Acasă MediuDezvoltare Durabila Asaltul gunoaielor asupra frontierelor României

Asaltul gunoaielor asupra frontierelor României

de L M

Granițele României sunt luate cu asalt de importurile de deșeuri, țările de „origine” fiind de pe tot globul, de la vecinii bulgari și până la China, Japonia, SUA sau Canada. Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) a oprit peste 14.000 de tone de deșeuri să intre în țară. Fenomenul gunoaielor aruncate peste tot este din ce în ce mai frecvent, cu cât costurile de colectare, reciclare și depozitare devin mai mari în toată lumea, ca și în România.

În anul 2021 (11 luni) au fost identificate peste 224 cazuri de transport ilegal de deşeuri din state din Europa (Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Belgia, Bulgaria, Germania, Norvegia, Portugalia, Olanda, Serbia, Spania etc.), dar şi din Asia (China, Hong Kong, Pakistan, Israel, Japonia) şi America de Nord (S.U.A., Canada), se arată într-un comunicat de presă al Poliției de Frontieră.

„În urma verificărilor efectuate de autorităţile competente (Garda Naţională de Mediu, Direcţia Generală a Vămilor etc.), s-a stabilit faptul că mărfurile, în cantitate totală de peste 14.000 de tone, erau deşeuri, nu corespundeau cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, respectiv nu îndeplineau condiţiile legale de intrare din punct de vedere al legislaţiei de mediu”, precizează comunicatul.

Poliția de Frontieră arată că, în aceste transporturi, au fost identificate metal și hârtie, aluminiu, textile, cauciuc, lemn, baterii și bucăți de azbest, sticlă, material feros, componente de vehicule scoase din uz, aparate de uz casnic, echipamente electrice şi electronice și multe altele. În aceste condiții, mărfurile „au fost înapoiate pe teritoriul statului vecin (la frontiera terestră), respectiv firmelor exportatoare (la frontiera maritimă), deoarece nu pot fi puse în circulaţie pe teritoriul României”, precizează documentul.

Totodată, în perioada analizată, la nivelul structurilor poliţiei de frontieră au fost întocmite și 22 dosare penale, sub aspectul săvârşirii unor fapte, precum introducerea în ţară a deşeurilor în scopul eliminării şi/sau neutilizarea acestora în scopul pentru care au fost introduse (Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor) și folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă (Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României).

În 2021, cele mai multe evenimente au fost înregistrate la frontiera cu Bulgaria, în zona de competenţă a Punctului de Frontieră Giurgiu, fiind înregistrate 94 de cazuri cu aproximativ 5.975 de tone de astfel de deşeuri. În ceea ce priveşte punctele de trecere, cel mai folosit a fost cel la Giurgiu, dar şi Călăraşi, Turnu Măgurele, Calafat, Bechet şi Zimnicea.

La Garda de Coastă, unde au fost înregistrate aproximativ 35 de cazuri, poliţiştii de frontieră împreună cu autorităţile competente din judeţul Constanţa au descoperit în total peste 6.960 de tone de deşeuri. Acestea au fost depistate în Portul Constanţa (în sistem containerizat), dar şi în punctele de frontieră Vama Veche și Negru Vodă.

La frontiera cu Ungaria, pe raza Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, s-au înregistrat 65 cazuri, unde au fost descoperite peste 850 de tone de deşeuri oprite la intrarea în România, în punctele de frontieră Borş, Nădlac și Vărşand. La Sighetu Marmaţiei, în punctul de frontieră Petea au fost 29 cazuri cu peste 280 tone de deşeuri cărora nu le-a fost permisă intrarea în ţară. Iar la Albița a fost înregistrat un transport cu 20 de tone de deșeuri.

 

din aceeasi categorie