Acasă Analize Australia apără cărbunele

Australia apără cărbunele

de GM

abbottPremierul australian a apărat utilizarea cărbunelui ca sursă de energie, în ciuda avertismentelor Naţiunilor Unite cu privire la emisiile de gaze cu efect de seră responsabile de încălzirea climatică, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Experţii internaţionali privind climatul au avertizat, acum câteva zile, la Copenhaga, că concentraţiile de gaze cu efect de seră din atmosferă au atins cele mai ridicate niveluri din ultimii 800.000 de ani. Ei au avertizat că ar trebui acţionat fără întârziere în sensul reducerii emisiilor mondiale ale acestor gaze (CO2, metan, protoxid de azot), ceea ce ar implica renunţarea treptată la energiile fosile.

Chestionat pe această temă, premierul australian Tony Abbott (foto) a apreciat că şi cărbunele este esenţial pentru economia naţională, în contextul în care Australia este un mare exportator al acestei resurse neregenerabile.

„Cărbunele va rămâne baza prosperităţii noastre în viitorul previzibil”, a declarat el pentru presă. ”Cărbunele se află în centrul modului nostru de viaţă. Nu vrem să avem un mod de viaţă modern fără energie, nu putem avea o economie modernă fără energie, iar astăzi şi într-un viitor previzibil, nevoile energetice ale Australiei vor fi în esenţă asigurate de cărbune”, a elaborat responsabilul.

Energia fosilă este, de asemenea, crucială pentru economia mondială şi le va permite ţărilor în curs de dezvoltare să îşi îmbunătăţească condiţiile de viaţă, a adăugat el. Cărbunele, gazul şi petrolul sunt principalele responsabile de emisiile de CO2, dar totodată principalele surse de energie din lume, notează AFP.

Reamintim, în 2010, compania australiană Resourcehouse a semnat cu China un contract în valoare de 60 de miliarde de dolari, prin care va asigura cărbunele necesar pentru funcţionarea termocentralelor chinezeşti. Clive Palmer, preşedintele companiei, afirma că acesta este cel mai mare contract de export încheiat vreodată de Australia. Potrivit termenilor contractului, societatea va construi un nou complex minier, care va livra anual, către China Power International Development (CPI), 30 de milioane de tone de cărbune, timp de 20 de ani.

din aceeasi categorie