Acasă MediuDezvoltare Durabila ASFOR vrea amânare la aplicarea SUMAL 2.0

ASFOR vrea amânare la aplicarea SUMAL 2.0

de L M

Apropierea termenului de intrare în aplicare efectivă a SUMAL 2.0 a dus la intensificarea consultărilor dintre autorități și forestieri. Cu care ocazie aceștia din urmă transmit atenționări din ce în ce mai puternice cu privire la impactul cu efecte negative pe care SUMAL 2.0 le va avea asupra sectorului. Se pare că nici acum nu este pregătit softul ca să fie aplicat cum trebuie, așa că ASFOR, cea mai mare asociație a forestierilor, consideră că mai este nevoie de vreo 2 luni ca să se „acomodeze” cu sistemul informatic.

„Ieri (n.r. – miercuri, 6 ianuarie 2021) am avut o întrevedere cu ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor, domnul Barna Tanczos. Am explicat domniei sale faptul că sectorul forestier din România a fost trecut de toate guvernele şi de toţi miniştrii la capitolul <şi altele>, fiind văduvit complet de finanţare, atât de la bugetul de stat ori cel european, şi lăsat să se descurce prin mijloace specifice care de cele mai multe ori s-au dovedit a fi în afara legii (…) Legat de SUMAL, ASFOR a creat un grup de lucru în care se testează aplicaţia şi transmite zilnic feed-back-ul procesului de testare către minister. La această dată, considerăm că, cel puţin la nivelul sectorului de exploatare, avem nevoie de o minimă pregătire în vederea acomodării cu softul pentru o perioadă de 30-60 de zile. Ne menţinem punctul de vedere transmis Guvernului în luna octombrie, şi publicat pe site-ul ASFOR, privind intrarea etapizat în producţie a noilor aplicaţii electronice, bineînţeles cu actualizarea calendarului, în funcţie de evoluţia dezvoltării aplicaţiilor”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, se propune un calendar de acomodare care cuprinde, printre altele, ca partizile autorizate şi aflate în lucru la data 30 octombrie 2020 să fie finalizate şi reprimite în SUMAL 1.0 până la data de 1 martie 2021, acolo unde este cazul.

„Începând cu 01.01.2021, întreaga activitate de autorizare a partizilor se va desfăşura în SUMAL 2.0. Partizile nereprimite până la data de 01.03.2021 (punctul 1) vor fi reprimite în SUMAL 1.0, reinventariate şi reautorizate în SUMAL 2.0. Începând cu 01.03.2021, stocurile din SUMAL 1.0 se transmit în SUMAL 2.0 şi SUMAL 1.0 îşi încetează activitatea. De asemenea, se impune ca, în perioada 30.10.2020 – 01.03.2021, să fie asigurată disponibilitatea şi accesul la documentele cu regim special utilizate de sistemul”, susţin forestierii.

În acelaşi context, ASFOR consideră că sectorul forestier din România are nevoie de investiţii şi de finanţare pentru a se dezvolta, fiind necesar să se pună în primul rând accentul pe retehnologizare şi infrastructură. „De asemenea, am solicitat susţinerea măsurilor şi programelor <primul funicular>, <case din lemn>, <rabla pentru taf>, şi aceleaşi facilităţi ca şi în agricultură”, subliniază organizaţia.

La finele anului trecut, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, declara că Sistemul Informatic Integrat de Urmărire a Materialului Lemnos – SUMAL va deveni principala armă a României în lupta cu tăierile ilegale de pădure, acesta fiind unul dintre cele mai complexe şi eficiente astfel de sisteme din lume.

Oficialul a solicitat echipei de dezvoltare ca graficul de implementare asumat iniţial să fie respectat, astfel încât termenul final, de 1 februarie 2021, să nu fie depăşit.

SUMAL 2.0 este un program informativ extrem de laborios care are ca scop principal trasabilitatea lemnului.

Asociaţia Forestierilor din România – ASFOR este organizaţia patronală şi profesională a operatorilor economici din exploatări forestiere şi industrializarea lemnului, ce reprezintă, promovează, susţine şi apără interesele economice, juridice şi sociale ale membrilor săi în plan naţional şi internaţional.

 

din aceeasi categorie