Clima scumpeşte mâncarea
septembrie 17, 2012
Preţurile alimentelor de bază ar putea să se dubleze în următorii 20 de ani, în raport cu 2010, din cauza modificărilor climatice şi a multiplicării evenimentelor meteorologice extreme care le însoţesc (secetă, inundaţii şi uragane), a avertizat organizaţia umanitară Oxfam, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Într-un studiu intitulat “Extreme Weather, Extreme Prices”, Oxfam susţine că actualele studii iau în calcul efectele graduale ale modificării climei, dar nu ţin cont şi de evenimentele meteorologice extreme.
Pe baza unor noi cercetări care ţin cont de impactul evenimentelor meteo extreme, Oxfam estimează că preţul porumbului ar putea fi cu 177% mai mare în 2030 decât în 2010, cel al grâului ar putea înregistra o creştere de 120%, iar preţul orezului ar putea creşte cu 107%.
În plus, “simulările sugerează că unul sau mai multe evenimente climatice extreme, care ar apărea într-un singur an, ar putea declanşa creşteri explozive ale preţurilor produselor alimentare, comparabile cu 20 de ani de creşteri de preţuri pe termen lung”, susţin autorii studiului.
Oxfam a avertizat că o creştere bruscă a preţurilor alimentelor din cauza evenimentelor climatice extreme va avea un impact mai mare asupra persoanelor sărace şi a cerut adoptarea unor măsuri imediate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi creşterea finanţării pentru adaptarea la modificările climatice.