Acasă Economie Valoarea de piață a companiilor românești listate este de 10% din PIB

Valoarea de piață a companiilor românești listate este de 10% din PIB

de A

Valoarea de piață a companiilor românești listate este una dintre cele mai reduse din UE, de 10% din Produsul Intern Brut, spune directorul general al BVB, Adrian Tănase, care afirmă că o participare mult mai mare a populației la piața de capital va avea efecte semnificative asupra economiei românești și asupra dimensiunii bursei.

”Paradoxul pieței românești este că prea puțini investitori au fost prezențiîn piață într-un moment în care vorbim de maxime istorice pentru BET-TR și de maximul ultimului deceniu pentru BET. Eforturile noastre vor fi axate pe atragerea unui număr mult mai mare de persoane către piața de capital astfel încât economiile cât mai multor români să beneficieze de evoluțiile favorabile pe care piața de capital le oferă pe termen lung. O participare mult mai mare a populației la piața de capital va avea efecte semnificative asupra economiei românești și asupra dimensiunii bursei, dimensiune care acum este una dintre cele mai reduse din Uniunea Europeană, de doar 10% din PIB”, a declarat directorul general al BVB, Adrian Tănase, într-un comunicat.

Valoarea de piață a companiilor românești listate la BVB a fost de aproape 103 miliarde lei la finalul lunii iulie. A fost a șaptea cea mai mare valoare înregistrată de societățile cotate local. Capitalizări mai mari pentru aceste companii au fost atinse în aprilie 2018, cu un vârf de 103,7 miliarde de lei pe 24 aprilie 2018.

”Piața de capital s-a dovedit a fi cel mai generos producător de bunăstare. E greu de găsit astăzi un mediu mai bun, reglementat și transparent care să genereze profit de peste 35% în doar șapte luni, așa cum a fost cazul indicelui BET-TR, care include și dividendele oferite de cele mai mari companii listate la bursa din România”, a spus Lucian Anghel, președintele BVB.

De asemenea, Bursa de Valori București a anunțat că indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET, a crescut cu peste 35% în primele șapte luni ale anului și a ajuns la un maxim istoric de 14.732 puncte.

”Bursa de Valori București (BVB) a atins noi maxime istorice pentru indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET. La finalul ședinței de tranzacționare din 31 iulie, BET-TR afișa un nivel record de 14.732 de puncte, echivalentul unei rate de creștere de peste 35% comparativ cu nivelul de la finalul anului trecut. Creșterea a fost una susținută și pe plan internațional. Sentimentul puternic pozitiv al investitorilor a determinat maxime record pentru indicii Dow Jones și S&P 500 din Statele Unite”, se arată în comunicatul Bursei.

La raliul internațional s-a conectat și indicele BET, cel care reflectă evoluția celor mai lichide 16 companii listate la BVB cu excepția SIF-urilor. În ultima ședință bursieră din iulie, BET a ajuns la 9.204 puncte. Acesta este cel mai ridicat nivel înregistrat de BET în ultimii 10 ani și jumătate. De la începutul anului și până în prezent, indicele BET a înregistrat o creștere de aproximativ 25%.

Creșterile de la nivelul indicilor nu s-au reflectat în zona de trading a pieței de capital. După sincopele de la începutul anului, de abia la final de iulie valoarea medie zilnică de tranzacționare a ajuns la paritate cu nivelul de la finalul primelor șapte luni ale anul trecut, respectiv de 9 milioane de euro.

din aceeasi categorie