Acasă Economie Thomas Cook, cea mai veche agenţie de turism, intră în faliment

Thomas Cook, cea mai veche agenţie de turism, intră în faliment

de A

Thomas Cook, cea mai veche agentie de turism din lume, a intrat în faliment, sute de mii de turişti trezindu-se zilele acestea cu vacanţele distruse.

Viitorul a 21.000 de angajaţi ai agenţiei rămâne incert, potrivit The Guardian. Falimentul Thomas Cook a dat startul celui mai mare proces de reptriere pe timp de pace din istoria modernă a Marii Britanii.

Duminică, reprezentanţii companiei cu o vechime de 178 de ani au spus că nu văd altă soluţie decât falimentul, după ce negocierile între Thomas Cook şi acţionarii-cheie – privind recapitalizarea şi reorganizarea – au eşuat, determinând intrarea în „lichidare imediată”, transmite upi.com.

Peter Frankhauser, CEO-ul Thomas Cook, şi-a cerut scuze faţă de angajaţi şi clienţi, spunând că prăbuşirea companiei reprezintă „un moment de profund regret”.

Frankhauser a mai spus că firma de turism a fost aproape să semneze un contract pentru salvarea de la faliment, dar „o facilitate suplimentară”, necesară în ultimele zile, s-a dovedit a fi „insurmontabilă”.

Autoritatea Britanică de Aviaţie Civilă a precizat că toate zborurile, vacanţele şi rezervările companiei au fost anulate şi „peste „150.000 de clienţi britanici ai Thomas Cook din întreaga lume au fost afectaţi, de două ori mai mult decât în cazul celor repatriaţi după falimentul Monarch Airlines”.

Guvernul britanic a cerut CAA (Autoritatea de Aviaţie Civilă) să faciliteze repatrierea turiştilor, în cadrul Operaţiunii Matterhorn, în intervalul luni, 23 septembrie – duminică, 6 octombrie 2019.

În contextul numărului fără precedent de clienţi britanici afectaţi, CAA a anunţat că va pune la dispoziţie o flotă de avioane, la nivel global, pentru a asigura repatrierea turiştilor.

Potrivit Business Insider, la nivel mondial, 600.000 de turişti ar fi afectaţi de colapsul celor de la Thomas Cook.

Departamentul de Transport a declarat că Operaţiunea Matterhorn este inspirată de cea pusă la punct după colapsul gigantului Monarch Airways, în 2017, ale cărei costuri s-au ridicat la 62 milioane de dolari.

Colapsul Thomas Cook survine la trei zile după ce firma a anunţat că încearcă securizarea unei finanţări de 250 milioane de dolari de la acţionari, dincolo de injecţia iniţială de capital, de 1,2 miliarde de dolari.

În mai 2019, compania îndatorată a înregistrat pierderi de 1,87 miliarde de dolari, în prima jumătate a anului, pe fondul tensiunilor politice din ţări precum Turcia, a valului prelungit de caniculă şi a clienţilor care şi-au decalat vacanţele din cauza Brexitului, dincolo de alte probleme. Falimentul companiei va afecta un număr de 22.000 de angajaţi.

Turiștii afectați vor fi sprijiniți

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a promis luni că autorităţile vor veni în ajutorul turiştilor blocaţi în urma falimentului operatorului de turism Thomas Cook, transmite dpa.

”Vom face tot ce ne stă în puteri să-i aducem acasă”, a declarat Johnson, cu puţin timp înainte de anunţarea falimentului Thomas Cook, în primele ore ale dimineţii.

”Într-un fel sau altul, statul va trebui să intervină, pe bună dreptate, pentru a-i ajuta pe turiştii blocaţi”, a adăugat şeful guvernului de la Londra.

Mai mult de 150.000 de turişti britanici se află în prezent în străinătate şi vor trebui repatriaţi, conform Autorităţii de Aviaţie Civilă.

Johnson a mai spus că trebui analizate căi prin care operatorii de turism să se poată proteja de faliment, în urma prăbuşirii Thomas Cook şi a unei alte companii aeriene, Monarch, în 2017.

Impact pentru greci

Falimentul touroperatorului britanic Thomas Cook, care a lăsat zeci de mii de turişti blocaţi în regiunea Mării Mediterane, va avea un impact pe termen lung asupra sectorului turistic din Grecia, au declarat pentru DPA o serie de oficiali greci.

Aproximativ 50.000 de turişti, în principal turişti britanici, au rămas blocaţi în Grecia, în principal pe insule, a declarat ministrul elen al Turismului, Charis Theocharis pentru postul de televiziune Skai, adăugând că în prezent sunt luate măsuri împreună cu autorităţile britanice pentru a-i repatria pe turişti. „Vom avea 22.000 de clienţi ai Thomas Cook care vor pleca în zilele următoare”, a spus Theocharis.Aproape jumătate din turiştii Thomas Cook sunt blocaţi în Creta, cea mai mare şi mai sudică insulă din Grecia. Proprietarii de hoteluri au fost instruiţi să-i sfătuiască pe clienţi să nu se grăbească spre aeroporturi, a informat Skai.

Însă hotelierii greci sunt îngrijoraţi când vine vorba de plăţile datorate de Thomas Cook.

„Vor fi consecinţe”, a spus Charis Theocharis, adăugând că Ministerul Turismului din Grecia lucrează la un plan pentru compensarea pierderilor financiare.

Grecia este puternic dependentă de turism, sector care generează 23% din Produsul Intern Brut al Greciei. Anul trecut, Grecia a înregistrat un număr record de 33 milioane de turişti.

din aceeasi categorie