Secretarul de stat în Ministerul Energiei Robert Tudorache a insistat, miercuri, într-o întâlnire cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei, Consiliului Concurenţei, Transelectrica şi OPCOM, ca preţurile foarte mari la energie din această perioadă să nu se regăsească în facturile plătite de populaţie. De asemenea, acesta a cerut transparenţă şi prezentarea publică a numelor tuturor companiilor care au avut un comportament incorect pe piaţă. De altfel, acelaşi lucru l-au cerut şi reprezentanţi AFEER şi ACUE.
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, la întâlnirea la care au participat ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, directorul general Opcom, Victor Ionescu, precum şi reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei şi Transelectrica, s-a discutat despre momentul actual din piaţa de energie electrică, marcată de creşterea preţurilor la niveluri record, cât şi despre ancheta iniţiată de ANRE, împreună cu Consiliul Concurenţei.
Secretarul de stat Robert Tudorache a considerat oportună elaborarea, în scurt timp, a unui raport, care să cuprindă primele concluzii ale anchetei pentru ca toate instituţiile responsabile să poată implementa politici adecvate pentru restabilirea normalităţii pe piaţa de energie din România, dar şi pentru evitarea în viitor a unor episoade similare.
„Susţin transparentizarea numelor tuturor companiilor care au avut în această perioadă un comportament incorect în piaţă, dacă analiza ANRE şi a Consiliului Concurenţei indică cert astfel de practici. În cazul în care printre acestea se vor regăsi inclusiv entităţi aflate în coordonarea Ministerului Energiei, vom lua toate măsurile legale care se impun. În acelaşi timp, în discuţiile de astăzi am insistat ca Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei să se asigure ca această situaţie fără precedent nu se va resimţi în facturile plătite de populaţie”, a precizat Robert Tudorache.
Totodată, secretarul de stat a ţinut să sublinieze că Sistemul Energetic Naţional „şi-a dovedit eficienţa în această perioadă, acoperind atât cererea internă, cât şi solicitările la export, România fiind un factor de stabilitate în regiune”.
„Europa a traversat o perioadă dificilă resimţită pe toate bursele de energie, state precum Italia, Belgia, Bulgaria apelând la măsuri de salvgardare care au mers până la sistarea temporară a exporturilor. Autorităţile române au avut o atitudine preventivă, creând cadrul legal pentru aplicarea unor măsuri similare în caz de necesitate. Din fericire, România nu s-a găsit în situaţia în care să aplice astfel de măsuri limitative”, a adăugat Robert Tudorache.
“Să nu blamăm o întreagă categorie de participanţi la piaţă”
Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) solicită Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) să urgenteze analiza privind cauza preţurilor istorice de pe bursă şi să anunţe public dacă au existat distorsiuni şi vinovaţi. AFEER îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia actuală de pe piaţa energiei, respectiv faţă de creşterile foarte mari ale preţului energiei electrice pe piaţa spot a bursei Opcom.
„Preţul energiei pe Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU este foarte mare, chiar dacă a fost evident că au existat raţiuni în acest sens: ger, consum ridicat, lipsa apei şi preţuri mari pe celelalte pieţe din regiune. Cu toate acestea, preţul energiei a crescut în luna ianuarie la valori complet neobişnuite, în opinia mea de nesuportat de către piaţa românească”, a declarat Ion Lungu, preşedintele AFEER, într-un comunicat de presă.
În acelaşi timp, reprezentantul AFEER atrage atenţia că „informaţiile alarmiste creează panică în piaţă, sunt complet inutile şi este de recomandat să fie evitate în aceste momente critice, mai ales atunci când vin din partea autorităţilor”.
AFEER consideră că este necesară realizarea unei analize de către ANRE pentru a identifica dacă au existat distorsiuni create în mod voit de către anumiţi participanţi la piaţă de energie – traderi, furnizori, producători.
„Să nu blamăm o întreagă categorie de participanţi la piaţă fără a avea în prealabil toate informaţiile. Cerem ANRE să urgenteze analiza anunţată, să identifice cauzele şi să anunţe public, conform prevederilor legale, dacă au existat „vinovaţi” care, prin comportamentul lor, au creat distorsiuni în piaţă”, a adăugat Lungu.
