Acasă Analize Birocraţia „inundă” România: peste 80 de facturi pentru 350 de certificate verzi

Birocraţia „inundă” România: peste 80 de facturi pentru 350 de certificate verzi

de GM

birocratie În prezent, tranzacţiile cu certificate verzi sunt, practic, blocate. Toată lumea aşteaptă să vadă cum se va aplica HG 495/2014, prin care marii consumatori de energie sunt exceptaţi, în anumite proporţii, de la achiziţionarea de certificate verzi (CV). Conform Transelectrica, în primele 9 luni ale anului s-au acordat circa 10 milioane de certificate verzi (alte aproximativ 5,5 milioane fiind amânate), ceea ce înseamnă că, lunar, ar fi trebuit să se tranzacţioneze mai mult de un milion de certificate. Ei bine, nu-i aşa! Certificatele se vând „cu ţârâita”, pentru că nu există cumpărători! Iar cumpărătorii aşteaptă să vadă câte CV trebuie să cumpere, dacă scutirea de la achiziţia de certificate se aplică din acest an sau de anul viitor, iar, dacă se aplică de anul acesta, cine va trebui să cumpere CV emise în locul marilor consumatori sau dacă acestea vor fi „suportate” de regenerabili.

Cert este că toate certificatele trebuie vândute pe OPCOM, la fel ca şi energia electrică. Au fost zile întregi în care nu s-a vândut nimic sau în care s-au vândut doar câteva sute de certificate. De exemplu, conform OPCOM, pe Piaţa Centralizată a Certificatelor Verzi (PCCV), în sesiunea de tranzacţionare din 21 octombrie, au fost 175 de oferte de vânzare şi doar 4 de cumpărare! Ocazie cu care s-au vândut 350 (!) de certificate, în condiţiile în care pe piaţă sunt aproape 10 milioane! OPCOM a căutat „să împace şi capra, şi varza”, drept urmare a „împărţit frăţeşte” certificatele, vânzătorilor (care au mii şi zeci de mii de CV) revenindu-le câte 4 CV „de căciulă”.

Asta n-ar fi nimic, dar cumpărătorii au trebuit „să taie” factură fiecărui vânzător în parte, ceea ce înseamnă că s-au emis aproape 90 de facturi! Mai apoi, pentru că tranzacţiile pe OPCOM se plătesc, şi „bursa de energie” a trebuit să emită factură pentru fiecare tranzacţie în parte. Astfel, OPCOM a emis facturi pentru 0,31 lei, cu TVA cu tot! Ce se mai poate spune?!

Ca să nu mai vorbim că, pentru a plăti prin bancă, se percepe un comision de minim 4 lei, adică cu aproximativ 1300% mai mult decât plata însăşi! Dacă se pune problema plăţii la casieria OPCOM, atunci cheltuielile firmei plătitoare sunt şi mai mari: angajatul care s-ar deplasa pentru a plăti, fie el şi şofer, are un salariu mai mare de 4 lei pe oră!

Conform Transelectrica, în primele 9 luni ale anului au fost acordate 9,9 milioane de certificate verzi, iar 5,5 milioane au fost amânate conform legislaţiei în vigoare (dintr-un total de 15,4 milioane CV cuvenite producătorilor de energie din surse regenerabile). În primele 9 luni ale anului s-au produs 5,9 MWh de energie verde, de către 620 de producători. La sfârşitul lunii septembrie, capacitatea instalată în energii regenerabile era de circa 4.728 MW (2.805 MW în centrale eoliene, 1.246 MW în centrale fotovoltaice, 575 MW în microhidrocentrale şi 102 MW în centrale pe biomasă).

din aceeasi categorie