Acasă MediuDezvoltare Durabila 115 gospodării izolate vor beneficia de sisteme fotovoltaice cu bani de la AFM

115 gospodării izolate vor beneficia de sisteme fotovoltaice cu bani de la AFM

de L M

În plină pandemie de coronavirus, cu măsuri dure de protecție, ce afectează viața economică, Administrația Fondului pentru Mediu muncește cât nu a făcut în ultimii ani. Dacă ieri a publicat lista cu primele proiecte pentru „Casa Verde Fotovoltaic, azi, AFM a prezentat primele dosare ce vor beneficia de finanțare pentru instalarea de sisteme fotovoltaice destinate gospodăriilor izolate. A fost nevoie de un an și trei prelungiri pentru ca primăriile să depună cereri de finanțare.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat lista dosarelor aprobate în cadrul Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice, se arată într-un comunicat de presă al AFM. De acest program beneficiază casele neracordate la rețeaua electrică care sunt situate la o distanță de cel puțin doi kilometri față de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice.

În această primă etapă, au fost aprobate 7 dosare prin care se vor finanța instalarea de sisteme fotovoltaice pentru 115 gospodării izolate. Valoarea totală a finanțării este de 2.783.193 lei.

„În România timpurilor noastre, ne este foarte greu să ne imaginăm că încă există gospodării fără curent electric, astfel că acest program este gândit ca un sprijin oferit atât autorităților publice locale care au pe raza teritorială gospodării izolate și își doresc să asigure un trai decent locuitorilor, cât și, în mod direct, oamenilor care nu au energie electrică în case. Aceștia nu trebuie să plătească nimic, pentru că finanțarea se acordă în procent de până la 100%, în limita a 25.000 lei pentru o gospodărie. Finanțarea este gestionată de autoritatea publică locală de care aparține gospodăria respectivă și se alocă eșalonat, pe toată durata implementării proiectului”, a declarat președintele AFM, Mihail-Dan Dojană.

„Pe lângă obiectivul de mediu care vizează creșterea eficienței energetice a locuințelor și îmbunătățirea calității aerului, prin producerea de energie electrică din surse regenerabile și prin reducerea cantității de combustibili convenționali utilizați, acest program are și o importanță deosebită pentru oamenii care nu au acces la rețeaua națională de energie, pentru că le va permite să-și desfășoare mai ușor activitățile casnice cotidiene”, a mai spus președintele AFM.

În Tarcău, județul Neamț, vor beneficia de sisteme fotovoltaice subvenționate 21 de gospodării izolate, unde finanțarea va fi de 100%. În Boșorod, județul Hunedoara, localitate situată la doar 23 km de orașul Hunedoara, vor fi tot 21 de beneficiari, cu finanțare 100%, iar în Praid, mare stațiune turisitică din Harghita, sunt 50 de gospodării izolate ca beneficiari, cu finanțare 100%. Nu vor beneficia de decontarea TVA proiectele din Stoilești, Vâncea, unde 3 gospodării izolate sunt prinse în program, o casă în Bumbești-Pițic, județul Gorj, 5 case în Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița Năsăud, și 14 gospodării izolate în Izvoarele Sucevei, județul Suceava.

De remarcat, oficial, în Praid sunt 148 de gospodării izolate, care se califică pentru finanțare prin acest program. AFM nu precizează ce se întâmplă cu restul gospodăriilor.

De fapt, programul se adresează unităților administrativ-teritoriale care se regăsesc în lista potenţialilor beneficiari pentru care se pot depune cereri de finanțare. Potrivit AFM, sunt 7.021 de case izolate, care ar necesita subvenții de peste 175 milioane de lei pentru derularea acestui program. Cele mai multe case izolate sunt contabilizate în județul Satu Mare, 754, pentru care ar fi nevoie de subvenții de 18,85 milioane de lei. În schimb, cele mai puține case izolate se găsesc în județe mai sărace, precum Vaslui, cu 3 case, și Ialomița, tot cu 3 case.

Inițial, AFM a alocat 230 milioane lei pentru acest program. Finanţarea nerambursabilă acordată de AFM este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie. Finanţarea se acordă eşalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanţare şi pe măsura implementării proiectului.

În cadrul unei sesiuni de finanţare, solicitantul poate depune o singură cerere de finanţare pentru o parte sau pentru toate gospodăriile cuprinse în lista potenţialilor beneficiari publicată pe site-ul AFM. Pentru fiecare gospodărie se poate obţine finanţare o singură dată.

din aceeasi categorie