Acasă Analize Adio, Mintia!

Adio, Mintia!

de M G

Termocentrala Mintia – Deva, după jumătate de secol de funcționare, și-a închis porțile. Pusă în funcțiune în 3 etape, 1969 – 1971 (4 grupuri de câte 210 MW), 1977 – al cincilea grup și în 1980 – grupul 6, numită și Steaua de Mureș, asigurând, în timpurile ”de glorie”, până la 10% din necesarul de energie al țării, centrala dispare de pe harta energeticii românești și, odată cu ea, cel mai mare producător de energie electrică din vestul țării. Cel puțin așa cum o știam: utilizând huila din Valea Jiului. Poate că acest sfârșit nu înseamnă, de fapt, decât un nou început: o nouă termocentrală, dar pe gaze naturale, pe locul actualei centrale. Și, de ce nu, pe gazele naturale scose din Marea Neagră!

Centrala Mintia – Deva, ce face parte din Complexul Energetic (CE) Hunedoara (CEH), s-a închis, iar 662 de oameni au fost concediați. De fapt, din cadrul CEH, pe lângă aceste persoane care pleacă de la Mintia, sunt alți 815 angajați ce vor fi disponibilizați din cadrul structurilor din Valea Jiului. Complexul Energetic Hunedoara va disponibiliza 1.477 salariaţi în 2021, pentru aceștia Ministerul Energiei propunând Guvernului alocarea sumei de 16,13 milioane lei pentru plata venitului lunar de completare.

Aflat în procedură de insolvență din anul 2019, CE Hunedoara are cele mai mari datorii către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), aproape 3 miliarde lei, ANAF – peste 1,7 miliarde lei și compania de stat Hidroelectrica – peste 1 miliard de lei. Totalul datoriilor înscrise la masa credală a CE Hunedoara depășește 6 miliarde lei (circa 1,5 miliarde de euro!).

De-a lungul ultimilor ani, producția de energie electrică a centralei a tot scăzut, pe fondul problemelor financiare. O mai ținea în viață, practic, doar un act normativ prin care, până în 2020, împreună cu cealaltă centrală din cadrul CEH, Paroșeni, au primit bani de la Transelectrica pentru servicii de sistem.

La Mintia nu s-au făcut aproape deloc investiții pentru conformarea la condiționalitățile de mediu, cerute atât de legislația comunitară, cât și națională. Nu are autorizație de mediu pentru funcționare și nici nu și-a îndeplinit obligația de a cumpăra certificate de carbon pentru energia electrică produsă. De aici provine și datoria către AFM, de circa 600 milioane de euro. Reamintim, o termocentrală pe cărbune trebuie să achiziționeze, până pe 30 aprilie ale anului în curs, un certificat CO2 pentru fiecare megawatt produs anul trecut. Dacă nu le achiziționează până la data limită, plătește o amendă de 100 euro pentru fiecare certificat neachiziționat și, în plus, oricum trebuie să cumpere certificatele neachiziționate la timp.

De fapt, trebuie explicat și că, în timpul guvernării PSD, fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, a semnat ajutorul de stat pentru CEH abia la circa 2 luni după data limită. Astfel, deși CE Hunedoara a primit, prin OUG 22 din 24 iunie 2015, 167 milioane de lei, nu-i mai foloseau la nimic! Suma ar fi fost suficientă înainte de 30 aprilie (prețul unui certificat fiind de 7 – 8 euro). După această dată, trebuia să mai plătească și amenda de 100 euro pentru fiecare certificat neachiziționat! Practic, atunci au început problemele de nesurmontat ale CE Hunedoara!

Trebuie să recunoaștem că acest complex energetic nu ar fi putut să supraviețuiască prea mult timp, măcar prin prisma Green Deal și a angajamentului UE de a deveni neutră la carbon până în anul 2050! Dar nici nu s-ar fi închis atât de repede!

Angajați să păzească echipamentele

Autoritățile locale ale județului Hunedoara au luat măsuri pentru paza termocentralei, respectiv punerea în siguranță a tuturor instalațiilor tehnice și protejarea bunurilor, inclusiv a celor care se vor afla în operare. Vor fi angajate 70 de persoane pentru a asigura mentenanța întregului sistem și funcționarea angrenajelor care nu pot fi oprite.

„Potrivit celor discutate, conducerea CEH şi Administratorul judiciar au asigurat, prin semnarea unor contracte cu firme specializate, paza întregului obiectiv şi protecţia în ceea ce priveşte situaţiile de urgenţă care pot apărea în viitor. De asemenea, printr-o companie externă, începând de luni, 26 iulie 2021, vor fi angajate aproximativ 70 persoane, care vor asigura mentenanţa întregului sistem şi funcţionarea angrenajelor care nu pot fi oprite”, a informat Prefectura Hunedoara. Dacă persoanele angajate fac parte dintre cei disponibilizați, aceștia vor primi atât salariul lunar de la firma care asigură mentenanța, cât și plata compensatorie și jumătate din venitul de completare, stabilit potrivit legii.

Persoanele concediate vor beneficia de plăți compensatorii, şomaj și venit de completare, în funcție de vechimea în muncă, în medie 10.000 de euro brut. Suma va fi primită în decurs de doi ani. ”Oamenii și-au primit deciziile și se mulțumesc că, 2 ani de aici încolo, Guvernul le asigură protecţia socială, un an venit de completare, un an șomaj. Se vor reorienta, doar că în zonă nu prea au spre ce”, a declarat liderul Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Mintia, Mircea Crișovan, citat de presa locală.

Mintia își poate reveni. Cu gaz și, posibil, hidrogen

Dacă huila și cărbunele, în general, nu mai au viitor, nu înseamnă că termocentrala Mintia va rămâne închisă! Creditorii CEH au aprobat o procedură de atragere a unui investitor pentru Sucursala Electrocentrale Deva a Complexului, din care face parte centrala Mintia.

Se urmărește atragerea unor investitori care să modernizeze termocentrala și să o treacă la producerea energiei electrice pe gaz natural, la o capacitate de până în 800 MW.

Potrivit administratorului special al CEH, Cristian Roşu, ar fi interes din partea investitorilor. Acesta a dat exemplul GSP Power SRL, controlat de omul de afaceri Gabriel Comănescu. Pe de altă parte, și ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat, într-un interviu acordat Agerpres, că două companii mari din Coreea de Sud și Israel vor să investească în termocentrala Mintia. De asemenea, presa a anunțat că și Turboenergy Power SRL din Chișinău și-a notificat interesul pentru Mintia.

Activele Sucursalei Electrocentrale Deva a CEH au fost evaluate oficial la o valoare de piață de 100,88 milioane euro și una de lichidare de peste 61 milioane euro. Totuși, la momentul intrării în insolvență, CE Hunedoara avea datorii de 5,9 miliarde de lei, la active de 1,7 miliarde, reprezentând un grad de îndatorare de 348%.

din aceeasi categorie