Acasă Analize Aerele condiţionate, motor de creştere al cererii de electricitate

Aerele condiţionate, motor de creştere al cererii de electricitate

de M G

Creşterea gradului de utilizare a aparatelor de aer condiţionat în birouri şi locuinţe urmează să fie unul dintre motoarele principale ale creşterii cererii globale de electricitate în următorii 30 de ani, a apreciat Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite CNBC, preluat de Agerpres.

Potrivit unui raport publicat recent, cererea globală de energie pentru aparatele de aer condiţionat ar urma să se tripleze până în 2050. Această cerere crescută va avea nevoie de noi capacităţi de producţie de electricitate echivalente cu capacitatea combinată actuală a SUA, Japoniei şi Uniunii Europene. Numărul aparatelor de aer condiţionat ar urma să ajungă la 5,6 miliarde unităţi în 2050, de la 1,6 miliarde în prezent.

Impactul utilizării aparatelor de aer condiţionat este deja unul semnificativ, aceste echipamente fiind responsabile pentru o cincime din electricitatea utilizată de clădirile din întreaga lume, susţine IEA. După sectorul industrial, aparatele de aer condiţionat urmează să fie a doua mare sursă de creştere a cererii globale de electricitate, adaugă IEA.

„Odată cu creşterea veniturilor, deţinerea de aparate de aer condiţionat va creşte exploziv, în special în lumea emergentă. Chiar dacă aceasta va aduce un confort suplimentar, care va îmbunătăţi viaţa de zi cu zi, este esenţial să fie pus accentul pe eficienţa aparatelor de aer condiţionat. Standardele pentru majoritatea noilor aparate de aer condiţionat sunt mult mai mici decât ar trebui”, a declarat directorul IEA, Fatih Birol.

În prezent, mai puţin de o treime dintre gospodăriile din întreaga lume au un aparat de aer condiţionat. În schimb, în ţări precum SUA şi Japonia peste 90% din gospodării au aer condiţionat, comparativ cu doar 8% din cele 2,8 miliarde persoane care trăiesc în cele mai fierbinţi părţi ale lumii.

Raportul IEA sugerează că o serie de remedii, precum standarde mai dure de performanţă energetică ale aparatelor de aer condiţionat, ar permite guvernelor să reducă nevoia de noi centrale electrice şi, în acelaşi timp, să reducă emisiile şi costurile.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

din aceeasi categorie