Acasă Economie Bitcoin a depășit pragul de 50.000 dolari

Bitcoin a depășit pragul de 50.000 dolari

de M G

Criptomoneda bitcoin a depăşit, pentru prima dată, pragul de 50.000 de dolari, continuând o tendinţă de apreciere, alimentată de interesul marilor bănci şi companii precum Tesla, informează AFP, preluată de Agerpres.

Un bitcoin costa, marți, 50.547,70 dolari, cel mai ridicat nivel din istorie, în creştere cu 4,4% comparativ cu şedinţa precedentă, şi o apreciere de aproape 72% comparativ cu cotaţia înregistrată la începutul anului. Cea mai mare parte a acestor câştiguri a fost înregistrată după ce producătorul de automobile electrice Tesla a anunţat că a cumpărat echivalentul a 1,5 miliarde dolari în bitcoin. În plus, Tesla a anunţat că va accepta bitcoin şi ca monedă de plată.

Însă Tesla nu este decât ultima dintr-un lung şir de firme de investiţii care au propulsat bitcoin de la marginea sectorului financiar, până pe platformele de pe Wall Street.

Comparativ, la începutul anului trecut, bitcoin se tranzacţiona la aproximativ 8.000 de dolari, dar, când a izbucnit pandemia de coronavirus (COVID-19), a scăzut la 4.000 dolari. În toamna anului trecut, bitcoin s-a apreciat semnificativ, datorită cererii din partea marilor investitori, atraşi de potenţialul unor câştiguri rapide, şi a aşteptărilor că va deveni o metodă de plată de bază, astfel că la data de 16 decembrie a depăşit pentru prima dată pragul de 20.000 de dolari. La începutul acestui an, criptomoneda bitcoin s-a tranzacţionat la peste 30.000 de dolari.

Bitcoin este cea mai importantă monedă digitală, cu o cotă de piaţă de aproape 70%. Tehnologia blockchain utilizează criptografia pentru a crea un registru digital de date în care sunt incluse tranzacţiile utilizatorilor. Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzacţiile sunt arhivate şi autentificate în mod public, fără să mai fie nevoie de un singur deţinător al informaţiei.

din aceeasi categorie