Acasă Economie Claudiu Dumbrăveanu: Situația pe piețele de energie și gaze naturale este complicată

Claudiu Dumbrăveanu: Situația pe piețele de energie și gaze naturale este complicată

de M G

 

”Situația pe piețele de energie și gaze naturale este complicată. Nu mai departe de ieri am asistat la o creștere bruscă a prețului pe piața spot a gazelor naturale, de la 380 la 417 lei/MWh. Și, din nefericire, am înregistrat un record negativ și pe piața de energie electrică: suntem campioni la prețul pentru ziua următoare – 246 euro/MWh. Campioni absoluți pe Europa. Și aceasta în condițiile în care aseară, la ora 18:00, importam 1800 MWh”, a declarat directorul general în ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, la cea de-a XXXVI-a ediție a Conferințelor FOCUS ENERGETIC, cu tema ”Provocările iernii 2021 – 2022 pentru sistemul energetic național”.

Acesta a declarat că Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) va face tot posibilul, în limitele competențelor sale, și niciun client nu va rămâne nealimentat cu gaze naturale și energie electrică pe motiv că nu are furnizor.

”În acest context geopolitic regional și local nefavorabil, constatăm un fenomen îngrijorător: pe piața gazelor naturale asistăm la furnizori care renunță la licență sau încearcă să renunțe la licență în condițiile economice severe de acum. Colegii mei au modificat regulile privind aprobarea retragerilor de licență pe gaze naturale de la 1 noiembrie, au impus anumite condiții, printre care aceea de a nu avea clienți. Evident, sunt furnizori care își închid contractele cu transportatorul (n.r. – Transgaz) de acces și echilibrare. Noi suntem nevoiți să le preluăm clienții (n.r. – și să îi trasfere către Furnizorii de Ultimă Instanță), iar furnizorii care cer retragerea licenței preferă să plătească despăgubiri destul de importante pentru a-și abandona clienții. În codițiile legii, nu au voie să-și abandoneze clienții! În momentul în care un furnizor nu își poate exercită funcția de furnizor, suntem obligați să preluăm clienții și ne-am confruntat, din 28 octombrie și până acum, cu această situație: am preluat la furnizarea de ultimă instanță 31.000 de clienți pe gaze naturale. În întreg anul trecut am preluat 3100! Din păcate, avem semnale că nu se vor opri aici! Peste toate acestea avem furnizori de ultimă instanță care și-au exprimat intenția de a renunța la această calitate (n.r. – Engie). Am reacționat la acest lucru și ieri am postat în consultare publică un document care modifică regulile privind furnizarea de ultimă instanță. Am impus o serie de condiții furnizorilor de ultimă instanță. Pe gaze naturale am mărit numărul minim de furnizori de ultimă instanță de la 3 la 5, am impus ca acești 5 furnizori să aibă cotă de piață de minim 70% și am impus menținerea unui client de ultimă instanță cel puțin un an de zile, cu restricția de a nu modifica costurile de Furnizare trei luni de zile de la momentul preluării, alături de o serie de multe alte condiții. Documentul va fi în consultare publică 10 zile, pentru că este emisă în regim de urgență. Aceasta vine în ideea de a nu periclita furnizarea de ultimă instanță”, a mai spus Claudiu Dumbrăveanu.

Acesta a precizat că ANRE, atât pentru gaze naturale, cât și pentru energie electrică, a considerat că furnizarea de ultimă instanță este o componentă de piață, alături de celelalte, de aceea se încurajează și aici un climat de concurență. ”Adică nu i-am obligat noi; nu am mers pe ideea obligării și impunerii furnizorii de serviciu public pentru anumiți furnizori; am încurajat ideea unei concurențe cât mai largi. Noi credem că numai o concurență corectă poate asigura atât bunăstarea clienților, cât și a tuturor participanților la piață. Și, în acest context, și numirea furnizorilor de ultimă instanță se face pe bază de voluntariat. În contextul actual, am observat că mari furnizori doresc să renunțe la această calitate. Nu putem asista pasivi. Atunci vom folosi și impunerea, pentru a nu periclita alimentarea cu energie electrică și gaze a consumatorilor”, a precizat reprezentantul ANRE.

În ceea ce privește obligația furnizorilor de a avea un sediu fizic la cel mult 50 km față de locul de consum, Claudiu Dumbrăveanu a ținut să clarifice că această cerință este doar pentru curentul electric. ”Și acest lucru este pentru serviciul universal și nu pentru furnizorul de ultimă instanță. Se aplică în baza legii. La fiecare modificare a legii, ANRE a solicitat abrogarea acestei prevederi! Nu este o barieră în furnizarea de ultimă instanță. În plus, acele puncte de contact pot fi și puncte virtuale, precum centrele de informare turistică. Pe partea de gaze nu s-a pus niciodată această problemă!, a precizat directorul în cadrul ANRE.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.