Acasă MediuDezvoltare Durabila ASFOR condamnă acțiunile de protest „forțate”

ASFOR condamnă acțiunile de protest „forțate”

de L M

ASFOR condamnă acțiunile de protest care au în centrul atenției exploatări legale, organizate de ONG-uri cu scopul de manipulare, susține Asociația Forestierilor. Ultimul „exercițiu” a vizat o exploatație legală din pădurile regale, care se situează în Parcul Natural Bucegi, dar în zona-tampon, unde este permisă exploatarea lemnului. Fără a o numinaliza, ASFOR a condamnat acțiunea ONG-ului, considerând că protestul acesteia a promovat „zgomot și discursuri pline de ură”.

„O asociație care se declară apărătoarea unui mediu curat a chemat sâmbătă oameni la un protest într-o zonă unde funcționează o exploatare forestieră legală. O exploatare care nu se află într-o arie protejată, ci într-o zonă-tampon în care sunt permise astfel de lucrări și care are toate autorizațiile și avizele, inclusiv evaluarea de mediu adecvată”, se arată într-un comunicat de presă al ASFOR, asociație a forestierilor.

„Pădurea este un întreg concret, nu o noțiune abstractă. Are o zestre impresionantă de care ne bucurăm cu toții. O resursă de care are grijă o breaslă bine pregătită și care știe ce are de făcut. Indiferent de ce ar spune unii sau alții, silvicultura românească a fost și este performantă. De aceea avem păduri sănătoase și bogate, de aceea la noi trăiesc animale sălbatice care au dispărut cu totul din alte țări, de aceea avem arii protejate și biodiversitate”, precizează comunicatul.

Reacția forestierilor este dură. „Înțelegem preocuparea românilor pentru această resursă națională. Dar, înainte de a răspunde pozitiv unui exercițiu de manipulare și înainte de a dona bani – pentru că asta cer mulți! – poate ar fi corect să îi întrebe și pe cei calificați despre realitățile pădurii și despre exploatarea forestieră. Pentru că e frumos să îți faci fotografii plantând puieți. Dar e extrem de greu să ai grijă de ei ani de zile după aceea…”, arată documentul.

Forestierii atrag atenția că „fără intervenție, pădurile mor! Exploatarea forestieră face această resursă sustenabilă”. „Există un triplu rol al pădurii – de mediu, economic și social – iar misiunea noastră este să păstrăm un just echilibru între acestea”, arată comunicatul.

ASFOR susține că managementul sustenabil al fondului forestier înseamnă furnizarea de lemn, de produse nelemnoase și de servicii și funcții ecosistemice. „Asta înseamnă să avem păduri bine administrate. Non-intervenția pe care o clamează unii este extrem de dăunătoare”, se mai arată în comunicat. Pe de altă parte, 3,5 % din PIB-ul României provine din activitatea sectorului forestier și de prelucrare primară a lemnului. În această industrie lucrează peste 150.000 de angajați, plătitori de taxe și impozite.

„Ce și cât produc pentru România cei care cheamă astăzi oamenii la protest? Știm că pădurea românească are un potențial extraordinar, iar din „zestrea” ei câștigă toată lumea. Din proteste și discursuri pline de ură cine câștigă?”, își încheie ASFOR comunicatul.

Sâmbătă Agent Green a organizat un protest la Bușteni, pentru „a atrage atenția asupra distrugerii deliberate și ilegale a pădurilor seculare adăpostite în Valea Cerbului din Parcul Natural Bucegi”, potrivit unei postări pe pagina de facebook. România este în centrul unui scandal care a ajuns până la Bruxelles și vizează tăierile ilegale de pădure. Acțiunile de protest vor să arate neregulile din exploatările forestiere, dar cele mai multe sunt contestate, fără o reacție promptă din partea autorităților. Iar acest lucru alimentează neîncrederea populației.

 

din aceeasi categorie