Acasă Analize Autorităților le-a venit mintea la cap: au îndreptat cea mai mare parte dintre bazaconiile apărute în legislația privind plafonare și compensarea prețurilor la energie

Autorităților le-a venit mintea la cap: au îndreptat cea mai mare parte dintre bazaconiile apărute în legislația privind plafonare și compensarea prețurilor la energie

de M G

Comisiile reunite pentru Industrii și Muncă din Camera Deputaților au dezbătut, timp de aproape 8 ore, prevederile OUG 118/2021, inclusiv modificările aduse de Senat, iar noua lege statuează măcar un lucru bun: protecția socială se face de către stat! Plenul Camerei a aprobat această nouă lege, așa că, în perioada 1 noiembrie – 31 martie, facturile românilor ar urma să crească, însă foarte puțin. Sigur, mai sunt lucruri de îndreptat, dar majoritatea românilor va suferi mai puțin!

Poate cea mai importantă decizie a deputaților este că ”și-au înfrânat pornirile” și au decis că protecția socială se face de către stat, nu de către companii! Astfel, IMM-urile, PFA-urile, spitalele, școlile, ONG-urile etc. nu vor mai plăti decât ”electronul” la electricitate, ”molecula” de gaz și TVA-ul, indiferent de consum. Toți aceștia vor fi exceptați, în cazul energiei electrice, ”de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență şi accizei”. În cazul gazelor naturale, exceptarea se referă la ”plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei”.

Mai mult, noua lege prevede că prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh, iar prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh. Sigur, această prevedere, care, practic, impune o limită a tarifelor de transport și distribuție ar putea părea o ingerință în activitatea ANRE, care ar trebui să reglementeze ținând cont de decizia Parlamentului! Ceea ce ne-ar putea duce direct în infringement! Totuși, limita de 1 leu/kWh (1.000 lei/MWh) este acoperitoare. Chiar dacă ANRE va trebui să ajusteze tarifele de transport și distribuție începând cu 1 ianuarie 2022, marja lăsată de deputați la limita maximă (1 leu/kWh) este, cel mai probabil, acoperitor și pentru deciziile ANRE.

Dacă consumatorii sunt scutiți de la plata unor taxe și tarife, totuși, producătorii, transportatorii (Trangaz și Transelectrica), distribuitorii de energie și gaze (Enel, E.On, CEZ și Electrica), certificatele verzi și bonusul de cogenerare trebuie plătite! Toate diferențele de preț și toate tarifele de care sunt scutiți consumatorii vor fi suportate de la bugetele ministerelor Muncii și Energiei! Ceea ce este un mare câștig! Banii vin de la bugetul statului, nu de la privați! Mai mult, deputații au lăsat piața să evolueze liberă!

În plus, dacă senatorii introduseseră o suprataxă de 80% asupra veniturilor suplimentare ale producătorilor, ceea ce ar fi adus mari prejudicii, de exemplu, CE Oltenia și Elcen București, deputații au modificat această prevedere a noii legi, iar producătorii pe bază de cărbune, gaze și păcură sunt scutiți de această suprataxă!

Furnizorii de gaze şi electricitate îşi vor primit la timp, în termen de 30 de zile, banii pe care îi va datora statul în contul compensării facturilor, a dat asigurări ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu.

El a fost întrebat de jurnalişti, în pauza dezbaterilor din comisii, cum le răspunde furnizorilor, care se tem că nu vor primi la timp banii de la stat, ceea ce va duce la blocaje în sistem şi falimentul companiilor. „Nu este cazul ca furnizorii să se îngrijoreze că plăţile vor fi întârziate. Îşi vor primi banii în 30 de zile, aşa cum prevede legea. Ulterior, se va face un control şi, dacă vor fi greşeli, acestea vor fi corectate”, a răspuns Popescu.

„Eu am spus că românii nu vor plăti mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut, plafonare plus compensare. Ce avem acum în proiect duce preţul la ce era în decembrie anul trecut, dar nu scade sub 68 de bani/kWh, care era preţul cel mai mic anul trecut”, a completat Popescu.

”Această criză în domeniul energetic risca să inducă o criză și în economie, și în buzunarele populației! Pentru că nimic nu se mai poate realiza fără utilizarea energiei, creșterile explozive de prețuri ar fi determinat o scumpire a, practic, tuturor bunurilor și serviciilor produse în țară, adică ar fi determinat o inflație și mai mare decât în prezent. Populația ar fi fost, astfel, afectată de două ori: o dată de prețurile la energia electrică și gazele naturale de acasă, iar, pe de altă parte, de scumpirile la alimente, servicii și toate celelalte! De aceea am intervenit cu această schemă de sprijin atât pentru cetățeni, cât și pentru companiile mici și mijlocii, precum și pentru școli, grănițe, cămine de bătrâni, ONG-uri etc. Credem că această plafonare a prețurilor, urmată de compensare, stabilite prin noua lege, vor contribui semnificativ nu numai la calmarea prețurilor, ci, în primul rând, va ajuta populația să treacă cu bine iarna care vine! Trebuie să remarc și că noua lege, de aprobare a OUG 118/2021, a fost adoptată în unanimitate de către membrii Comisiilor pentru Industrii și Muncă din Camera Deputaților! Pe de altă parte, cred că aceste prețuri și facturi mari la energie sunt și o lecție pentru noi toți: trebuie să aplicăm urgent măsuri de eficienţă energetică, astfel încât să se reducă aceste consumuri!”, a declarat Sandor Bende, președintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaților.

Legea a fost votată pe 27 octombrie. Ceea ce înseamnă că va ingtra în vigoare, conform Constituției, la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Astfel, astăzi ar trebui ca președintele Iohannis să o promulge și să apară în Monitor, pentru ca noua lege să intre în vigoare la 1 noiembrie 2021. Altminteri, vor apărea probleme în plus, pe care nimeni nu le dorește!

din aceeasi categorie