Bancă energetică
februarie 2, 2012
Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) propune înfiinţarea unei bănci a sectorului energetic, pentru susţinerea cu prioritate a liniei strategice investiţionale din acest domeniu, a anunţat preşedintele CNR-CME, Iulian Iancu (foto), la Adunarea Generală a membrilor instituţiei.
“Comunitatea energetică din România simte nevoia unei bănci a energiei, care să susţină cu prioritate linia strategică investiţională”, a afirmat Iulian Iancu. Acesta a precizat că fondurile necesare funcţionării instituţiei bancare pot proveni de la companiile cu capital de stat sau privat, din România sau din străinătate.
De asemenea, CNR-CME intenţionează să creeze o platformă instituţională formată din operatori din domeniul energetic, ONG-uri, sindicate, patronate etc, care să promoveze sectorul energetic în faţa instituţiilor statului. În plus, CNR – CME îşi propune să promoveze o strategie energetică – suport pe termen lung, un ghid pentru România în acest domeniu, care să fie aprobată prin lege şi însuşită de orice partid ce ajunge la putere
“La nivel mondial, provocările din energie ţin de sustenabilitate, echitate, dreptate socială şi oportunităţi. Pentru acestea, CNR-CME intenţionează să dezvolte o platformă instituţională formată din operatori din domeniul energetic, ONG-uri şi sindicate, care să constituie un ghid pentru mediul politic. De asemenea, platforma ar trebui să fie utilizată pentru ieşirea pe pieţele externe”, a afirmat Iulian Iancu.
Acesta a menţionat că pieţele prioritare pentru România sunt Orientul Mijlociu, Africa şi China. “Unul dintre cele mai importante puncte pe lista priorităţilor României este dezvoltarea parteneriatului cu Africa de Sud”, a adăugat Iancu.
CNR-CME are peste 150 membri colectivi, companii şi organizaţii cu activitate în domeniul energiei, precum şi peste 400 de membri individuali. A