Acasă EconomieIndustrie CEO Alro: Este un an greu pentru industria aluminiului

CEO Alro: Este un an greu pentru industria aluminiului

de GM

Gheorghe Dobra, directorul general al producătorului de aluminiu Alro Slatina, spune că industria aluminiului trece printr-un an foarte greu și că 70-80% din producători pierd bani din cotația aluminiului.

”Este greu de supraviețuit, din cauza taxelor și a prețului aluminei. Alro plătește 300 de dolari pe tona de aluminiu reprezentând costul cu certificatele verzi și taxa de cogenerare. De exemplu, din anul 2008 și până acum, producția europeană de aluminiu primar a scăzut la jumătate”, a spus Dobra, într-o conferință la Slatina.

În anul 2012, Alro Slatina a livrat 66.000 de tone către 11.000 de comenzi.

Uniunea Europeană produce 2,2 milioane tone aluminiu, dar prelucrează 11 milioane tone, ceea ce ar înseamna că Alro are o cotă de 1-2%, a afirmat șeful Alro Slatina.

Gheorghe Dobra a vorbit și de costurile ridicate ale companiei cu energia consumată, mai ales că Alro este cel mai mare consumator de electricitate din România. Alro cumpără întreaga cantitate de energie electrică pe care o consumă (3 TWh) de la Hidroelectrica, în baza unui contract renegociat anul trecut. Acesta este valabil până în anul 2018, însă nu este deloc mai avantajos decât vechea sa variantă, apreciază directorul general al Alro.

”Cu toate acestea, din punctul de vedere al eficienței energetice stăm foarte bine. Alro Slatina ocupă locul 7 dintr-un total de 24 de producători din Europa, după consumul de energie”, a adăugat Dobra.

Compania a inaugurat joi o investiție de 43,6 milioane de lei pentru creșterea competitivității, constând în modernizarea sectorului productiv prin achiziționarea de utilaje de finisare table și benzi din aluminiu și aliaje. Proiectul a fost cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltate Regională, valoarea totală a împrumutului nerambursabil din partea UE fiind de 17,18 milioane de lei.

Programul demarase în martie 2011. Utilajele noi au fost achiziționate de la firma spaniolă Salico, în urma unei licitații. La noua instalație lucrează până în 20 de oameni, în schimburi, menționează Dobra, acesta subliniind că intenționează să acceseze și alte fonduri europene, pentru a demara și alte proiecte, inclusiv în eficiență energetică.

„Prin implementarea acestui program, ne putem consolida și îmbunătăți poziția pe piața internațională, ca urmare a diversificării portofoliului, pentru produse cu valoare adăugată mare. Echipamentele de ultimă generație ne permit să continuăm strategia de dezvoltare pe termen lung. De asemenea, acestea cresc eficiența companiei, asigurând bazele unei dezvoltări sustenabile”, a declarat Gheorghe Dobra, CEO al Vimetco și totodată directorul general al Alro Slatina.

Acesta speră ca, prin sprijinul noilor instalații, societatea să atingă o capacitate de producție de aluminiu prelucrat de 120.000 tone, din care jumătate plăci și cealaltă jumătate table și benzi.

”Utilajele achiziționate ne vor ajuta să creștem exporturile companiei. În prezent, cea mai mare parte din producție merge la export. Alro exportă 80% din totalul producției în Germania, Franța, Olanda, Italia, Marea Britanie, SUA, Israel, Extremul Orient”, a punctat Dobra.

Acesta spune totodată că Alro își propune să fie furnizor de plăci din aluminiu pentru industria aeronautică, dar și furnizori de tablă din aluminiu pentru industria auto. Producătorul de aluminiu livrează deja la 20 de firme din industria auto și negociază și cu altele.

Anul acesta, compania a continuat să investească în procesarea deșeurilor de aluminiu, pentru a reduce costurile cu energia (generate de taxele impuse pe consumul de energie – certificate verzi, taxa de cogenerare etc), mai spun reprezentanții companiei.

Producătorul de aluminiu a înregistrat, în primul semestru al acestui an, o pierdere netă ajustată de 17 milioane de lei, în comparaţie cu un profit net ajustat de 26 de milioane de lei, în perioada similară a anului anterior. Compania are circa 2.500 de angajați și aproximativ 300 de clienți pentru aluminiu procesat.

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar și procesat. Vimetco N.V. deține și rafinăria de alumină Alum Tulcea, dar și o mină de bauxită în Sierra Leone, care are 430 de angajați. Alro este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală și de Est,

având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa. Principalele piețe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania și România). Compania are exporturi în SUA și Asia.

din aceeasi categorie