Acasă Stiri ExterneAfrica 200 dolari barilul de petrol

200 dolari barilul de petrol

de GM

davos 2Cotaţia barilului de ţiţei ar putea ajunge la 200 de dolari, dacă Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu va reuşi să reducă producţia, a afirmat, la Davos, directorul general al companiei energetice italiene Eni SpA, Claudio Descalzi, transmite BBC, preluat de Agerpres. În prezent, petrolul se tranzacţionează la preţuri de aproximativ 47 dolari/baril. De remarcat, după ce coborâse constant, până la 41,5 dolari/baril pe 13 ianuarie, coşul de petrol OPEC a urcat, în perioada 14 – 19 ianuarie până la 43,87 dolari, din cauza agitaţiei stârnite pe piaţa valutară în urma deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei de a elimina pragul de 1,20 franci pentru un euro, ceea ce a condus la creşteri enorme pentru franc. După ce „primul val” de îngrijorare a trecut, iar investitorii s-au mai calmat, şi preţul coşului OPEC a început să-şi revină, pe 20 ianuarie ajungând la 43,04 dolari/baril. Totuşi, cea mai mare problemă cu care se confruntă piaţa internaţională a petrolului o reprezintă aceea dacă preţul actual este unul de echilibru. Dacă nu, efectul de pendul ar putea duce preţul petrolului mult peste preţul de la care a început să coboare, de circa 110 dolari/baril.

Pe de altă parte, industria petrolieră va diminua anul acesta cheltuielile de capital, cu 10-13%, din cauza scăderii preţului ţiţeiului, ceea ce va duce la un deficit de combustibil pe termen lung şi o majorare semnificativă a preţului în următorii patru-cinci ani, a declarat Claudio Descalzi la Forumul de la Davos.

“OPEC este ca o bancă centrală pentru petrol şi trebuie să asigure stabilitatea preţului ţiţeiului, pentru ca investiţiile să se desfăşoare fără întreruperi“, a explicat şeful Eni.

Şi şefii companiilor energetice Total şi BHP Billiton au anunţat că vor reduce investiţiile la proiectele de exploatare a şisturilor bituminoase.

Guvernul Băncii Centrale a Chinei, Zhou Xiaochuan, a afirmat că scăderea preţului ţiţeiului ar putea încetini implicarea Chinei în proiectele de energie regenerabilă. “Suntem puţin îngrijoraţi că nivelul preţului ar putea să ducă la reducerea subvenţiilor la noile tipuri de energie pe care le dezvoltăm şi ar putea duce la scăderea investiţiilor în proiectele de energie regenerabilă“, a apreciat oficialul chinez.

Acesta a adăugat că un preţ mai scăzut al ţiţeiului ar putea fi benefic pentru avansul economiei şi crearea de locuri de muncă, deoarece China este dependentă de petrol şi gazele naturale din import.

Şi secretarul general al OPEC, Abdullah al-Badri, a apărat la Davos decizia cartelului de a menţine nemodificat nivelul producţiei. “Toată lumea ne-a spus să reducem producţia. Dar vreau să vă întreb: noi producem la costuri mai ridicate sau mai scăzute? Hai să producem prima dată la costuri mai scăzute şi apoi la costuri mai ridicate“, a declarat oficialul OPEC.

Cotaţia barilului de ţiţei Brent a coborât sub 49 de dolari, după ce Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2015 şi 2016, ceea ce implică o cerere mai scăzută pentru combustibil. La închiderea bursei Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, barilul de ţiţei Brent cu livrare în luna februarie s-a situat la 47,99 dolari, în timp ce în SUA cotaţia era de 46,39 dolari.

Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit estimările de creştere a economiei mondiale la 3,5% în 2015 şi la 3,7% în 2016, comparativ cu un avans de 3,8% anul acesta şi 4% anul viitor, prognozate în octombrie. Recentele evoluţii pe plan global, cum ar fi preţul mai scăzut al ţiţeiului, deprecierea euro şi a yenului şi potenţialul mai redus de creştere în multe state, au afectat economia mondială de la publicarea precedentelor prognoze ale FMI, în octombrie, se arată în raport.

Preţul ţiţeiului a scăzut cu circa 60% faţă de iunie 2014, pe fondul excesului de ofertă şi a cererii modeste.

