și conservarea lucrărilor, în prezent se înregistrează degradări ale structurii de rezistență a drumului, provocate de scurgerea necontrolată a apei provenite din precipitații și din topirea zăpezilor. Aceste degradări pot constitui un potențial pericol de cedare a drumului sub acțiunea traficului”, mai precizează comunicatul.

Reprezentanții CNADNR menționează, totodată, că sectorul de drum nu a fost echipat de către constructorul SC Romstrade SRL, cu elementele de siguranță obligatorii: parapeți de siguranță, semnalizare verticală și marcaj rutier. Astfel, în cazul unor condiții dificile meteo-rutiere, acest sector de drum prezintă un grad sporit de risc pentru toți participanții la trafic.

După rezilierea contractului de execuție a lucrărilor de modernizare a DN 67C încheiat cu Romstrade, CNADNR va organiza o procedură de achiziție publică pentru atribuirea contractului de lucrări rămase de executat. Reluarea lucrărilor de modernizare a DN 67C se va face după finalizarea procedurilor de atribuire și semnarea contractului de execuție.

De asemenea, CNADNR SA va interveni pentru asigurarea siguranței rutiere pe sectorul de drum național DN 67C Transalpina, de îndată ce contractul va fi reziliat, independent de licitația privind atribuirea contractului de modernizare.

„CNADNR SA se va adresa Justiției pentru recuperarea prejudiciilor cauzate de Romstrade SRL atât Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din Romania SA, cât și mediului de afaceri din zonă”, se mai spune în comunicat.

Pe drumul național DN 67C  Transalpina, sectorul Bengești — Sebeș (km 0+000 — km 148+414), circulația rutieră este deschisă doar între localitățile Bengești — Rânca (km 0+000—km 34+500).

Sectorul de drum național DN 67C Transalpina, cuprins între km 34+500 (localitatea Rânca, județul Gorj) și km 148+414 (localitatea Sebeș, județul Alba) este închis circulației publice pe toată perioada anului, din cauza nefinalizării lucrărilor de construcție și a imposibilității asigurării condițiilor de siguranță a traficului rutier, interdicția fiind semnalizată prin indicatoare specifice, încă de la începutul lucrărilor (2008).

CNADNR precizează că, în cazul producerii unor accidente rutiere pe acest sector de drum, declarat închis circulației publice, responsabilitatea aparține în totalitate conducătorilor auto care se deplasează pe traseul menționat, în conformitate cu prevederile legale.

din aceeasi categorie