AFEER apreciază că este necesar să se analizeze motivele pentru care în PZU oferta este, în multe intervale orare, cu 1.500 – 2.000 MWh sub cerere, deşi există resurse care acoperă consumul în Piaţa de Echilibrare.
„În această perioadă, furnizorii şi traderii de energie resimt din plin creşterile de preţuri pe bursă. Un mare trader şi furnizor de energie electrică şi-a solicitat insolvenţa şi alţi participanţi la piaţă sunt într-o situaţie dificilă. Este semnificativ şi faptul că, de cele mai multe ori, atunci când un furnizor devine incapabil să îşi achite obligaţiile, se creează disfuncţionalităţi în lanţ şi au de suferit şi alţi participanţi la piaţă”, a mai arătat Lungu.
Potrivit AFEER, unul dintre motivele care au dus la actuala situaţie din piaţă îl reprezintă diferenţele dintre reglementările din piaţă angro de energie, foarte rigidă, şi cea cu amănuntul, foarte flexibilă.
„Din punctul nostru de vedere, piaţa en-detail este cea mai competitivă zonă din economia românească. Este o piaţă concurenţială, solidă. Este esenţial să se menţină aceste standarde ridicate de competitivitate, să se asigure predictibilitatea şi stabilitatea cadrului legal”, a evidenţiat preşedintele AFEER, exemplificând că, în cele mai multe cazuri, la licitaţii există mai multe oferte, iar câştigătorul este desemnat la diferenţe de sub un leu faţă de următorul clasat. „Totul se întâmplă pe fondul unor marje foarte scăzute în domeniul furnizării de energie. Constatăm o competiţie foarte dură în domeniu; lupta se duce la fiecare leu, iar la finalul zilei nu mai ai de unde să-ţi menţii marjele”, spune reprezentantul AFEER.
În acelaşi timp, pe piaţa angro de energie toate produsele care se tranzacţionează sunt standardizate, fapt ce a încurajat o migrare a furnizorilor pe piaţa spot (PZU) şi pe Piaţa de Echilibrare (PE), două pieţe care au înregistrat volume foarte mari de tranzacţionare în această perioadă.
În acest context, AFEER solicită reintroducerea de urgenţă a contractelor flexibile pe PCCB – LE (Piaţa centralizată a contractelor bilaterale prin licitaţie extinsă), care va avea ca rezultat imediat o optimizare vizibilă a pieţei angro.
Pe termen lung, AFEER propune reintroducerea contractelor bilaterale negociate direct, ce va rezolva şi problema flexibilităţii; introducerea posibilităţii de a refuza anumite contrapărţi în cadrul PCCB – NC (Piaţa centralizată a contractelor bilaterale cu negociere continuă), într-un interval de 15 minute, fapt ce ar ajuta la eliminarea acelor participanţi la piaţă care au avut un istoric de comportament neadecvat, reevaluarea sistemului de garanţii bancare necesare tranzacţionării, cu scopul păstrării şi întăririi disciplinei în tranzacţionare; păstrând confidenţialitatea trebuie identificată o soluţie de garantare a bunei execuţii, care să asigure piaţa că nu pot exista jucători cu poziţii deschise ce depăşesc capacitatea lor financiară.
De asemenea, furnizorii cer şi reevaluarea contractelor din PCSU (Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal), care să conţină în mod clar condiţiile de tranzacţionare şi de penalizări.
În aşteptarea rezultatelor analizei ANRE, AFEER îşi reconfirmă poziţia de militant activ pentru o funcţionare optimă a pieţei de energie electrică, cu precizarea că este absolut esenţial ca toţi participanţii, fără excepţie, să respecte etica în afaceri, să fie responsabili în comportamenul lor în piaţă de energie şi, alături de organele competente şi de Autoritatea de Reglementare, să coopereze cu bună credinţă pentru că toată lumea să poată beneficia de un cadru legislativ predictibil, corect şi stabil, se mai arată în comunicat.