Rusia şi-ar putea diminua producţia, dar nu în tandem cu OPEC

Rusia ar putea înregistra o scădere naturală a producţiei petroliere cu cel mult un milion de baril pe zi (bpd), însă nu are planuri referitoare la o reducere semnificativă a producţiei în coordonare cu Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a declarat vicepremierul rus, Arkadi Dvorkovich, citat de Reuters.

Rusia este cel mai mare producător mondial de ţiţei, iar anul trecut producţia sa a ajuns la o medie de 10,58 milioane barili pe zi, cel mai ridicat nivel de la destrămarea URSS. Sancţiunile occidentale şi scăderea preţurilor reprezintă însă un risc pentru dezvoltarea principalei surse de venit a Rusiei.

Chiar dacă, în prezent, preţul petrolului a atins cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, Arkadi Dvorkovich a exclus posibilitatea ca Rusia să-şi reducă producţia în tandem cu OPEC. La finele anului trecut, OPEC, organizaţie din care Rusia nu face parte, a decis îşi menţină nemodificat nivelul de producţie.

“Dacă preţul petrolului rămâne la 50 de dolari pe baril pentru o perioadă lungă de timp, desigur că unele proiecte vor deveni mai puţin atractive şi ar putea apărea un mic declin al producţiei. Însă nu vom reduce intenţionat producţia“, a declarat Arkadi Dvorkovich la Forumul Economic Mondial de la Davos.

“Am putea asista la o diminuare a producţiei cu maximum 10%, însă cel mai probabil va fi vorba de una de 300.000-400.000 de barili pe zi. Nu există un motiv pentru o scădere mai mare“, a adăugat Dvorkovich. Acesta a subliniat că Rusia îşi poate echilibra bugetul la orice preţ al petrolului, care, în opinia sa, va rămâne la un nivel scăzut pentru o perioadă lungă de timp.

Veniturile din exporturile de petrol şi gaze naturale sunt responsabile pentru jumătate din bugetul Rusiei. Sancţiunile impuse Rusiei de statele Occidentale din cauza rolului Moscovei în criza din Ucraina vizează, în special, sectorul energetic rusesc, prin restrângerea exportului de tehnologie şi interzicerea accesului la finanţare pentru companiile ruseşti.

Începe să încetinească producţia în SUA

Declinul preţului ţiţeiului începe să încetinească creşterea producţiei în SUA, a avertizat, recent, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol, potrivit căreia această încetinire nu va preveni, însă, majorarea surplusului global în 2015, iar cererea pentru petrolul exportat de OPEC va ajunge la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu.

În raportul lunar, OPEC a prognozat că, la nivel mondial, cererea pentru petrolul exportat va scădea, în 2015, la 28,78 milioane barili pe zi (bpd), cu 140.000 de bpd mai puţin decât estimarea precedentă şi cu peste un milion bpd mai puţin decât produce în prezent cartelul.

“Declinul semnificativ al preţului ţiţeiului ar putea periclita producţia de ţiţei din surse neconvenţionale“, avertizează Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol, care a revizuit în sus prognozele privind producţia de ţiţei a SUA în acest an la 13,81 milioane barili pe zi, de la 13,72 milioane barili pe zi în estimarea precedentă şi cu 950.000 bpd mai puţin decât în 2014.

În decembrie, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol a decis să menţină nemodificat nivelul producţiei. În timp ce unele state membre au declarat că ar dori ca OPEC să-şi reducă producţia, cel mai important membru al Organizaţiei, Arabia Saudită, nu este în favoarea unei diminuări, dând naştere la speculaţii că este mai interesată în păstrarea cotei de piaţă decât în stabilizarea preţurilor.

OPEC, o organizaţie care grupează 12 state membre (inclusiv Iran, Arabia Saudită şi Kuweit), furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial.

Analiştii de la Goldman Sachs estimează că, în primul semestru din acest an, cotaţia barilului de ţiţei se va situa la aproximativ 40 de dolari, preţ la care investiţiile în industria gazelor de şist din SUA vor fi întârziate. Producţia companiilor care exploatează zăcămintele de şisturi bituminoase din America de Nord a crescut furnizarea de gaze şi petrol, stimulând reducerea preţului.

din aceeasi categorie