Acasă Economie Aristotel Jude: Până la sfârșitul anului semnăm contractul cu Exxon, iar tranzacția se va finaliza în primul trimestru din 2022

Aristotel Jude: Până la sfârșitul anului semnăm contractul cu Exxon, iar tranzacția se va finaliza în primul trimestru din 2022

de M G

Din perspectiva Romgaz nu vor exista probleme în alimentarea clienților din portofoliu în această iarnă, a anunțat Aristotel Jude, directorul general al Romgaz, în cadrul celei de-a XXXVI-a ediții a Conferințelor FOCUS ENERGETIC, cu tema ”Provocările iernii 2021 – 2022 pentru sistemul energetic național”.

”Am efectuat și vom efectua, după caz, toate lucrările de mentenanță, de intervenție, necesare, astfel încât să menținem un nivel crescut al producției Romgaz. De exemplu, în aceste zile, dintr-un total de producție de 22 de milioane la nivel național, aproximativ 14 milioane sunt asigurate de compania Romgaz. Avem în momentul de față aproximativ 3.000 de sonde în funcțiune. Stocul Romgaz din depozitele de înmagazinare este de aproximativ 500 de milioane de metri cubi, în jur de 5,2 milioane MWh. Programul inițial de înmagazinare al Romgaz era 4 milioane MWh, dar l-am crescut până la nivelul de 5,2 milioane MWh, ca parte a efortului făcut de companie pentru a asigura continuitatea în alimentarea consumatorilor din portofoliu. În ceea ce privește înmagazinarea gazelor naturale la nivelul Depogaz, în momentul de față depozitele, care au o capacitate de stocare de 2,77 miliarde de metri cubi, sunt ocupate aproape 73%”, a spus Aristotel Jude.

Pe de altă parte, acesta a declarat că producția de gaze a companiei, pe primele nouă luni ale anului, a fost cu 15,9% mai mare decât producția obținută în primele nouă luni ale anului trecut. Producția suplimentară aferentă celor nouă luni a fost de aproximativ 500 de milioane mc. Producția totală obținută în primele nouă luni ale anului a fost de aproximativ 3,7 miliarde mc. ”În ceea ce privește producția de gaze aș vrea să evidențiez faptul că, datorită eforturilor susținute din ultimii ani, declinul anual de producție a fost menținut la mai puțin de 1%. Romgaz este titular de acord petrolier în opt perimetre de explorare – exploatare – dezvoltare, având mai mult de 140 de zăcăminte de gaze naturale comerciale. Deși majoritatea producției de gaze a companiei provine din zăcăminte mature, depletate, estimăm că, în următorii 10 ani, în contextul extinderii acordurilor de explorare până în octombrie 2027, a evaluării și valorificării ultimelor descoperiri, prin introducerea în exploatare a unor noi capacități de producție, vom reuși să menținem declinul anual de producție la aproximativ 2,5%”, a mai spus directorul Romgaz.

În ceea ce privește proiectul Neptun Deep, Aristotel Jude a declarat că în Consiliul de Administrație s-a avizat achiziția acțiunilor deținute de compania Exploration & Production Romania Holding, care deține 50% din drepturile și obligațiile acordului petrolier Neptun Deep. ”Urmare a acestui aviz, însoțit de raportul curent pe care le-am publicat conform prevederilor pieței de capital, Consiliul de Administrație a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor pentru data de 9 decembrie 2021, în vederea aprobării încheierii acestei tranzacții, inclusiv a contractului de achiziție a acestor acțiuni, și împuternicirea conducerii executive pentru semnarea tuturor documentelor necesare și utile finalizării acestei tranzacții. Imediat după ședința AGEA, conform legii de capital, vom informa investitorii și potențialii investitori cu privire la hotărârea adoptată. Câteva precizări: pentru Romgaz este un proiect strategic, de care depinde sustenabilitatea viitoare a companiei. Spun aceasta din perspectiva faptului că proiectele geologice sunt din ce în ce mai puține și cu un nivel ridicat de risc. Aici mă refer la proiectele onshore, unde compania a prelungit cu acordurile cu ANRM, a semnat actele adiționale pentru prelungirea perioadei de explorare pentru aceste perimetre până în octombrie 2027. Proiectul Neptun Deep și participarea Romgaz la acest proiect, condiționat de aprobarea AGA a acestei tranzacții, nu face altceva decât să ducă la creșterea portofoliului de resurse și rezerve, prin valorificare acelor volume de gaze naturale din zăcămintele țintă aferente proiectului Neptun Deep, care au potențial apreciabil de dezvoltare și exploatare, zăcăminte care au fost puse în evidență până acum, în urma campaniei de explorare/evaluare. Acest proiect poate duce la creșterea producției interne de gaze naturale pentru o primă etapă, după care, ulterior, va menține un nivel ridicat al acestei producții interne pe o perioadă semnificativă de ani. După acel platou pe care toți tehnicienii îl cunosc, va urma un declin de producție naturală, firesc de altfel și dependent de condițiile de zăcământ. Un astfel de proiect va aduce asigurarea securității și siguranța energetică la nivel național, privite cel puțin din prisma gazelor naturale ca și sursă de energie în condiții de sustenabilitate și eficiență. Cred că, din acest motiv, proiectul este unul strategic pentru compania Romgaz, mai ales condițiile actuale de piață”, a mai spus Aristotel Jude.

Reamintim, pe 26 octombrie 2021, conducerea executivă a Romgaz a finalizat negocierile cu compania Exxon în ceea ce privește preluarea participației în proiectul Neptun Deep. AGA va aproba această tranzacție pe 9 decembrie și, imediat după aceea, se va semna contractul de vânzare cumpărare. ”Estimăm că această tranzacție și dobândirea acțiunilor societății care deține drepturile și obligațiile în perimetrul Neptun Deep să aibă loc în primul trimestru al anului 2022”, a completat directorul Romgaz.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.