Acasă MediuDezvoltare Durabila Asfor: în silvicultură, este nevoie de politici și finanțare ca în agricultură

Asfor: în silvicultură, este nevoie de politici și finanțare ca în agricultură

de L M

Lemnul este un element vital în decarbonizarea economiei, motiv pentru care avem nevoie de politici forestiere coerente și finanțare adecvată, la fel ca în agricultură, a susținut președintele Asfor, la Adunarea Generală de Vară a Organizației Europene a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializării Lemnului (EOS). Vestea bună pentru sectorul forestier este că, până acum, activitatea a fost una solidă, bazată pe cerere stabilă, chiar dacă a fost la prețuri mari. Vestea proastă este că se înregistrează o încetinire a cererii, din cauza inflației și a reducerii pieței construcțiilor.

„În domeniul forestier trebuie să avem o politică forestieră coerentă, similară celei din agricultură, care să ne permită o alocare financiară bazată pe direcții de dezvoltare”, a declarat Ciprian Muscă, președintele Asfor, Asociația Forestierilor din România, se arată într-un comunicat de presă al asociației. „Altfel, ne vom dezvolta haotic, iar accesul la resursa de lemn va fi tot mai dificil. Lemnul este o resursa a viitorului, cu un rol fundamental în atingerea neutralității climatice, și trebuie să se bucure de atenția cuvenită atât ca respect cât și ca finanțare”, precizează Muscă.

De altfel, președintele Asfor a susținut la Adunarea Generală de Vară a Organizației Europene a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializării Lemnului (EOS), ce s-a desfășurat pe 16 iulie 2022, la Skellefteå, în Suedia, că „finanțarea este vitală și în acest sens trebuie făcute mai multe demersuri la nivelul Comisiei Europene”. Ciprian Muscă este membru în board-ul EOS.

Oficialul Asfor a ținut să atragă atenția că, „în ceea ce privește dezvoltarea bioenergiei, există un consens general că biomasa solidă este o sursă importantă de combustibil verde intern în multe țări și nu există alternativă pe termen scurt”. Problema lemnului folosit pentru încălzire este extrem de importantă pentru România, unde 3,5 milioane de locuințe utilizează această resursă.

Pe de altă parte, în ultimii doi ani, atenția acordată pădurilor și utilizării pădurilor a crescut în diferite domenii ale politicii europene și internaționale, în special în ceea ce privește atingerea neutralității climatice și dezvoltarea durabilă. Prin Pactul ecologic european (Green Deal), UE se angajează să elimine sau să compenseze emisiile sale de gaze cu efect de seră până în 2050 și acordă pădurilor europene și utilizării lemnului un rol central în lupta împotriva schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității.

„Deși există o mare șansă ca impactul unor elemente din legislația UE referitoare la păduri să afecteze negativ aprovizionarea cu materii prime, este de așteptat ca alte inițiative industriale europene recente să aibă un impact pozitiv în recunoașterea și îmbunătățirea în continuare a utilizării lemnului ca material durabil”, susține Muscă.

„Membrii EOS sunt de acord că, deși cererea de produse din lemn este solidă și lemnul are o recunoaștere din ce în ce mai mare în rândul consumatorilor, provocările sunt multiple. Asigurarea faptului că industria fabricilor de cherestea are suficiente materii prime chiar și în viitor este vitală nu numai pentru fabricile de cherestea – primii procesatori de bușteni – ci și pentru întreaga industrie a prelucrării lemnului și pentru economia europeană în general”, completează președintele Asfor.

Vremuri incerte pentru lemn

Analiza făcută la Adunarea Generală a EOS a arătat că sectorul forestier a evoluat în ultimele luni, dar viitorul nu se arată chiar facil, având în vedere starea economiei la nivel internațional.

„Primele luni ale anului 2022 au fost pozitive pentru industrie datorită cererii puternice. Producția ar putea menține ritmul cererii datorită unei oferte stabile de materii prime – deși la prețuri foarte mari. Piețele de produse secundare se descurcă și ele bine. Dar sunt semne de încetinire și următoarele câteva luni vor fi foarte dificile pe fondul impredictibilității ridicate, încetinirii pieței construcțiilor și creșterii inflației. În timp ce în acest context incert nimeni nu poate spune cum va fi trimestrul 4 al acestui an, putem fi siguri că trimestrul 3 va fi dur”, a declarat Herbert Jöbstl, președintele EOS.

„Logistica este o problemă în zona Mării Neagră. Dar trebuie să rămânem optimiști, deoarece știm că produsele din lemn au acreditări de mediu solide și sunt fundamentale în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a completat Maria Kiefer-Polz, vicepreședintele EOS, completează comunicatul.

din aceeasi categorie