Acasă MediuDezvoltare Durabila Amenzi multe și controale mai puține la Garda Națională de Mediu

Amenzi multe și controale mai puține la Garda Națională de Mediu

de L M

Garda Națională de Mediu (GNM) a făcut mai puține controale anul trecut decât în 2019, dar a dat amenzi mai multe, peste 76 milioane de lei, după cum se arată în Raportul de activitate pe anul 2020. Nu se precizează și câte dintre acestea au și fost plătite. GNM a avut în atenție și calitatea aerului din București, dar tot nu a fost în stare să găsească poluatorii, dacă luăm în calcul evoluțiile nefavorabile ce se mențin de mai multă vreme.

În 2020, au fost efectuate 33.161 inspecţii în domeniul controlului poluării şi în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor naturale protejate, îndeplinind în proporție de 99,18% planul de inspecţii propus în anul 2020 (care prevedea realizarea unui număr total de 33.435 inspecţii planificate şi neplanificate), se arată în Raportul de activitate pe anul 2020 al GNM. Au fost aplicate 1.910 avertismente şi 4.135 amenzi contravenţionale în valoare totală de 76.521.100 lei, adică o medie de peste 18.500 de lei pentru fiecare amendă în parte. Au fost impuse 293 dispoziţii de sistare a activităţii și au fost formulate 74 de sesizări penale.

Chiar dacă planul de control a fost cu 15% mai mic față de 2019, Garda Națională de Mediu a avut rezultate peste cele înregistrate cu un an înainte. Cea mai mare creștere, cu 68%, a fost la capitolul dosare penale, urmat de amenzi, unde valoarea 2020 a fost cu 37% mai mare ca în 2019, și de dispoziţiile de sistare a activităţii, care au fost mai multe cu 34%, chiar dacă a fost an de criză sanitară.

Unele dintre principalele direcții de verificare al Gărzii au vizat îmbunătăţirea calităţii aerului şi controlul poluării industriale, ce au avut ca obiectiv reducerea poluării aerului generate de emisii de la surse staţionare ale unor obiective industriale, reducerea de miros, zgomot şi vibraţii în zonele rezidenţiale și reducerea diminuării spaţiilor verzi.

Garda Națională de Mediu a dat exemplu cazul de poluare din martie 2020, când România stătea în casă, din cauza coronavirus, dar Bucureștiul era poluat ca în „vremurile bune”. Atunci, GNM a verificat 115 operatori economici a aplicat 9 sancțiuni în valoare de 300.000 de lei. Situația nu s-a rezolvat, pentru că și acum sunt episoade dese de poluare, în condițiile în care traficul este mult redus.

„În anul 2020 au fost efectuate controale privind respectarea legislației de mediu din domeniul spațiilor verzi la 103 municipii, unde s-au constatat următoarele: doar 81 de municipii dețin registrul spațiilor verzi; doar 54 de municipii asigură suprafața de spațiu verde stabilită conform prevederilor legale. Au fost aplicate 30 de sancțiuni contravenționale și au fost impuse măsuri corective”, precizează Raportul.

Statisticile privind gropile de gunoi nu indică o situație satisfăcătoare, mai ales că împotriva României este și o sentință a Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea angajamentelor asumate la aderarea la UE. Dacă prima sentință doar constată că nu au fost închise gropile de gunoi neconforme, în prezent este în derulare o nouă procedură de înfringement în acest domeniu, care are ca finalitate direct penalități, în caz de neîndeplinire a primei sentințe.

Garda Națională de Mediu a constatat că, din cele 68 de depozite de deșeuri neconforme (28 depozite municipale, 26 depozite de deșeuri industriale periculoase și 14 depozite de deșeuri industriale nepericuloase), care fac obiectul Cauzei C301/17, 21 sunt închise (16 municipale, 3 industriale periculoase și 2 industriale nepericuloase) și 47 neînchise (12 municipale, 23 industriale periculoase, 12 industriale nepericuloase).

Pentru cele 101 de depozite municipale de deșeuri existente, neconforme, pentru care România a obținut derogare, situația actuală este: 86 sunt închise și 15 sunt în curs de închidere. „În anul 2020, GNM a efectuat controale lunare fiind întocmite fişe cu date sintetice pentru fiecare depozit”, susține Raportul.

În atenția GNM a fost și comerțul internațional cu deșeuri. În primele 9 luni ale lui 2020, au fost făcute 142 controale, atât în punctele de trecere a frontierei de stat, cât și la expeditori/destinatari, în care s-au constatat aspecte legate de transferul deșeurilor. Au fost întocmite 9 sesizări penale și au fost aplicate 2 avertismente și 12 amenzi contravenționale în valoare totală de 430.000 lei.

În concluzie, din cele 33.435 acțiuni de control planificate au fost realizate 32.426 verificări, adică 97%. Cel mai mare „spor” de controale au fost în județul Giurgiu, unde comisarii au depășit „planul” cu 36%, urmat de județul Arad, cu o creștere cu 30% a numărului de controale, și de Alba și Caraș – Severin, cu 29%. La coada clasamentului este județul Vâlcea, cu numai 65% controale realizare din cele propuse.

din aceeasi categorie