Acasă Stiri InterneGaze ANRE – vinovatul de serviciu

ANRE – vinovatul de serviciu

de M G

Preţurile finale la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici, pe care le stabileşte Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), reflectă cotaţiile bursiere, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE. Pe de altă parte, ANRE a amânat pentru începutul lunii noiembrie decizia privind majorarea preţului la gaze naturale pentru consumatorii casnici. Reamintim, în aceste zile trebuie aleşi patru noi membri în Comitetul de Reglementare al ANRE, printre care preşedintele şi vicepreşedintele autorităţii, având în vedere că, la sfârşitul lunii octombrie, expiră mandatul actualilor membri.

Preşedintele ANRE a fost întrebat cum răspunde acuzaţiilor aduse de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, potrivit căruia nu sunt justificate scumpirile la energie şi gaze din ultima perioadă. „Înţeleg că suntem vinovaţii de serviciu, dar este pentru prima dată când se discută de preţurile de pe bursă. Reglementatorul este obligat să recunoască toate costurile prudente ale operatorilor. Este dreptul Parlamentului să analizeze activitatea ANRE, dar trebuie să fim atenţi să nu afectăm imparţialitatea”, a arătat Havrileţ potrivit Agerpres.

Reamintim, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, recent, că majorările succesive ale preţurilor la energie şi gaze nu sunt justificate, iar vinovaţii vor fi identificaţi de comisia parlamentară de anchetă pentru activitatea ANRE. Aceasta după ce, cu câteva zile înainte, declarase că „nu e în regulă ca în fiecare an preţul la energie şi gaze să crească pur şi simplu din pixul celor de la ANRE, iar aceste majorări afectează şi populaţia şi agenţii economici”.

Pe de altă parte, comisarul european pentru Energie, Miguel Canete, aflat la Bucureşti, a atras atenţia că reglementatorul trebuie să fie independent, conform legislaţiei europene.

„Independenţa autorităţilor naţionale de reglementare, nu doar în România, ci în orice ţară, este un element esenţial al legislaţiei energetice europene. Comisia monitorizează independenţa reală a autorităţilor de reglementare din toate ţările membre şi vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura că statele membre îşi îndeplinesc obligaţiile în acest sens. Monitorizăm multe state membre pentru a vedea dacă reglementatorul lor naţional este complet independent”, a spus oficialul european.

Potrivit acestuia, independenţa reglementatorilor este esenţială pentru funcţionarea pieţelor. „Nu vrem ca reglementatorii să se subordoneze vreunei entităţi, ci să fie independente, autonome, iar, astfel, pieţele vor funcţiona cum trebuie, fără interferenţe”, a continuat Canete.

De remarcat, la începutul lunii septembrie, în cadrul conferinţei „Energia în priză”, organizată de cotidianul Bursa, Toma Petcu, ministrul Energiei a declarat că, în funcţie de ancheta comisiei parlamentare, o parte a activităţii ANRE ar putea fi preluată de Guvern. „Poate unele părţi, poate partea de licitaţie, poate partea de control. Va fi o analiză, va fi o reorganizare a ANRE. ANRE are rol de reglementare, control şi supraveghere, am putea noi să preluăm unele din acest activităţi. Nu este o decizie foarte clară şi, repet, dincolo de decizia conducerii, poate e vorba de organizare”, a spus ministrul Energiei. Petcu a precizat că reorganizarea reglementatorului se poate face prin modificarea legii de înfiinţare a ANRE.

În replică, Florin Tobescu, şef serviciu în cadrul ANRE, i-a răspuns ministrului că acest lucru ar atrage automat o procedură de infringement din partea Comisiei Europene, întrucât ar însemna încălcarea directivelor comunitare, care prevăd că reglementatorul este independent de orice entitate publică sau privată.

Potrivit Legii 160/2012, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei este o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel naţional necesar funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.

Amânare la gaze

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a amânat decizia de a majora preţul gazelor pentru consumatorii casnici până la aprobarea în Parlament, prin lege, a OUG 64/2016, urmând ca modificarea preţului final să intre în vigoare de la 1 noiembrie, a mai spus Niculae Havrileţ.

„Am amânat decizia privind preţul gazelor până după aprobarea în Parlament a OUG 64, întrucât vor fi operate modificări care vor avea impact major şi asupra preţului final. Este vorba de faptul că va fi dereglementat serviciul de înmagazinare şi, totodată, vor fi modificate cotele obligatorii de tranzacţionare pe bursă pentru producători”, a explicat Havrileţ.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012 aduce mai multe modificări substanţiale legislaţiei din sectorul gazelor. Astfel, producătorii de gaze vor trebui să vândă prin intermediul bursei 70% din producţie şi, totodată, OPCOM va deveni singura bursă angro de gaze naturale recunoscută prin legislaţie.

Havrileţ a mai arătat că a primit asigurări că ordonanţa va fi adoptată în Parlament în această lună, astfel încât ANRE să poată decide un nou preţ final al gazelor care să intre în vigoare de la 1 noiembrie şi care să ia în calcul şi modificările aduse de ordonanţă.

În urmă cu o săptămână, vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, declara că preţul gazelor pentru consumatorii casnici ar trebui să crească cu 6% în medie în trimestrul al patrulea. Havrileţ nu a putut preciza pe moment dacă modificările care vor surveni odată cu aprobarea ordonanţei 64 vor influenţa preţul în sus sau în jos, arătând că se vor face noi calcule din care să reiasă preţul final.

din aceeasi categorie