Acasă Analize Autorităţile se pregătesc pentru „pielea ursului din pădure”

Autorităţile se pregătesc pentru „pielea ursului din pădure”

de M G

De când companiile care forează în Marea Neagră au anunţat descoperiri importante de gaze naturale, autorităţile de la Bucureşti par că se pregătesc pentru „pielea ursului din pădure”!

Ministrul Energiei, Anton Anton, a anunţat, recent, într-o conferinţă de presă, că a impulsionat reluarea investiţiilor în domeniul energetic. „Am reușit să provocăm o dinamică investițională pe care sistemul energetic nu a mai cunoscut-o în ultimii 10 ani”, a spus ministrul.

Astfel, pe lângă centrala pe care Romgaz o realizează la Iernut (capacitate instalată 400 MW), compania va mai construi încă una, tot pe gaze, la Mintia (tot 400 MW instalaţi). De asemenea, Complexul Energetic Oltenia (CEO) va construi, la Craiova, un nou grup energetic de 200 MW, tot pe gaze. În plus, CEO va face conversia de la cărbune la gaze a câte unui grup de 300 MW la Işalniţa şi Turceni. Toate aceste investiţii, care, cumulat, înseamnă 1.600 MW instalaţi, ar urma să fie finalizate până în anul 2025.

De asemenea, unii furnizori de energie electrică şi-au anunţat interesul de a deveni şi producători, una dintre variantele lansate pe piaţă fiind aceea a construirii de capacităţi pe gaze naturale.

Potrivit ministrului Anton, doar 30% din populație este, în prezent, racordată la gaze. O dublare a rețelelor de distribuție a gazelor naturale din România ar crește consumul de gaze al consumatorilor casnici cu 3,5 miliarde mc pe an.

De altfel, acţionarii Transgaz (statul român, prin Ministerul Economiei, având pachetul majoritar) au aprobat, recent, „Planul de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport gaze naturale în perioada 2019 – 2028”. Investiţiile vizează, printre altele, şi extinderea reţelei de transport al gazelor naturale către populaţie.

În plus, reprezentanţii autorităţilor au declarat, în numeroase rânduri, că trebuie reluată producţia de îngrăşăminte chimice, dar şi dezvoltată petrochimia românească, precum şi industria farma etc., toate acestea fiind mari consumatoare de gaze naturale.

Toate aceste investiţii sună foarte frumos! Dar toate se bazează, în primul rând, pe gazele din Marea Neagră!

În prezent, România produce aproximativ 11 miliarde mc de gaze pe an şi consumă circa 11,5 – 12 miliarde mc. Puterea disponibilă în capacităţi pe gaze naturale este de aproximativ 3.000 MW. Autorităţile se bazează pe o creştere de peste 50% a capacităţilor de producţie a energiei pe bază de gaze naturale, pe o dublare a consumului de gaze al populaţiei, precum şi pe dezvoltarea industriilor ce adaugă valoare cât mai mare gazelor naturale.

Potrivit unor estimări apărute în piaţă, din Marea Neagră s-ar putea extrage aproximativ 200 miliarde mc de gaze. De altfel, recent, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a lansat o nouă sesiune de licitaţii (Runda XI) pentru concesionarea a 28 de perimetre în care s-ar putea găsi hidrocarburi, dintre care 6 sunt offshore (în Marea Neagră).

Pe de altă parte, compania care a cheltuit cei mai mulţi bani în explorarea gazelor din Marea Neagră, ExxonMobil (care, împreună cu OMV Petrom, au investit deja 1,5 miliarde de euro în foraje) şi-a anunţat inteţia de a părăsi România, deşi estimărilor erau că, din blocul Neptun Deep, s-ar putea extrage până la 84 miliarde mc de gaze. Motivul americanilor: politica de taxare şi neînţelegerile cu autorităţile de la Bucureşti. Un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor, reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea investiţiilor!

Dar, de aproape 2 ani, pare că românii nu fac decât să pună piedici investiţiilor în Marea Neagră! Sigur, nu trebuie să câştige numai investitorii! Dar nici să câştige numai statul român, iar investitorii doar să cheltuiască sume enorme!

Semnalul transmis de Exxon este, însă, cât se poate de prost pentru România! După ce Chevron a ieşit de pe piaţă, este rândul Exxon să părăsească România! Adică primele două cele mai mari companii americane din domeniul hidrocarburilor au hotărât să nu investească aici! În aceste condiţii, cine va mai investi?! Pentru că prospecţiunile şi explorarea perimetrelor cu posibile zăcăminte costă enorm! Sunt foarte puţine companiile, la nivel mondial, capabile (nu numai financiar, ci şi tehnic!) să facă astfel de activităţi!

În aceste condiţii, „ne trezim” că gazele din Marea Neagră nu vor fi extrase (cel puţin, nu prea curând), dar că vom avea nevoie de o cantitate aproape dublă de gaze naturale pentru a asigura consumul intern crescut prin construirea de noi grupuri energetice, prin racordarea a noi consumatori casnici, prin reluarea activităţii sau apariţia de noi combinate de îngrăşăminte chimice sau alţi noi consumatori industriali!

Aşa că, deocamdată, se pare că autorităţile se pregătesc pentru „pielea ursului din pădure”!

din aceeasi categorie

1 comentariu

catalin august 7, 2019 - 10:17 am

convesria lignit-gaz la CEO a fost propusa (si publicata in Energynomics)) inca din Octombrie 2018 ca o solutie strategica, vezihttp://www.energynomics.ro/ro/analize/escorom-propune-conversia-centralelor-pe-carbune-ca-element-central-al-strategiei-energetice-nationale/
http://www.energynomics.ro/ro/opinii/regenerabilele-trebuie-sa-completeze-conversia-lignit-gaze-si-calcule-propuse-de-escorom/
Observatia importnat este ca cele 2 conversii ale CEO, nu vor rezulta in final in 2 x 300 ci in 2 x 900 MW…deci, puterea va fi cu mult mai mare decit se mentioneaza (probabil din neintelegerea conceptului)

Comments are closed.