Acasă Stiri ExterneAmerica Blue Air se vrea pe bursă

Blue Air se vrea pe bursă

de M G

Compania aeriană low-cost Blue Air, cea mai mare companie aeriană românească, se pregătește să se listeze la bursă, însă procesul ar putea dura trei ani de zile, a declarat directorul general al companiei, Gheorghe Răcaru. Declaraţia a fost făcută la salonul aviatic de la Le Bourget (Paris), cu ocazia semnării unui contract de achiziţie a 6 avioane Boeing de către Blue Air.

”Nu o văd mai devreme de trei ani (n.r. – listarea la bursă), cam acolo e target-ul nostru. Orice companie, când are o țintă, începe din timp să construiască, să pună cărămidă cu cărămidă, să construiască fundamentul. Dar suntem într-o fază incipientă”, a afirmat Răcaru, transmite News.ro. Managerul estimează că Blue Air va înregistra, în acest an, o cifră de afaceri de 400 milioane euro și aproximativ 5 milioane de pasageri transportați, indicatori în creștere cu peste 35%, ca urmare a majorării frecvențelor pe anumite rute și a inaugurării unor rute noi. ”Estimăm un număr de cinci milioane pasageri pentru acest an, în creștere cu peste 35%. Am deschis rute noi, în special în Scandinavia: Copenhaga, Oslo, Helsinki, am crescut frecvențele pe alte rute, am diversificat rutele interne deservite, atât în ceea ce privește destinațiile, cât și numărul zborurilor pe fiecare destinație, am legat Marea Neagră – Constanța – de Cluj, Timișoara, Oradea și Iași, tocmai pentru a facilita dezvoltarea turismului intern”, a declarat Răcaru.

Blue Air a făcut oficial o comandă fermă pentru șase avioane Boeing 737 MAX 8, însă își păstrează dreptul să mai cumpere alte două astfel de aeronave în aceleași condiții, compania devenind, astfel, primul operator de Boeing 737 MAX din România. Cele șase aeronave au o valoare de listă de peste 600 milioane dolari.

În plus, Blue Air va închiria alte doisprezece Boeing 737 (6 de tip MAX şi 6 de tip 737-800) de la Air Lease Corporation, partenerul cu care a început în acest an colaborarea. Livrarea modelelor MAX de la Air Lease va începe în 2019 şi va continua până în 2021, în timp ce aeronavele 737-800 vor fi livrate până la sfârşitul anului.

”Aeronavele Boeing 737 Max vor ajuta la dezvoltarea companiei în viitor, permiţându-ne să zburăm spre noi destinaţii, în timp ce continuăm să menţinem preţurile scăzute, datorită eficienţei incredibile a avioanelor”, a afirmat Gheorghe Răcaru, director general al Blue Air.

”Suntem încântaţi să anunţăm că Blue Air este primul client din România al aeronavelor 737 MAX”, a declarat Monty Oliver, vicepreşedinte pentru vânzări în Europa al Boeing, transmite Agerpres.

Potrivit Blue Air, 737 MAX este avionul care a înregistrat cele mai rapide vânzări din istoria companiei Boeing, acumulând peste 3.700 de comenzi, de la 87 de clienţi.

Blue Air a fost înființată în 2004 și s-a dezvoltat de-a lungul anilor devenind un operator aerian paneuropean, cu baze operaționale în România, Cipru, Italia și Marea Britanie. În anul 2016, Blue Air a devenit cea mai mare companie aeriană românească, depășind în premieră compania de stat Tarom după numărul de pasageri transportați. Compania low-cost operează zboruri către peste 100 de rute, din 16 țări. Compania are opt baze operaționale, în București, Bacău, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Larnaca, Liverpool și Torino.

Anunțul a fost făcut în cadrul Paris Air Show 2017, cel mai mare eveniment al industriei aeronautice mondiale, ce are loc la Le Bourget, în perioada 19 – 25 iunie. La evenimentul din acest an participă 2.356 de companii, printre care şi unele româneşti, precum Alro, Aerostar, Turbomecanica, Zirom, Institutul pentru Calculul şi Experimentarea Structurilor Aero-Astronautice (STRAERO), Organizaţia Patronală din Industria Aeronautică Română (OPIAR) etc.

din aceeasi categorie