Alba-neagra cu sancțiunile silvice
martie 29, 2017
Dezbaterile la proiectele legislative referitoare la modificarea legii contravențiilor silvice se lasă cu rezultate neașteptate. Dacă, la început, deputații au susținut părerea silvicilor, precum că aceste sancțiuni sunt extreme și descurajante pentru a mai practica această meserie, acum au propus creșterea amenzilor pentru unele fapte. Interesant este faptul că cele două proiecte legislative se dezbat separat, importanța lor punând la treabă Biroul Permanent al Camerei Deputaților, care, în cele din urmă, a decis că actele normative trebuie să aibă parcursuri separate și nu împreună, așa cum se practică de obicei.
La Camera Deputaților, care este cameră decizională, se dezbate un proiect de modificare și completare a Legii nr. 171/2010 privind contravențiile silvice, proiect inițiat în anul 2014, dar nefinalizat nici acum. Totodată, a venit spre adopare și OUG nr. 51/2016, ce înăsprește foarte mult nivelul contravențiilor în domeniu; autoritățile de la acea vreme au explicat apariția acestei ordonanțe prin necesitatea unor măsuri care să ducă la diminuarea tăierilor ilegale de lemn; situația a fost considerată atât de importantă încât a devenit obiect de dezbatere pentru Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Ordonanța a fost mult contestată de sectorul silvic, pentru că sancțiunile au fost considerate excesive și unele chiar imposibil de aplicat, dar cu repercusiuni grave. Cel mai des exemplu a fost cel referitor la lipsa toleranței la măsurarea masei lemnoase, lucru tehnic imposibil, dar care a dus la confiscarea mijloacelor de transport acolo unde măsurătorilor erau diferite de cele rezultate din documentele de transport.
Ultimele ședințe, de marți, ale Comisiilor pentru Agricultură și pentru Mediu au luat în dezbatere cele două proiecte legislative. Comisia pentru Agricultură, care întocmește raportul ce este votat de plenul Camerei, a luat în dezbatere proiectul de modificare a Legii nr. 171/2010, cu prevederi ceva mai blânde pentru silvicultori. În paralel, la Comisia pentru Mediu s-au dezbătut amendamentele depuse la OUG nr. 51/2016, dar într-o liniște deplină, având în vedere că această comisie emite doar un aviz. Cu toate acestea, amendamentele au vizat, în special, înăsprirea sancțiunilor pentru acțiuni ce au legătură directă cu lemnul tăiat ilegal.
Înăsprirea pedepselor
Remus Borza, președintele Comisiei pentru Mediu, a propus un set de 10 amendamente, toate pentru creșterea de 10 ori a amenzilor pentru lemnul fără documente de provenință legală, alături de confiscarea utilajelor și a mijloacelor de transport folosite pentru acest lemn.
„Amenzile stipulate în OUG nr. 51 sunt mici comparativ cu gravitatea faptei”, a susținut Remus Borza, la dezbatarea prevederilor privind exploatarea, transportul și prelucrarea lemnului fără documente de proveniență legală. Propunerea deputatului a fost ca, în cazul unor cantități de lemn fără provenință legală ce depășesc, ca valoare, 100.000 de lei, fapta să fie considerată infracțiune; pentru valori mai mici de acest prag, se aplică amenzi de 50.000-100.000 de lei, față de 5.000-10.000 de lei cât prevede ordonanța. „Amendamentele prevăd ca, în plus, să fie confiscate utilajele și mijlocele de transport folosite pentru explotarea, transportul sau prelucrarea lemnului fără documente de provenință legală. Mai exact, dacă se constată lemn fără documente de provenință legală la un gater, se confiscă și gaterul”, a atras atenția Borza.
Amendamentele au fost adoptate, iar un deputat PSD a propus emiterea unei poziții a Comisie pentru Mediu prin care toate aceste modificări de înăsprire a sancțiunilor să fie prezentată Comisiei pentru Agricultură, pentru a fi luate în considerare la forma finală a Legii nr. 171/2010. Propurerea a fost votată de toți deputații, indiferent de apartenența politică.
CU BRATELE INCRUCISATE
Scenariul e vechi, actorii se mai schimba.
Actorii principali, marile fabrici de cherestea, Kronospan, Schweighofer, Egger și altele, unele date afara din propriile tari, au bani, FOARTE MULTI BANI si construiesc fabrici imense care au nevoie de mult, FOARTE MULT LEMN pentru a produce CHERESTEA(costuri de productie minima si profit garantat cand cantitatea produsa este foarte mare) pentru export.
Proprietarii de paduri, de la mic la mare taie, taie, taie la ras, FARA A REPLANTA(ca costa) si se grabesc sa vanda direct sau prin samsari lemnul la baietii cu bani.
Credeti ca LEGEA si constituirea de Parcuri si rezervatii nationale vor oprii distrugerea padurilor, a mediului ambiant, a faunei si florei, eroziunea solului, avand ca rezultat schimbari climatice majore?
Nici o sansa, caci apare armata de demagogi si “experti”, care individual sau in “Asociatii” incearca sa ne convinga ca victimele acestui “film” sunt proprietarii de paduri. Ca de fapt avem lemn suficient si taiem prea putin. Ca legea e prea opresiva si pedepseste pe cine nu trebuie. Ca defrisarile ilegale de fapt nu exista. Dar niciunul nu ne spune EXACT cat s-a taiat in ultimii 15 ani si cat s-a replantat.
In final, in zece, poate cincisprezece ani, cand nu va mai ramane nici un copac in picioare, actorii principali isi vor demonta “jucariile” si se vor muta in alta tara, lasand in urma o Romanie cu glia insangerata, aceeasi glie care acopera generatii de eroi care au luptat sa o apere pentru ca noi sa fim AICI!!!
Dar asta va fi problema copiilor nostri sa o rezolve si nu a noastra, ca asa-i romanul, sta CU BRATELE INCRUCISATE si zice “lasa-i Doamne!”.
SFIRSIT-ul