ACUE acuză numeroase notificări de denunţare a contractelor de furnizare
Neonorarea unor contracte pe piaţa de energie, coroborată cu o creştere masivă a preţurilor electricităţii, este de natură să afecteze alimentarea cu energie electrică a consumatorilor casnici şi a celor non-casnici beneficiari ai serviciului universal, se arată într-un comunicat al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).
„ACUE apreciază şi susţine demersul autorităţilor competente de a analiza situaţia actuală a pieţelor centralizate de energie şi a modului în care s-au derulat, în ultima perioadă, tranzacţiile pe aceste platforme”, se arată în comunicat.
Potrivit reprezentanţilor ACUE, majorările excesive şi repetate ale preţurilor energiei electrice tranzacţionate pe pieţele centralizate, precum şi numeroasele notificări de denunţare a contractelor de furnizare încheiate prin platformele centralizate, afectează atât operatorii de distribuţie, cât şi furnizorii de ultimă instanţă.
De aceea, membrii ACUE consideră că analiza autorităţilor cu privire la modul de funcţionare a pieţelor de energie electrică trebuie derulată cu celeritate şi trebuie să includă, pe lângă tranzacţiile realizate pe acestea, şi o analiză a capacităţilor de producţie disponibile, precum şi privind activitatea furnizorilor care au denunţat contracte în această perioadă.
„Neonorarea contractelor, coroborată cu o creştere masivă a preţurilor energiei electrice tranzacţionate pe Piaţă pentru Ziua Următoare (PZU) şi Piaţă de Echilibrare (PE), este de natură să afecteze alimentarea cu energie electrică a consumatorilor casnici şi a celor non-casnici beneficiari ai serviciului universal. Membrii ACUE vor lua toate măsurile pentru diminuarea impactului asupra consumatorilor, generat de situaţia actuală, şi apreciază că sunt necesare acţiuni urgente pentru identificarea unor măsuri de prevenire a repetării unor situaţii similare astfel încât consumatorii să poată să beneficieze în continuare de energie la preţuri rezonabile şi predictibile”, se mai arată în comunicat.
Federaţia ACUE îşi exprimă disponibilitatea de a contribui la analiza modului de funcţionare a pieţei şi la identificarea măsurilor de prevenire a unor astfel de situaţii.
Reamintim, preţurile pe piaţa spot a bursei de energie Opcom au depăşit aproape zilnic niveluri record, care au ajuns până la 680 lei/MWh, de peste două ori mai mari decât în primele zile ale acestui an.
Reprezentanţii ANRE au anunţat că analizează două tranzacţii suspecte încheiate pe Opcom şi, ulterior, au precizat că au extins ancheta la mai multe tranzacţii, deoarece preţurile au urcat foarte mult faţă de luna decembrie a anului trecut.
România a înregistrat în zilele de 15 şi 23 ianuarie 2017 cel mai mare preţ mediu al energiei din Europa, ajungând la 74,92 de euro/MWh, respectiv 96,52 de euro/MWh, potrivit datelor de pe site-ul bursei de energie Opcom, operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România.
Cel mai mare preţ în această lună din Europa s-a înregistrat în Ungaria, respectiv 300 de euro/MWh.
Din datele de pe site-ul Opcom mai reiese că preţul mare de pe piaţa spot nu este cauzat de un deficit de energie, deoarece pe platformele la termen ale bursei s-a tranzacţionat pentru luna ianuarie o cantitate de energie de 6,8 TWh, mai mare decât consumul ţării, estimat la maximum 6 TWh pentru această lună. În plus, pe piaţa spot se mai tranzacţionează o altă cantitate de 3,4 TWh. Pe pieţele la termen, preţul pentru luna ianuarie 2017 este de 168 de lei/MWh.
Unii furnizori de energie au ajuns să denunţe unilateral contractele pe care le au, pentru a profita de preţurile-record care se înregistrează în această perioadă pe bursă, a precizat, luni, Enel. Aceşti furnizori preferă să plătească penalităţile prevăzute în contractele pe care le denunţă, mergând apoi să vândă energia cu preţ dublu sau chiar triplu pe piaţa spot.