Acasă Analize Bucuria cărbunarilor: Cernavodă intră în reparaţii

Bucuria cărbunarilor: Cernavodă intră în reparaţii

de M G

CENTRALA CERNAVODAReactorul 1 de la Cernavodă va fi oprit în perioada 02 – 05 mai, iar Reactorul 2 timp de 30 de zile, începând cu data de 6 mai. Ceea ce este o veste bună pentru producătorii de energie pe bază de cărbune! Energia produsă în termocentrale este cea mai scumpă, aşa că îşi găseşte mai greu cumpărător. Cernavodă va funcţiona cu un singur reactor dintre cele două de câte 700 MW, timp de aproape 40 de zile. În plus, termocentrala pe gaze a OMV Petrom de la Brazi nu mai funcţionează deloc. În aceste condiţii vor putea vinde mai mult şi „cărbunarii”.

„Unitatea 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă (CNE) va fi deconectată controlat de la Sistemul Energetic Naţional (SEN), începând cu data de 2 mai, ora 01:00, până pe 5 mai, pentru efectuarea unor lucrări de mentenanţă care, potrivit procedurilor centralei, se pot realiza numai cu reactorul în stare oprită”, se arată într-un comunicat al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei atomice de la Cernavodă.

Lucrările de mentenanţă implică înlocuirea unor componente aferente instalaţiilor Unităţii 1 şi reprezintă activităţi programate în conformitate cu necesităţile şi procedurile centralei.

„Unitatea 1 va fi reconectată la SEN în data de 5 mai 2017, perioada de oprire controlată a Unităţii 1 fiind corelată atât cu necesitatea realizării activităţilor de mentenanţă, cât şi cu data intrării în oprire planificată a Unităţii 2 CNE Cernavodă. Astfel, Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată în data de 6 mai 2017 pentru o perioadă estimată de 30 de zile, conform planificărilor. Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, iniţiate cu aproximativ 24 de luni anterior datei planificate, având o echipă de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane şi bugetare corespunzătoare”, se spune în comunicat.

În perioada opririi planificate a Reactorului 2 se vor efectua activităţi din programul de mentenanţă preventivă/electivă/corectivă, programul de inspecţii, programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate, programul de implementare modificări.

„Toate lucrările, atât cele aferente Unităţii 1, cât şi cele stabilite în programul de oprire planificată a Unităţii 2, se vor executa în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă”, se mai arată în comunicat.

din aceeasi categorie