Acasă Stiri InterneRegenerabila „Ca la noi la nimenea”: Un an şi jumătate ca să-ţi montezi un panou fotovoltaic pe propria casă!

„Ca la noi la nimenea”: Un an şi jumătate ca să-ţi montezi un panou fotovoltaic pe propria casă!

de M G

132415-casa-verdeÎn România, durata necesară pentru primirea autorizațiilor pentru montarea unui sistem de panouri fotovoltaice este de 450 de zile, adică aproape un an şi jumătate! Sunt necesare circa 12 avize, în unele zone chiar şi de la Poliţia Rutieră!

„În prezent, în România, obținerea unei autorizații de montare a unui sistem de panouri fotovoltaice durează în jur de 450 de zile și necesită peste 12 aprobări, variind foarte mult la nivel național, din lipsa unei legislații care să reglementeze acest proces”, spun reprezentanţii Asociației Solar Decatlon București, ce a lansat proiectul EnergiaTa – www.energiaTa.org. Aceştia vor ca perioada de obţinere a autorizaţiilor să fie de maximum 100 de zile.

„Ne propunem ca, prin eforturile la nivel național, prin experiențele altor state, care au trecut deja prin acest proces, să reușim schimbarea legislației în România și facilitatea producției de energie verde și injectarea ei în sistemul national”, a declarat Mihai Toader-Pasti, co-fondator al proiectului.

În România nu există o legislație clară pentru micii producători, ce pot produce și livra energie în rețeaua electrică. Astfel, la nivel național există mari diferențe între durata necesară și numărul autorizațiilor.

Spre exemplu, la Ploieşti a fost necesară şi obţinerea unui aviz de la Poliţia Rutieră.

Pe de altă parte, pentru panourile solare, cele care produc apă caldă şi sunt mai greoaie, nu se solicită avize, a spus Claudiu Butacu, preşedintele Asociaţiei Solar Decatlon Bucureşti, în cadrul Forumului Regional FOREN 2016.

Mai mult, există discriminare între panourile fotovoltaice şi cele solare şi pe partea de subvenţii. Astfel, panourile solare au fost incluse în programul guvernamental Casa Verde.

Povestea EnergiaTa a început în 2010, odată cu PRISPA, prima echipă a României care a participat în cea mai importantă competiție internațonală de locuințe sustenabile, Solar Decathlon Europe, ce a avut loc în 2012 la Madrid. Ulterior a participat cu un nou proiect, EFdeN, la ediția din 2014 de la Versailles, alături de 20 de echipe din 16 țări și 4 continente.

De remarcat, clădirile sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie și 36% din emisiile de CO2 la nivel European, fiind, astfel, un sector cu o pondere foarte mare și, prin urmare, cu un mare potențial de ameliorare, se arată într-un comunicat al repezentanţilor proiectului EnergiaTa.

Tranziția către era post-petrol și cărbune este acum accelerată în urma tratatului Organizației Națiunilor Unite de la COP21 – Paris, ce presupune limitarea încălzirii globale la 2°C până la finalul secolului, prin reducerea gazelor cu efect de seră. România, ca membră a Organizației Națiunilor Unite și a Uniunii Europene, trebuie să depună eforturi pentru a spori eficiența energetică și a face tranziția către o economie verde, bazată pe surse nepoluante de energie.

“Pe lângă procesul de eficientizare energetică, de reabilitare termică și producție de energie regenerabilă, un aspect foarte important îl calitatea și siguranța locuințelor. Aproape 80% din timp îl petrecem în clădiri, fie că suntem la serviciu, acasă, la cumpărături sau instituții publice. Clădiri mai bune, confortabile, sigure, cu un cost de operare scăzut înseamnă populație mai fericită și sănătoasă”, se mai arată în comunicat.

“Impresia generală este că, pentru a asigura necesarul de energie electrică, sunt necesare suprafețe enorme de teren. Realitatea este, însă, alta. De exemplu, pentru asigurarea consumului intern al României este necesară o capacitate instalată de 50.000 MW în energie fotovoltaică, aceasta ocupând o suprafață de doar 1250 kilometri pătrați – 0,5% din suprafața României sau o suprafață de dimensiunea Bucureștiului”, se mai arată în comunicat.

Proiectul EnergiaTa.org a pornit de o mână de tineri pasionați, care își propun să faciliteze producția individuală de energie electrică pentru micii producători.

Dacă astăzi pentru a avea un sistem de producere a energiei prin panouri fotovoltaice și pentru un aviz tehnic de recordare îți trebuie autorizații ca pentru o locuință nouă, iar producerea și tariful pentru injectarea în rețea sunt în lucru de ani de zile, tinerii își propun să reducă numărul de zile de la peste 450 astăzi, la 100 de zile, durată medie la nivelul Uniunii Europene.

Producția de energie verde, nepoluantă în timp, va genera un preț mai mic pentru electricitate și, ca efect, industrii mai puternice, ce vor crea mai multă valoare în societate, fiind, astfel, vectorii unei economii mai puternice și unei creșteri a standardului şi calităţii vieții, se precizează în comunicat.

din aceeasi categorie