Acasă Economie Vulcan în insolvență

Vulcan în insolvență

de GM

Negocierile pentru preluarea Vulcan de către Romelectro se pare că au eșuat: Tribunalul Bucureşti a aprobat intrarea în insolvenţă a companiei, la solicitarea acesteia, potrivit lui Remus Borza, şeful Euro Insol, noul administrator judiciar al companiei.

Cererea de intrare în insolvenţă a fost înregistrată la Tribunalul Bucureşti pe data de 20 mai. La aceeaşi dată, și UCM Turnate a cerut insolvenţa Vulcan. În cererea adresată instanţei, Vulcan, deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender, arată că nu deţine banii necesari pentru acoperirea datoriilor de circa 37 milioane euro şi că singura şansă de salvare a companiei este restructurarea, în baza procedurii insolvenţei prevăzute de Legea 85/2006. Afacerile Vulcan au scăzut de la 104,9 milioane lei în 2010, la 93,2 milioane lei în 2011 și la 73,7 milioane lei în 2012, conform Mediafax.

Compania avea, în 2010, pierderi de 19,6 milioane de lei, pentru ca, un an mai târziu, valoarea acestora să urce la 30,6 milioane lei, iar în 2012 / la 48,5 milioane lei.

„Pierderile înregistrate în ultimele trei exerciţii financiare (2010-2012), în valoare de 98.803.358 lei, sunt cauzate, în principal, de insuficienţa disponibilităţilor băneşti pentru achiziţionarea de materii prime pentru onorarea comenzilor. Un alt element important care a condus la înregistrarea de pierderi a fost şi faptul că societatea înregistra datorii istorice, care trebuiau achitate cu prioritate, în detrimentul utilizării resurselor financiare ale societăţii pentru creşterea capacităţii de producţie”, arată Vulcan în cererea către instanţă.

Compania anunţa, în decembrie 2012, că are dificultăţi în asigurarea capitalului de lucru, ca urmare a creşterii comenzilor din partea clienţilor.

„Cu toate că portofoliul de contracte este în creştere, iar nivelul comenzilor asigură o încărcare a producţiei de 120%, Vulcan se confruntă cu dificultăţi în asigurarea capitalului de lucru, care ar putea atrage, implicit, nerespectarea termenelor contractuale. De aceea, accentul pe termen scurt este pus pe atragerea finanţărilor necesare derulării contractelor, dar, mai ales, pentru aplicarea planului de măsuri necesar optimizării costurilor prin reorganizare şi restructurare”, arăta atunci compania, într-un comunicat.

Vulcan are în derulare un contract pe cinci ani, în valoare de 105 milioane euro, cu compania Kuwait Oil Company, pentru livrarea a 210 unităţi de pompare a petrolului. De asemenea, Vulcan a participat la o nouă licitaţie organizată de Kuwait Oil Company pentru livrarea a peste 1.300 de unităţi de pompare.

Datoriile restante de peste un an totalizează 22,5 milioane lei, iar cele cu o scadenţă depăşită sub 360 de zile însumează 138,29 milioane lei. Astfel, la 31 decembrie 2012, Vulcan avea datorii totale de 160,8 milioane lei, din care plăţi restante către bugetul de stat – 29,4 milioane lei și împrumuturi pe termen scurt şi lung – 53,1 milioane lei. Compania are circa 900 de angajaţi şi datorii restante către aceştia de circa 3,5 milioane lei.

În documentul transmis Tribunalului se arată că Vulcan are conturile poprite de creditori, inclusiv de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, disponibilul în cont fiind zero.

Vulcan vrea să-şi reorganizeze activitatea, pentru plata datoriilor şi reluarea operaţiunilor, prin implementarea unor măsuri pentru reducerea costurilor de exploatare, lansarea unei investiţii în modernizarea utilajelor de producţie, identificarea unor surse de finanţare pentru asigurarea capitalului de lucru şi renegocierea contractelor comerciale.

Plan de restructurare

„Nu este vorba de faliment. Este un plan de restructurare propus instanţei în temeiul legii, pentru reorganizarea companiei. PriceWaterhouseCoopers este alături de noi în acest proces, determinat de situaţia economică foarte dificilă prin care trece atât industria locală, cât şi cea internaţională. Sunt convins ca această masură va duce la revitalizarea companiei”, a declarat Ovidiu Tender, conform Economica.net.

De remarcat, pe parcursul anului 2012, mai multe societăţi au cerut insolvenţa Vulcan (Air Liquide România, S&B Electromecanica, Logistic Stil, Ductil SA, Marsipo Prod, Transcarpatica SA, Metalcas Grup, Dacoda şi Metinox), însă ulterior au renunţat la judecare. În alte trei cereri din partea Messer Romania Gaz, International Service C&I şi Batmar Trans urmează ca instanţa să se pronunţe.

Pe 25 aprilie 2013, uzina Vulcan Bucureşti a rămas fără curent, după ce au existat întârzieri la plata facturii la energia electrică. Potrivit reprezentanţilor companiei au existat întârzieri la plată din partea unor clienţi şi, ca urmare, nu s-a putut face plata imediată a facturii către furnizorul Tinmar Ind.

La începutul lunii iulie 2012, surse din piaţa declarau că două companii sunt interesate de preluarea Vulcan. Cea mai interesată de achiziție se pare că a fost Romelectro, dar negocierile de preluare au eșuat.

Vulcan produce cazane pentru centrale electrice, echipamente industriale şi unităţi de pompare, pachete complete de cazan, cum ar fi cazane industriale, cazane cu pat fluidizat, biomasă, cazane pentru incinerarea deşeurilor şi cazane recuperatoare, cât şi părţi de cazane.

Fabrica Vulcan a fost înfiinţată în1904 ca sucursală a companiei austriece Maschinen und Waggonbau Fabriks Aktiengesellschaft in Simmering, proprietatea uzinelor din Brno Bruenn – Koenigsfelder Maschinenfabrik.

La început, compania producea instalaţii complete pentru rafinării de petrol, benzină şi parafină, locomotive, vagoane cisternă, cazangerie. În 1908, Vulcan devine societate anonimă pe acţiuni, cu capital românesc şi străin, iar din decembrie 2002 este o companie privată şi parte a Grupului Energetic Tender.

din aceeasi categorie