Acasă Economie ALRO vrea să devină companie ”verde”

ALRO vrea să devină companie ”verde”

de M G

ALRO Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, a publicat cel de-al treilea Raport de Sustenabilitate consolidat pentru anul 2019, care oferă o imagine de ansamblu transparentă și detaliată a eforturilor Grupului în domenii-cheie precum mediul înconjurător, al politicilor sociale și de guvernare corporativă, importante atât pentru pentru investitorii, angajații, clienții companiei, cât și pentru alte părți interesate.

În contextul ultimelor modificări legislative la nivel european, Grupul se angajează să respecte și să își adapteze strategiile și programele sale de dezvoltare.

„În 2019 am continuat să implementăm măsuri, să utilizăm sisteme și să progresăm în integrarea sustenabilității în tot ceea ce facem, cu obiectivul ambițios de a deveni o fabrică verde, inovatoare și sustenabilă cu ținta de a atinge aproape zero emisii și deșeuri, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație”, a declarat Marian NĂSTASE, Președintele Consiliului de Administrație al ALRO. „În perioada următoare, ne vom concentra pe creșterea mixului de producție în favoarea produselor cu valoare adaugată mare și foarte mare și pe continuarea investițiilor în eficiență energetică”, a adăugat Marian NĂSTASE.

Raportul de Sustenabilitate al Grupului ALRO aferent anului 2019 a fost pregătit cu sprijinul INNOVA Project Consulting în calitate de consultant extern specializat în sustenabilitate.

„Suntem încântați că am avut ocazia să contribuim la pregătirea Raportului de Sustenabilitate aferent anului 2019 al Grupului ALRO, un Grup cu tradiție în sectorul aluminiului, care în ultimii ani a demonstrat că sustenabilitatea și inovația joacă un rol important în dezvoltarea sa”, a declarat echipa de management a INNOVA Project Consulting.

Grupul a continuat în 2019 să implementeze programe de eficiență energetică și să integreze principiile economiei circulare în activitatea sa prin investiții extinse în cercetare și dezvoltare, două exemple fiind proiectul ALUM de a transforma șlamul roșu într-un produs viabil pentru alte industrii, precum și parteneriatul ALRO cu Rio Tinto Aluminium Pechiney în ceea ce privește implementarea unui nou model de cuvă de electroliză cu un consum redus de energie care are la bază tehnologia AP12LE, care se estimează că va crește semnificativ eficiența energetică a Companiei.

În aceeași direcție de eficientizare, reducere a efectelor activității Companiei asupra mediului și valorificarea de noi oportunități, ALRO a continuat să își mărească volumul de deșeuri de aluminiu reciclate și retopite, atingând un nivel de 400.000 tone de deșeuri prelucrate din 2013 și un nivel de 10 milioane de tone de aluminiu electrolitic produs din 1965, când și-a început producția. Unul dintre obiectivele principale ale Companiei este creșterea capacității totale de procesare a Eco-Topitoriei la 100.000 de tone pe an. Prin prelucrarea deșeurilor de aluminiu și creșterea ratei de reciclare, ALRO își reduce dependența de energia utilizată și achiziționată, deoarece consumul de energie pentru cantitățile suplimentare reciclate scade cu 95% în comparație cu aluminiul electrolitic. În acest fel, ALRO își crește competitivitatea prin utilizarea celor mai bune tehnologii disponibile, și care sunt în conformitate cu cerințele UE pentru crearea unei industrii a aluminiului circulare și durabile.

Prin investițiile în tehnologia de produs, ALRO a obținut o eficiență energetică de 99% pentru tehnologia utilizată în electroliză, iar conform studiilor, Grupul se va situa în top 4 la nivel european din punct de vedere al eficienței energetice în cadrul secției de electroliză. Parte a aceluiași program de eficientizare a activității și de refolosire a resurselor, Compania a implementat diferite proiecte care au permis îmbunătățirea sistemului de gestionare al apei, optimizarea producției acesteia, precum și tratarea și reutilizarea a aproape 90% din apa utilizată.

Fiind unul dintre pilonii economiei românești, Grupul ALRO are o responsabilitate deosebită atât pentru mediu, cât și pentru societate. Din acest motiv, echipa de management are o abordare holistică asupra sustenabilității și întregului lanț de aprovizionare. Prin urmare, ALRO încearcă să asigure un mediu de afaceri local etic, sigur și sănătos, având peste 3.600 de furnizori la nivelul Grupului. Activitatea de aprovizionare a Grupului generează anual cheltuieli semnificative care sunt redirecționate în principal la nivel local, asigurând astfel prosperitatea comunităților în care Grupul activează. Mai mult, în contextul COVID-19, Grupul și-a reafirmat angajamentul față de societate, angajați și familiile lor și a făcut mai multe donații în bani și echipamente medicale atât instituțiilor locale, cât și celor naționale implicate în prevenirea și combaterea răspândirii coronavirusului.

Din dorința de a respecta legislația europeană aflată în continuă schimbare și de a satisface așteptările părților interesate, ALRO a inclus nu numai activitățile și realizările din domeniul sustenabilității, dar și obiectivele sale de a deveni o fabrică verde și inovatoare în Raportul de Sustenabilitate consolidat aferent anului 2019.

din aceeasi categorie