Acasă Analize Vânzările de gaze ale OMV Petrom au scăzut cu aproape un sfert

Vânzările de gaze ale OMV Petrom au scăzut cu aproape un sfert

de GM

Depozit carburanti Bacau PetromVânzările de gaze ale OMV Petrom au scăzut vertiginos în al treilea trimestru al anului. Deşi este vorba de perioada de vară (lunile iulie, august şi septembrie), când nu se consumă atât de multe gaze, vânzările s-au diminuat cu aproape un sfert (22,7%) comparativ cu perioada similară din 2013, ajungând la 8,68 TWh. Cel puţin aşa se afirmă într-un raport al grupului austriac OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom. În trimestrul al treilea al anului precedent, vânzările de gaze ale companiei fuseseră de 11,24 TWh. Cel mai probabil, scăderea vânzărilor de gaze naturale a fost cauzată, pe de o parte, de faptul că tremocentrala OMV Petrom de la Brazi nu mai produce din luna mai a acestui an. Pe de altă parte, din cauza preţurilor foarte mari, marii consumatori de gaze naturale (precum Electrocentrale Bucureşti, Grupul Interagro, Azomureş) nu mai reuşesc să producă la costuri optime, aşa că fie şi-au diminuat producţia, fie au închis de tot.

De asemenea, comparativ cu al doilea trimestru al acestui an, vânzările de gaze ale OMV Petrom sunt mai mici tot cu 22,7%. La nivelul întregului grup OMV, valoarea indicatorului a crescut cu 37,2% în trimestrul al treilea din 2014, comparativ cu perioada similară din 2013, ajungând la 117,92 TWh, faţă de 85,94 TWh.

”Piaţa de gaze şi electricitate a rămas provocatoare. Vânzările totale au crescut semnificativ faţă de Q3/13, iar acest lucru se datorează doar faptului că au crescut volumele comercializate. Businessul de furnizare, marketing şi trading a fost îmbunătăţit în special în urma renegocierii contractelor cu Gazprom şi Statoil. Acest lucru a fost compensat parţial de scăderea volumelor de gaze şi de marje din România, precum şi de scăderea marjelor pe piaţa din Turcia, unde s-au înregistrat costuri suplimentare din cauza cursului de schimb nefavorabil dintre dolar şi lira turcească”, se arată în raportul OMV.

În ceea ce priveşte finalizarea programului de modernizare a rafinăriei Petrobrazi din România, acest lucru a dus la îmbunătăţirea marjelor de rafinare, susţin oficialii OMV. ”Finalizarea cu succes a acestui program aduce un plus de circa 5 dolari pe baril la standardul de profitabilitate al rafinăriei Petrobrazi. Acest lucru echivalează cu o creştere a valorii indicatorului cu circa 1 dolar pe baril per totalul activelor de rafinare deţinute de grup”, se mai precizează în raport.

Şi producţia de hidrocarburi a scăzut

OMV Petrom a înregistrat, în trimestrul III 2014, o producţie de petrol şi gaze de 178.000 de barili echivalent petrol (boe), în scădere cu 2,1% faţă de cantitatea extrasă în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit aceluaşi raport al OMV. În trimestrul III din 2013, producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a fost de 182.000 boe. Faţă de trimestrul II din acest an, scăderea este de de 1,1%, de la 180.000 boe.

La nivelul întregului grup OMV, producţia din trimestrul III a urcat cu 13%, ajungând la 311.000 de boe, de la 275.000 boe în acelaşi trimestru din 2013. La fel, producţia din trimestrul III este mai mare cu 5% faţă de cea din cea de-al doilea trimestru al anului, când volumele extrase au fost de 297.000 boe.

”Nivelul producţiei din trimestrul al treilea a crescut cu 5% faţă de trimestrul al doilea din 2014, în condiţiile în care producţia din Libia aproape şi-a revenit, iar cea din Norvegia a urcat. Acest lucru a fost parţial compensat de o scădere uşoară a volumelor din Austria şi România. Volumele vândute au crescut în comparaţie cu trimestrul anterior, în linie cu trendul stabilit de producţie. Cheltuielile de explorare din Q3 au scăzut comparativ cu Q2 la aproximativ 140 milioane de euro şi includ eşecurile din Noua Zeelandă, Insulele Feroe şi Norvegia”, se mai arată în document.

Potrivit acestuia, preţul petrolului a avut un impact negativ semnificativ asupra performanţei trimestriale, efect ce a fost parţial compensat de rata euro/dolar. Cotaţia ţiţeiului Brent a scăzut de la 109 dolari pe baril în trimestrul al doilea din 2014 la 101 dolari în trimestrul care tocmai s-a încheiat, iar cel al sortimentului Ural – de la 109 dolari la 100 de dolari pe baril.

din aceeasi categorie